2012. feb 05.

Chili Habanero projekt update

írta: Iszka
Chili Habanero projekt update

Chili projektem 2012. éveben. Capsicum chinense (és folyamatosan 2018-ban is)

aji_whithe_fantasy.jpg

 Ugrás a jelenbe 2017-es terv és megvalósításához.

2015 szeptemberétől Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok, néhány saját vető magom is elérheted. Chili, paradicsom, különleges növények.

webshop_chili.jpg

2018-ban megújult az oldal, hamarosan teljeskörűen használhatóvá is válik.

x102.jpg

 

Szeretem az erős, csípős és pikáns ételeket. Ettem Afrikából és Ázsiából szerzett chiliket, ott nevelkedtek. Hát a Habanerok kiütöttek, a Thai chili az is veri a magyar erős paprikát, de nem sokkal. Amit még szeretek és ajánlok az a bohóc paprika, kis harang alakú termése van, cserépben (4-5liter) is átteleltethető, 3-4 évig él, húsa vékony, lédús, pikánsan csíp, magja kapható majdnem minden kereskedelmi egységben.

De kanyarodjunk vissza a Habanerokhoz, Afrikából szereztem, gyümölcsös aromája van, húsa a méretéhez képest vastag, lédús. (plusz már elmondhatom, hogy a Mexikóból származóknak, amiket ott a piacon árulnak sokkalta gyümölcsösebb ízük van, ráadásul illatosak is! Talán erre mondják, hogy a Karib-tenger parfümje.) A lényege pedig a csípőssége! Én egy fél szer fél cm-es kis darabbal kezdtem, szerencsémre! Amikor ráharapsz véged van, akár az izzó fém, éget, de van egy gyümölcsíz a szádban. könnyem, taknyom-nyálam folyt, levegőt alig kaptam, egy fél órás szenvedés volt. Másnap a forró reggeli kávé ismét előhozta az erejének a végét, de ez már csak furcsa érzés volt. Azóta nem igazán szeretnék ennél erősebb chilit kóstolni.

Sárga és piros verzióm is volt, a magjait szépen eltettem, azóta is minden évben ültetek. Termésének a beéréséhez hosszú idő kell (márciusi vetés szabdföldben októberben érne be...), nagyon meleg és vízigényes, érdemes cserépben, forró déli fal előtt, naponta öntözve tartani. Sajna nem sikerült olyan nagy terméseket produkálnom, mint amiből a magok voltak, sajna erejében is jóval gyengébbek, de a trópusi gyümölcsös íze az megvan. 2012-ben most február 7. vagy 8. fogom elültetni, a Holdnaptár miatt is. Ráadásul szeretném majd átteleltetni ezeket a kis fácskákat. Mivel 2-3 évig életképesek.

A chilik erősségét a kapszaicin tartalmával mérik. Itt egy képzeletbeli skála róla. A magyar erős paprika jó esetben 15000 SHU egységű.

http://chiliandtomato.hostingdeutschland.com/about.html

Növénymagok eladók!logo.jpg

Chili 2014, Sunrise Scorpion chili.

Előkészületek: szoba hőmérsékletű palántaföld, nyomelemes tápoldat, 2 literes PET palack kupakkal, magok, langyos víz, filctoll.

Indulás: az időjárás miatt elnapolva... azt hiszem.

Indulás: 2012. 02.11. 12 red Habanero és 12 yellow Habanero mag a talajt ért, jelenleg kb. 17-19 fokon várom, hogy beinduljanak.

Hőmérséklet 19-20 fok naponta picit emelkedik, chilik még nem csíráznak, de a mellette lévő paradicsomok már sziklevelesek.

Február 24. Elkezdődött a csírázás, 1-1 helyen már nyomják a talajt felfelé.

 

Bukta van! Március 24. valami gond volt a magokkal, 3 vörös és 2 sárga emelkedett ki a talajból. Így idén nagy terméshozamra nem számítok. Ha mind meg is marad terem is, akkor sem fedezi a saját fogyasztásomat sem. lassan át kell majd ültetni őket egy 3 dl körüli cserépbe.

 

2012.05.24. Sok dolog közrejátszott bent, hogy sajnos jelenleg más csak 3 palánta életképes, azok is vagy nagyon megégnek a napon, vagy úsznak a víz alatt, sajna ilyen az időjárás idén. Nagy termésre nem számítok, sok szószra sem. Viszont a bohóc paprikák mai napon kikerültek a szabad földbe. Én azt hiszem feladom a paprika frontot, itt vas-megyében nem megy. Marad az évelő (cserépben, bent) bohóc vagy tulipán paprika.

( NEM ADTAM FEL! 2016 van, jelenleg kb. 10 különböző chili növényem van, január van. Idén kb. 40 különbözőt fogok vetni, lesz amiből 100-at is! Beletanultam. :) Jelenleg 2016. jan. 05 van egy Csoki Habanerom 10-12 fokban virágzik! Nem kapott tápot! )

 

2012. október, hát ez az év azaz szezon is eltelik lassan, a bohóc paprikák szépek lettek, bár a forróság ellenére nem értek be, a habanerok pedig gyönyörűek, viszont nincs termés 1 db sem. Pár szebb tövet felveszek, megpróbálom átteleltetni a lakásban, ha nem tetvesednek be vagy nem viszi el a töveket a tető esetleg a gomba, vagy valami hideg huzat, akkor van esélyem jövőre nagyon jó termésre.


Vagy tegyél ki a facebookra!

2014-es magok 2015-es vetéshez:

Saját termesztésű magok! Most kezdenek igazán érni, sok volt az eső és a hideg.

habanero_sarga.jpg

Ezek a bevált vérvonalak, könnyen termeszthetőek, sajna a mi klímánkon nem lesznek rekord erősségűek, de a rekorderek sem!
Szeparált termesztésből, nem csávázott magokból.
Postázok is, csak ajánlott elsőbbségivel, ajánlott küldeményként.
Érdeklődni üzenetben! hello @ kardinalis.hu

vagy 2015 szeptemberétől: https://www.kardinalis.hu/

 logo.jpg

 

 Köszi!

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok.

06_400_100.jpg

Szólj hozzá

kert chili erős paprika habanero egzotikus gyümölcs capsicum chinense aquaponics bohóc paprika chili kostolás chili szósz hydroponics chili palántázás