2019. dec 04.

Sziámi harcoshal, Betta splendens variációk I.

írta: Iszka
Sziámi harcoshal, Betta splendens variációk I.

Sziámi harcoshal, Betta splendens variációk I.

bettas.jpg

http://ourmarinespecies.com/wp-content/uploads/2019/08/dragon_betta_1-1024x462.jpg 

 A sziámi harcoshal (Betta splendens) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába, a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a gurámifélék (Osphronemidae) családjába tartozó faj, az egyik legkedveltebb édesvízi akváriumi hal. A wikin vagy különböző akvarista oldalakon, esetleg könyvekben is szépen le van írva ez a hal, így tovább nem is részletezném.

 Ami jobban érdekel, az a hal megjelenése, változatai, ezeket szeretném részletesen kifejteni.

 Elöljáróban még annyit fűznék hozzá, hogy jelenleg egy ilyen halam, sőt semmilyen halam sincs, de régen vagy 25 éve sok volt. Most gondolkodom, hogy újra nekiállok. Gyerek fejjel szinte csak a színekre mentem rá, más lehetőség nem is igazán volt, akkor próbáltam az egy színű halakat és a hosszú úszójú VT, Veil Tail, változatokat létrehozni. Főleg a klasszikus piros, kék és jobb esetben zöld, zöldes árnyalat működött. Akkor a halak előéletéről semmi infó nem volt, vettem ami szimpatikus volt. Most kicsit tudásom csiszolgatásával kicsit másként szeretnék nekiállni.

 Gondolkodtam, hogy a színekkel vagy az alakjukkal kezdjem, így arra jutottam, hogy az alapokkal kezdem, így az uszony formájuk, ami mindenképpen a döntő, főleg a tenyésztés terén is ebből kell kiindulni, így ezzel kezdődik ez a történet. A képek főleg a hím, fiú egyedekről lesznek, ezek a nagyobb uszonnyal illetve a színesebb test és uszonnyal rendelkező szebb halak. A nőstény egyedek is hordoznak sok tulajdonságot, de az öröklésbe kevésbé szólnak bele, de érdemes itt is szín és forma alapján összehozni a párokat, különben romlik a jellegzetes forma, itt van szükség a halak előéletére...

 Betta splendens uszonyformák.

 A képek a googli véletlenszerű találataiból kerülnek ki, egyik oldalt sem szeretném reklámozni, de szükségesek a fényképek a könnyű megismeréshez. Néhány esetben én a személyes belelátásomat írom le, hivatalos testformák elérhetőek számos bettás oldalon, általában angol illetve keleti nyelveken.

 

Vad alak, ami a természetben is előfordul. Hím és nőstény.

A hímek színesebbek, uszonyaik nagyobbak, 1 hal 1 medencében.

Nőstény fakó barna vízszintesen csíkos, uszonyaik kisebbek, több nőstény is megfér egymás mellett.

https://i.pinimg.com/originals/0d/51/7d/0d517da9eab998aa03f951eeb5aa552e.jpg

https://www.ibcbettas.org/wp-content/uploads/2017/12/falx_f.jpg

 

Hosszú úszójú, fátyolos úszójú változat, VT, Veil tail, long tail.

Talán a legismertebb forma. A hímeknek finoman kifejezve is nagyon szép megjelenést adnak a hosszú úszói, nehézkesen úsznak, de annál látványosabbak. A kereskedelemben ezek a halak kaphatóak, általában. Farokúszó hosszú a végén lehajló és a sugarak próbálnak egy pontban végződni. Hátúszó hosszú hátra ível, szebb és jobb ha nem rojtos, hanem szintén egy pontba próbál végződni. A farok alatti úszó is megnyúlt, kissé hátra ível, az első része jobb ha minél jobban függőleges próbál maradni. Hasúszóik is minél hosszabbak és mind a 2 egyforma méretű! A mellúszok minimálisan hosszabbak általában.

vt.jpg

https://petco.scene7.com/is/image/PETCO/1397583-right-1?$ProductDetail-large$

Nőstény, hosszú úszóval:

vt_female.jpg

 https://petco.scene7.com/is/image/PETCO/1397630-right-1

 

Ásófarkú, Spade tail.

A fentitől csak annyiban tér el, hogy a farokúszó szerintem inkább szív alakú, szimmetrikus, középen csúcsosodik, a csúcs a hal testének a középvonalában van, nem fent nem lent, ezek selejtesek.

betta_lapat.jpg

https://www.koi-bettas.com/uploads/1/2/0/8/120834254/editor/0spade.jpg?1533119238

 

Kerek uszonyú, Round tail.

Itt sem kell sok szöveg, a farokúszó szép kerek formát mutat. A hát és farok alatti úszó szépen körbeíveli.

 

https://i.ytimg.com/vi/2uqKQ1vROLY/hqdefault.jpg

 

Delta farokuszonyú. Delta Tail, DT.

Semmi extra delta = háromszög. A farokúszó fel és lefelé is egyenes szélű, mindkettő széle megegyező hosszúságú, a végén enyhe lekerekítés, a farokú hátsó része kifelé íves, 159 fokos szöget zár be. Szuper delta, itt a háromszög forma bezárt szöge kicsivel nagyobb, 160-179. (180-tól HM)

betta_delta.jpg

https://aboutbettafishtanks.com/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Delta-Betta-Fish-obp9o1vjfk33ngfvffjtv5znef021v0inh4n6u2qh4.jpg

 

Valami következni fog. Mára elfogyott az időm.

 

 

Szólj hozzá