2016. nov 27.

E-cigaretta 4. Liquidek készítése.

írta: Iszka
E-cigaretta 4. Liquidek készítése.

Liquid, likvid, lekvár, e-cigi utántöltő folyadék.

Legjobb e-liquid 2016.

Szerény véleményem szerint a saját keverések a legjobbak.

https://www.kardinalis.hu/

Az elején lehetnek némi gondok, de egy viszonylag rossz keverés is kaliberekkel jobb, mint szinte bármelyik trafikos lötty. (Legegyszerűbb: 5-10 ml aroma kb. 800-2000Ft, 100ml alaplé 1000-1800Ft, ha az aromát beletöltjük már kész is, kb. 4,5 - 9%-os keverés, 3800Ft, szemben a 10 db trafikos 10000+Ft.) Sajnos azért nem ennyire egyszerű a dolog!

lekvar.jpg

A liquidek tartalmaznak / tartalmazhatnak:

- legnagyobb részben propilén glikolt (E1520) és vagy növényi glicerint (E422), az arány nagyon nem mindegy, a propilén glikoltól ízesebb a növényi glicerintől gőzösebb lesz, a propilén glikoltól allergiánk is lehet,

- nikotint ez nem kötelező, pár hét után úgysem kell :) vagy minimális is bőven elég,

- aromák, természetes aromák, természet azonos aromák?, mesterséges aromák, ettől lesz íze a lekvárnak,

- víz, alkohol, de ezek rendszerint kimaradnak.

 Néhány döntést kell hoznunk, hogy miért is elektromos cigarettázunk? Az íze miatt? A gőze miatt? Vagy csak úgy...

A keveréstől nem kell megijedni. Általában 2-4-6-8-10% aroma kell az lapfolyadékba. Én azt javaslom, hogy dohányos ízeknél maradjunk a 2 %-nál, a többit 4-6%-ra keverjük, ha gyenge ezen még lehet segíteni. Beszerzésekről a szösszenetem végén adok pár linket. Mindenképpen szükségünk lesz gyógyszertárban beszerezhető filléres holmikra, 10 ml-es szemcseppes flakonok, 30-50 ml-es barna üvegcse elég a sima kupakos, nem kell a pipettás vagy csepegtetős, akik nagy műértők szeretnének lenni azoknak javaslom az 1-2-5-10-20-50-100ml-es fecskendőket, mérőüvegeket. Én is használtam eleinte, de már nem. leegyszerűsítettem a dolgokat. Kell még kimondottan e-cigarettához készült aroma és alapfolyadék.

Az alapfolyadékból érdemes VG túlsúlyos, egyensúly és PG túlsúlyost majd később esetleg full VG vagy PG-t is venni. A nikotin tartamukat kell még átgondolni, Joyetech ego aio készülékbe 0-6% nikotinost érdemes csak beletenni, mert a tudása erre van kitalálva, erősebb készülékek és nikotin függők (a dohányosoknak nem a nikotin hiányzik, így szerintem nekik is elég a kevesebb) mehetnek erősebb nikotin tartalmú felé. Az árak a nikotin tartalom nagyságától és a kiszerelés nagyságától függ, 100 ml 0 nikotinos 500-900 Ft, 100 ml 6-os nikotinos 1500-2500Ft.

lakatia.jpg

Aromából érdemes legalább 5 ízt választani, 2 biztosan kell: valamilyen dohányos, cigis, füstös, szivaros, de szerintem a pipadohányos helyettesíti inkább a cigarettát legjobban. Hosszú távon szükségünk lesz még egy gyengébb mentásra is! Lesz olyan idő mikor a szánkból eltűnnek az ízek! A mentollal 1-2 nap és visszajönnek az ízek! Na és innét jön a kihívás! Tessék választani: gyümölcs, csoki, édes, savanyú, cukorka, ételek, italok, teák, fűszerek, hagyma, tojás, stb...

Eleinte vegyünk csak 5 ml aromákat, nem kell a 10 ml vagy nagyobb kiszerelésű. Alapokból is elég a 2x100 ml, de lehet különböző is. 100 ml alapléből 2,5 ml napi fogyasztással 40 napi adag lesz, közben úgyis lesz következő rendelésünk új ízek miatt, főleg ha valaki rákattan erre, mint én! Egy 5 ml-es aroma 700-1100 Ft, ezt 70-100 ml alapfolyadékba tudjuk felhasználni.

Ha kicsit számolgatunk, akkor a trafikos kb. 1000 Ft 10 ml, így nekünk pedig 200-300 Ft-ból már lehet 10ml, viszont sokáig ki is fog tartani.

Próbáljunk egymáshoz is passzoló ízeket is választani, így 5 aromából tudunk többfélét is készíteni. Ráadásul az íz váltások is könnyebbek lesznek. Gyümölcsös után például egy kávés eleje míg a porlasztóból ki nem jön addig nagyon szörnyű tud lenni. Így érdemes mondjuk gyümölcs > csoki > kávé, vagy cserélünk porlasztót vagy a porlasztót átmossuk alaplében, majd az új ízzel előre be ízesítjük.

https://www.kardinalis.hu/

Aki nem adta még fel azoknak a legegyszerűbb mód a keverésre ha fogunk egy 10 ml-es szemcseppes flakont és töltünk bele 9-9,5 ml alapfolyadékot, nikotinost vagy menteset majd adunk hozzá dohányosból 4-6 cseppet, mentolosból 4-6 cseppet, egyebekből 15-25 cseppet. Ez a módszer 10-20 maximum 30 ml keverésig lehet jó. Ha lehet írjuk fel egy kis füzetbe, hogy milyen alap, mennyi csepp és milyen márkájú és ízű került bele, plusz egy dátum. Később ez hasznos lehet! Ha gyenge lett, akkor lehet tovább adagolni hozzá az aromát! Sokkal könnyebb 1-2 csepp aromát hozzá adni, mint alapfolyadékot öntözgetni hozzá és túlhígítani... Fel és összerázzuk a likvidünket és szinte készen is vagyunk.  Azonnal vagy 1-2 nap érleléssel fogyaszthatóak is. Később lehet a receptek alapján 30 ml-es üvegben nagyobb adagot is készíteni. Lehetőleg mindent tartsunk nagyon tisztán, használat után meleg vízben pillanatok alatt lehet öblíteni. A kész aromákat elég sötét helyen, szoba hőmérsékleten tartani, a megkezdett aromákat pedig hűtőben tárolni, általában felbontás után 1 évig jók, vagy a lejárat idejéig, ami közelebb van. Jellemzően a felbontott aromák gyengülnek, 1 hónap után én ki szoktam kukázni őket.

3 méretű csepegtetős flakonnal találkoztam, 1-1 csepp 20-40% eltérést is mutat, ezt ki kell tapasztalni, az azonos csepegtetősből is csak hasonló, de nem egyforma cseppek jönnek ki.

Minden dohányos liquidet legalább 2 (4) hétig érlelni kell, rázogatni, szellőztetni, de megéri! A többinek sem árt! :)

A dohányos, mentás, mentolos, kókuszos, vaníliás, száraz ízek inkább jóval kevesebb aromával készüljenek, mert lehet egy vunderbaumos autó illatosító illatuk, ízük!

A Solub-os aromák felbontás után 1 héttel még hűtőben tárolva is elvesztik a kezdeti finom ízüket, illatukat, érdemes belőlük nagyobb 30 ml-es keverést csinálni a maradék kuka lesz, mert használhatatlan. Másnál még nem tapasztaltam ilyet.

Az alacsonyabb nikotin tartalmú alaplevekbe kevesebb aroma kell.

Én szeretem a narancsot, mandarint, de likvidben nem! A citrom és lime viszont finom kellemes!

Favoritjaim: füstös szivar cseresznyével, füstös szivar csokival, és kávé-val, mentával plusz ezek kombinációja, a legjobbak: mangó, gránátalma, ananász. Szerintem.

Latakia dohány (picit füstös dohány) karamellel.

Dupla csoki, kávé (nem a presszó hanem a pörkölt kávé), lime és keverékeik.

Körte mandulával esetleg hozzá kevés menta. A menta 1 csepp 10 ml-hez mindennek kiemeli az ízét!

Menta kevés vaníliával, másképpen szívva más az íze, illata.

Beszerzéshez érdemes a google-t használni, sajnos egyetlen egy webshop sem tudja kielégíteni az igényeinket! Kaphatóak még előre készített liqvidek is ebből is érdemes néhányat megkóstolni! Minden webshop kicsit más alapfolyadékot ad ízre, illatra, sűrűségre, az aromák lehetnek még megegyező név esetén is nagyon eltérőek.

Alapfolyadékban én a http://e-cigishop.hu/ , aromákban pedig a http://liquidhall.com/ -ról szoktam rendelni. Viszont van aki fordítva jobbnak érzi.

 

Jó párásítást mindenkinek!

https://www.kardinalis.hu/

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok.

Folytatása fog következni, talán...

Előzmények itt!

latakia.jpg

Hasznos tartalmak.

06_400_100.jpg

Szólj hozzá

leszokni a cigiről e-cigaretta e-liquid vaper Joyetech eGo AIO e-liquid keverés legjobb e-liquid kardinalis