2011. aug 14.

Paradicsom projekt

írta: Iszka
Paradicsom projekt

Mindig is nagyon szerettem a paradicsomot, szerencsémre szüleimnél a kertben ki tudom élni a kertészkedés örömeit. Kb. 2008-ban kezdtem magam paradicsomot magról - ráadásul sokfélét - termeszteni.

2015 szeptemberétől https://www.kardinalis.hu néhány saját vető magom is elérheted. Chili, paradicsom, különleges növények.

 logo.jpg

A több év tapasztalata és a józan ész a következő dolgokra vezetett rá:

1. Nincsen értelme 20 különböző paradicsomot termeszteni 90 nm területen, a többi hely kell másnak!

2. Az apróbb termésűek hamarabb érnek, sokkal hamarabb!

3. A palánta készítésnél nagyon oda kell figyelni, különben nem, hogy palánta, de semmi sem lesz. Naponta figyelni kell rájuk.

4. Több hullámban kell vetni és kiültetni is, így mindig van fiatal és öreg növény, virágos és épp termő is. Augusztus elején már nem kell újakat ültetni, elég a dugványozás, már ha van fóliasátrunk őszre.

Én a következő 4 félére álltam rá:

1. Coeur de Boeuf ez egy nagy batyu szerű, narancs és piros közötti, viszonylag száraz paradicsom. Nem savas! Édes! Pomme d'ore, aranyalma, ősi típusú, szelektált típus.

2. Fürtös F1 hibrid paradicsom, ez jól, megbízhatóan terem, akár a bolti, csak szabad földön termesztve van jellegzetes paradicsom illata és íze. Piros, kerek, savas. Első termések szabad földben július végétől várhatóak.

3. Black prince paradicsom, ez egy feketének mondott, valójában barna és zöld, kerek nagyon hajlamos a repedésre főleg ezekben az esős években. Elvágva elég érdekesen barna, viszont nagyon finom ÉDES! Nem savas, kissé lapítottan kerek. Első termések augusztus elejétől várhatóak.

KÉP

3. Cherrola F1 paradicsom, ez pedig a korai, 2 méterre minimum megnő, szűk növekedésű, nagyon hosszú 12-20 (!) fürtű bogyói vannak, apró koktélparadicsom, igazi mini paradicsom, akár kis sövény is lehet készíteni a kerítésre futtatva, csak figyelni kell, hogy a déli fele nálunk legyen! Alkalmas 4-6 literes cserépben is jó kerti földben keleti erkélyen való termesztésre is. Dézsában már július elején, szabad földben július közepén kezd érni.

Magjaim 3 éve voltak eredetiek, azóta genetikailag kicsit kereszteződhettek, a magokhoz március 5-e körül ültetek, az első termésekből lesznek a következő évi magok, a kert legtávolabbi pontjaira kerülnek így annyira nem porzódnak össze, különböző időben virágoznak, ráadásul a fürtös paradicsom mag (10-15 mag per tasak) 250 Ft körül kapható az üzletekben. A többi vagy nem kapható, vagy nagyon drága.

Mára 2017, már megtanultam a paradicsom keresztezését, fajta megóvását is.

Eladó paradicsom mag:

2015 szeptember végétől október végéig lesznek eladó paradicsom magjaim. Majd következő években hasonlóképpen. Cour de Boeuf, nincsen csávázva (a magok nem kapnak vegyszeres kezelést), az anyanövény 1 alkalommal volt vegyszeres kezelésnek kitéve nyár elején, nem bió mivel a környezetében biztosan permetezett valaki, én direkt nem, csak a környéken néha a gyümölcsfákat. 

Az ára: ebben az évben 2015 már nem elérhető.

Kapcsolat felvétel kardinalis pont megrendeles@gmail.com címen. Érdeklődni, kérdésekkel kapcsolatban itt elérhető vagyok.

Néhány fénykép:

Később jön még sok kép a növényekről, a paradicsom egyszerű termesztéséről, mit is csináljunk a rengeteg paradicsommal? egyik? igyuk?

Aszaljuk a paradicsomot?

Mai nap azaz tegnap és ma is paradicsomot aszaltam. Nagyon jó idő volt! Azt is mondanak még 7 napra, ezért belevágtam. Olyan paradicsom jó, ami kemény Fürtös, Lukullus, a lényeg, hogy érett legyen és piros! Mérettől függően a nagyobbakat 4-5 gerezdre a kisebbeket 3-4 gerezdre, de akár karikára is szelhetjük, a magok és a magok körüli kocsonyás részt érdemes kivenni. Ajánlatos korán délelőtt nekiállni, mert az első nap a döntő! Viszont, ha délután csináljuk, akkor itassuk fel a levét! Így nyerünk vele fél napot, viszont fél órával többet dolgozunk. Amikor megvan a lecsöpögtetés, akkor kommersz finom tengeri sóval sózzuk meg, jobban, mint ha egyszerre megennénk. A só szárít, tartósít egyben. Mehet a tálcákra, nappal a tűző napra, este be, majd ismétlés még 2-3 napig, érdemes forgatni, de másnapra már a vékonyabb rész száraz. Ha nem tudjuk a napon szárítani, akkor sütőben, aszalógépben is lehet, 50 foknál ne melegebben.

15 átlagos méretű paradicsomból egy kis tormás üvegnyi lesz. Dugig. Ha megszáradt a paradicsom, akkor 1-2 napig szellős helyen legyen, majd üvegezzük be, tegyünk hozzá bazsalikomot, oregánót, locsoljuk le ét vagy olíva olajjal, hetente forgassuk fel az üvegeket. Én olaszos tésztákba vagy kenyérbe sütöm télen. Szép napsütéses napokat!

 Tipp: ha a mag körüli kocsonyás részt eltávolítjuk, akkor napon feketedés nélkül, ráadásul legyek és muslincák sem repülnek rá. Maggal együtt inkább rovaroktól jól elzárt módon aszaljuk.

 

Paradicsom termesztés hobbi célra.

Nem ördöngösség, 10 magból 9 kikel, ebbel a kilencből pedig 6 normális palánta lesz. Javasolt déli napfényes helyen vetni, nem kell előre beáztatni a magokat. Én időjárástól függően márc 1. és 15 között kezdek neki a paradicsom vetésnek. Ha napsütéses idő van, akkor korábban, hideg és sötét időben később. Olyan 8x8x8 cm-es cserépben 4 mag, alulról öntözve, sőt a cserepeket egy kiszuperált akváriumba teszem, kb. fél cm vízbe, így jó párás helyen vannak folyamatosan, öntözni sem kell minden nap, mint egy kis cserepet. Ha már a sziklevelek kinőttek, akkor nem kell annyira öntözni. Talaj 1:1 arányban kerti föld és palánta föld. Naponta érdemes forgatni, ha oldalról kap fényt, akkor főleg. Ha már 2 normál levele van, akkor valami Wuxal féle nyomelemes folyékony tápoldattal érdemes öntözni, ekkor a leggyengébb lemarad, ezt érdemes minden cserépből eltávolítani. Lassan el kell kezdeni a második hullám vetését is.

Kiültetés, május legelején naponta kiszoktatással, 7.nap már kint is maradhatnak estére. 6 levele kell, hogy legyen legalább. Kiültetés beöntözött, jó laza és tápanyagban gazdag meleg helyre. Az alsó levélpárt én még föld alá szoktam tenni. Így mélyen lesz, ráhajt gyökérképződésre, hetekig olyan, mintha leállt volna. Majd beindul, a nagyobb bogyójú paradicsomot 50x40 a kisebbeket akár 30x20 centinként is ültethetjük, érdemes sorokba rendezni 2 maximum 3 sorba, hogy ne árnyékolják nagyon egymást. Öntözni 2-3 naponta kell. Karozni szükséges, vagy hálóra kell futtatni. Az első virágfürtök 1-2 virágját hagyjuk csak meg, a többit vágjuk ki. Permetezni, ha jól csináltunk mindent nem kell. Csak kapálni kell a tő közelét. Öntözéskor csak a talajt öntözzük, így a gombás betegségek nem tudnak a talajból felverődni az öntözővízzel, később érdemes az alsó levélpárt levágni. A kacsokat, hónaljhajtásokat még fiatalon érdemes kiszabni. Egy tőnek 2-3 esetleg 4 hajtását hagyjuk meg. Balkonon is lehet paradicsomot nevelni, 8-10 literes alul lyukas dézsában, alátétben öntözve.

Szüret, amint érnek az első paradicsom bogyók, szedhetjük is. Honnét tudjuk ez mikor van? Ha a bogyók elérték a kívánt formát, színt, méretet. A fekete paradicsomnál kicsit bonyolult, ha már az alsó fele barnul a felső pedig már nem méregzöld, hanem csak zöld és barna közötti, akkor jó lesz már! Amint elkezdjük szedni, akkor a többi bogyó beindul, érése gyorsul. A nagyméretű paradicsom fajtáknál érdemes 1-1 termést leszedni, így a többi szebb lesz a növény sem sínyli meg.

Paradicsom eltevése. Amikor már nem tudjuk enni, mert annyi van belőle, akkor érdemes télre eltenni, én egyszerűen megmosom, félbevágom, kiveszem a szárdarabot, magokat és a kocsonyás részt, ha kicsit beteg azt a részt is kivágom majd egy széles lábosba beledobom, hozzáadok 2-3 fej fokhagymát, 1-2 vöröshagymát majd kis tűzön forralom, kevergetem. Amikor összeesik, akkor kevés só, pici cukor, majoránna, rozmaring és végül kevés oregano, kicsit rottyanik még kevergetés közben és összeturmixolom héjastul mindenestül. Így erősebb íze lesz. A hagymák és a fűszerek az adagtól függenek, én nem fűszerezem nagyon, mert nem tudom, hogy mi lesz belőle később. Pizza alap, különböző tésztákhoz, gombák szószába, paradicsomos káposztába. Majd nagyon kis lángon több órán át folyamatosan odafigyelve, kevergetve fedő nélkül lassan be fog sűrűsödni. Amikor már majdnem kész, akkor neki lehet állni az üvegek kifőzésének a kupakokkal együtt szalicíles vízben lassan, forgatva, hogy minden pontján fertőtlenítve legyenek, majd fertőtlenített merőkanállal üvegbe tölteni forrón a sűrű paradicsomot, kupak rá majd fordítva letenni valami textilre, amit minden üveg kész, akkor én hűtőtáskába teszem így duntsztba teszem, majd 1-3 nap múlva mehet fel a polcra.

Sok sikert!

Kérdésed esetén szívesen válaszolok a témában, köszi, hogy olvastál!

Ha nem rendeltek tőlem magokat, akkor mindketten éhen fogunk halni...

 

logo.jpg

2015 szeptemberétől https://www.kardinalis.hu/ néhány saját vető magom is elérheted. Chili, paradicsom, különleges növények.

06_400_100.jpg

Szólj hozzá

kert ételek chili zöldség gyümölcs kiskert fekete paradicsom paradicsom palánta napon aszalt paradicsom paradicsom termesztés otthon óriás tök pomodoro cuore di bue black prince paradicsom pomme dore www.kardinalis.hu