2014. feb 23.

Paradicsomfa

írta: Iszka
Paradicsomfa

Solanum betaceum vagy Cyphomandra betacea, vagy Tamarillo, ugyanúgy a borgonyák családjába tartozik, mint a paradicsom. A termésének semmi köze a paradicsomhoz, max. annyi, hogy zöld a növény, piros a termése, a termés íze pedig kissé hasonlít a paradicsoméhoz.

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok. Chili, paradicsom, különleges növények.

 

logo.jpg

.

Nagy levelű, Dél-Amerikából származó örökzöld növény. Mivel több mint 2 méter magasra nő, dézsás növényként felénk is megnő és könnyen tartható, 2. 3. évben már terem is a magonc. Nyáron a szabadban jól elvan, télen 5-10 fokos teleltetéssel is képes teremni. Én még nem próbáltam, de idén sokan kérdeztek felőle és azt hiszem nem hagyhatom ki ezt a növényt! Aztán majd jövök a saját tapasztalatimmal. Télen is képes beérni a termése. Teleltetni kell! Jelenleg 100%-ban keltek a magok.

.

Nálunk teleltetve állítólag 2-3 méteresre nő meg, nagyon nagy igényei nincsenek. Nyáron sokat kell öntözni, tápanyagokkal ellátni. A paradicsomfán sok termés nő és folyamatosan. Íze állítólag gyümölcsös-citromos paradicsom ízű. Én inkább dísznövénynek ajánlom, egyenlőre. Magról is könnyen szaporítható. Bár nehéz magot beszerezni. De én azt hiszem tudok szerezni! 10 db magból 7-8 erős palánta lesz. 2.-3. évben már megmutatja a termését is..

Amennyiben fagymentesen teleltetjük, éveken keresztül egyre több finom és egészséges terméssel fejezi ki háláját.

Lágyszárú évelő, hazájában 4-5 méter magasra is megnő. Napsütéses vagy enyhén árnyékolt helyre való, szélre érzékeny.

Magvetéssel szaporítható, de csíráztatása odafigyelést igényel és lassan indul növekedésnek.  Magvai kicsinyek, feketés színűek. Dugványozva szaporítása könnyebb.

Télen félárnyékos helyen kell tartani, fűthető helyen mert - 3-5 °C-on elpusztul. Gyümölcse december-januárban is érik. Terméshozásra a 18-24-ik hónapos korában lehet számítani először. Éretlenül mérgező. (akár a krumpli termése)

Fogyasztható nyersen, kétfelé nyitva, citromlével és cukorral. Lehet befőttként, gyümölcskocsonyaként vagy salátának is használni. Paprikával ízesített levéből csípős szószt készítenek az egyenlítő vidékén.

Forrás:

  • fr.wikipedia.org

 

Palántaként 1800-2500 Ft-ot elkérnek, bár szerintem nem ér annyit!

Magokat általában tudok szerezni, 5 mag 650 Ft postával együtt. Július elején még neki lehet állni a magozásnak, később csak nagyon jó teleltető hely esetén. A fiatal palánták míg nincs 6 levelük, addig érzékenyek, utána nem.

Az egy éves palánták így néznek ki, 3 fokban, világos helyen teleltetve.

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok.

logo.jpg

paradicsomfa1.jpg

.

Szólj hozzá

sex paradicsom chili paradicsomfa paradicsom mag Solanum betaceum Cyphomandra betacea