2023. jan 23.

Megjöttek a vető magok, mit csináljak velük?

írta: Iszka
Megjöttek a vető magok, mit csináljak velük?

Megjöttek a magok, mit csináljak velük?

Ahhoz, hogy eredményesen kelljenek ki a magjaink fontos néhány szabályt betartani.

paradicsom0.jpg

A magok főleg a szezon elején biztosan hideg körülmények között kerültek szállításra, a magok szárazak, elméletileg fagykár nem nagyon érhette őket, de nem minden mag szereti a hideget. Kézhezvétel után érdemes 1 vagy inkább 2 hétre hűvös helyen tárolni. Majd 2 hétig szobahőmérsékleten fényben vagy fény nélkül ez egyenlőre nem mérvadó.

A magokat esetleg/maximum 2 napra visszazárható nejlon tasakban nedves textil vagy papír lapok között tarthatjuk. Ne tovább! Fontos, hogy ekkor már melegben legyenek, 22 fok a minimum. Chilik esetében inkább 24, tehát a konyha szekrény tetején elég jó helyen lesznek. Lehetőleg este is maradjanak melegben, ne legyen nagy hőingás.

Jön a magvetés. Ne spóroljunk! Ne használjunk fekete zsákos földet! Ez a fekete talaj mindenre alkalmatlan, mostanában ezt kapni mindenfelé. 5 cm -es cserepekben egyesével, balkonládában sűrűn szórva a magokat, propagátorban tőzegkorongban. Felejtsük el a tojástartót! Kudarc lesz! A kezdeti időpont inkább legyen később 2 héttel, mint 2 héttel korábban!

A magoknak többségében nem kell fény a csírázáshoz hanem állandó meleg, állandó magas páratartalom szükséges, hogy beinduljanak. Öntözni alulról szokás, a magok legyenek egyforma mélyen a talajban. A magvetés legyen takarva!

A sziklevél megjelenésekor viszont napi minél több fény szükséges, ráadásul a palánta dőlést /ami egy gomba a talajban/ is meg kell előznünk. A növény szára ahol előtör a talajból és ha állandó hideg és túl nedves körülmények között van, akkor tuti el fog dőlni! 

A kis gombák megeszik.

Itt a vég!

Melegebb hely, kevesebb nedvesség, több friss levegő. Ez megint csak egyedi, erre neked kell figyelned. Nincs tökéletes módszer, nincs tökéletes hely, csak minél jobban kell az optimumokra figyelni és betartani.

Az első pár levél megjelenése után és közben beindul a gyökérképződés fejlődése is, ekkor várjunk kicsit az át és szétültetéssel. Ne túl nagy de ne is túl kicsi edénybe kerüljenek. Következő átültetés a cserép alján megjelenő gyökérzet esetén. A paprika félék kényesek a gyökérzet bolygatására a paradicsomnak ez meg sem kottyan.

 

Tápoldatozás: inkább több alkalommal keveset, mint 1x sokat! Gyenge, torz, tetves, beteg növényeknek nem segít inkább csak ront a helyzeten.

Kártevőktől való védelem: inkább a megelőzésen legyen a hangsúly, mint a kár enyhítésen. A magvetést érdemes gomba ellen kezelni, növekedéskor 2 alkalommal levéltetvek ellen védekezni, hideg esős időben az eső után azonnal baktérium ellen, virágzáskor komplex szerek. Az első bogyók megjelenésekor kálcium is mehet a talajba, levélre.

Lakótérben nem használunk vegyszereket! Bármilyen vegyszert tápot, évi 2 alkalommal használjunk, ne többet! Másik hatóanyagú szerrel folytatható a kezelés. Azt használj amit kapsz, sajnos a választék évről-évre egyre karcsúbb...

Sok sikert mindenkinek! Erre az évre szükség is lesz rá!

Szólj hozzá

paradicsom chili vetőmag paradicsom mag chili mag eladó