Mit csináljak a túl sok paradicsommal?
Itt az idő amikor rengeteg a paradicsom, már szinte nem is öröm, hanem nyűg annyi van.
Vajas vagy zsíros kenyéren tuti, napi 3-6 paradicsomot fejenként meg is lehet enni. Állítólag jó is a szervezetnek.
Együk nyersen, esetleg igyuk meg: paradicsom lé! Ehhez azért nagyon szomjasnak kell lenni!
Tegyünk egy dobozba apró szemű paradicsomot és fagyasszuk le, jól jön télen a húslevesbe!
Nem tudunk már mit kitalálni esti ételnek? Paradicsomos mártogatós? Tepsiben megsütve paradicsom felkockázva vagy karikázva, hozzá feta sajt, pici bors oregánó és bazsalikom, 2-3x összekeverni és pirítóssal isteni! Míg leírtam szinte el is készíthető, majd a sütőben megsül.
Paradicsom leves? Fúj! Én legalább is UUUtálom!
Csinálhatunk egy jó mángoldos rakott tésztát paradicsommal felturbózva.
Lecsó, mert van paprika is dögivel! Ha más nem a piacon viszonylag olcsón.
Ha süt a nap vagy van lehetőségünk gépben aszalni, akkor az eszméletlen! Nem szabad kihagyni! A kocsonyás magos részt ki kell venni, picit megsózni és 2 nap alatt kész! Baromi finom télen vajas kenyéren, meg akár a pörköltbe is!
Aztán már nincs más hátra, mint sűrített paradicsom, pizzaalap, ketchup és társai elkészítése.
Télire még jó a rakott tésztába a fagyasztóból vagy aszalva, aszalva és olajban.
Na a legvégén pedig a zöld paradicsom, mint savanyúság. Szeletelve a nagyobbak csalamádéba, a kisebbek pedig egyben. Nincs is jobb télen egy nagy szelet sült hús mellé egy jó savgyártó zöld paradicsomnál!
Magam is 8-16 évenként változó fajta paradicsomot termesztek a kertben, fogok is magot, keresztezni is próbálom őket, palántákat is magam hajtatom, ha érdekel nézz körül itt a zoldsziget.blog.hu -n, vagy írj az iszaklaszlo[kukac]freemail.hu -ra.
Remélem felcsigáztalak, ha most éhes lettél, akkor jó étvágyat!
Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok.