2024. jan 06.

A legjobb paradicsom magvetése.

írta: Iszka
A legjobb paradicsom magvetése.

https://www.facebook.com/KardinalisShop/

posts/pfbid0222oY4TYEFa7RFs2nbaWfQgJG

cP83wXvMVvvJjENMkTTEKMt5qHj6e6Dd7uE4hN6tl

 paradicsommagelado20232024.jpg

Hogyan választjuk ki a paradicsom fajtákat?

Hogyan kezdjünk neki a vetésnek?

Mikor kezdjük el a vetést?

A fajtaválaszték hatalmas! Nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőket. Mi az, amin érdemes elgondolkodni?

 Kezdőként érdemes kis és közepes bogyójú fajtákkal kezdeni. 2 kicsi, 2 nagyobb már tud adni kezdeti sikereket.

 Haladóként már nem csak a bogyó méret, az íz, a szín, a felhasználás módja is meghatározó. Maradjunk az otthoni felhasználásnál. Van, akinek csak a friss felhasználás, van, akinek csak a befőzés, van akinek aszalásra, van akinek pedig mindenre is kell. Itt azért már kerttel kell rendelkezni! 6 különbözővel már nagyon jó sikert lehet elérni, ha az időjárás is kedvező. Friss felhasználáshoz 2 fajta törpe/determinált (ezek korán és gyorsan teremnek), 2 fajta nagyobb determinált és 2-3 fajta folyton növőkkel aminek közepes vagy legalább egyiknek nagy termési legyenek.  Aszalni a közepes piros bogyók a leg jobbak.

 Ínyenceknek csak a képzeletük és a beszerezhető fajták kiválasztása lehet a fő gondja.
 

 Vér profik, tudnak mindent, a magvetéstől optimális környezetet tartanak fenn, F1-es magokat használnak. Ipar, erről ennyit.

  Év elején be kell szereznünk néhány holmit. Alátét, cserép, tálca, fólia, talaj és a magokat. Esetleg egy zsák meszet az építőiparból.
Most jön a mikor? Ha van fűthető üvegházunk, akkor március eleje vagy közepe, ha otthon ablakban küzdünk és nincs tapasztalatunk, akkor csak április vége a kezdés. Ha már tapasztaltak vagyunk, akkor március 15-április 1 között indulhatunk. Jobb várni kicsit, mint kínlódni a fényhiánnyal. A gyenge palánta egy szívás!
 Mibe? Szükséges lesz, egy alátét ami felfogja az öntözővizet, erre egy alul lyukas edény. Az edény mindegy, hogy áttetsző, sötét, esetleg hupikék. A fény 10-12 cm mélyre így is bejut a talajba, nem zavarja a gyökereket. Az edény legyen 7-8 cm magas minimum, de inkább 10-12 cm magas. Tápoldat nem kell. Ha fekete talajkeveréket veszünk, azt felejtsük el, dobjuk ki a fenyőfa alá... Érdemes jobb palánta földet használni, mint kerti agyagos talajt. Talajjal töltsük fel az edényt lazán és kissé nyomkodjuk le, simára, az edény tetejéig maradjon legalább 3 cm. A magokat lehetőleg szépen elosztva szórjuk ki, igazgassuk el. Jelöljük is! Szórjunk rá 3-5 mm vastagon finom földkeveréket és ezt is nyomjuk meg kicsit. Alulról öntözzünk, szívassuk fel az edényt. 1 óra múlva nézzünk rá, ha száraz a teteje még alulról kaphat vizet. Amennyiben alul áll a vízben, akkor azt öntsük le! Takarjuk be fóliával, üveglappal. Tegyük állandó meleg és a lehető leg világosabb helyre! 3 napig felejtsük el! Ha a fólia erősen nedves az jó, semmiképpen ne lógjon a talajra! 4 naptól érdemes 2x fél órát szellőztetni. Hőmérséklet 15-18 fok. 1 hét alatt már kelni kell a többségnek, amikor a sziklevelek felérnek a fóliára, akkor a fóliát vegyük le. Ekkor napi 2x spricceljünk. Az öntözővíz lehetőleg ne legyen hideg, a talaj teteje lehetőleg legyen majdnem száraz, az öntözés alulról történjen. Kettő fajta hiba lehet: a palánták a talajnál elrohadnak, palántadőlés sok volt a víz és hideg a levegő. Ebben az esetben kuka, ez egy gomba. Lakásban nem vegyszerezünk! A másik, hogy a szárak erősek, de az ablak felé hajlanak. Ekkor csak fényszegények. Ha netán vékony a száruk és a talajtól számítva a sziklevélig 7-10 cm hosszúak akkor kezdjük újra, nagyon fényhiányosak.
3 lehetőség, hogy nem figyeltünk az egészre és kiszáradt, begombásodott, kunkori mert nem vettük le a fóliát. Napi 3-5 perc munka eddig.

   Közben érdemes a kertben is helyet csinálni, kicsit kapirgálni, igazgatni a talajt, szórhatunk ki meszet, 1 zsák 3000 Ft, 800 m2-re elég lehet, ha jól visszacsomagoljuk, akkor nem áll össze és használható. Áshatunk, mulcsozhatunk, karókat lehet faragni, szerszámokat tisztítani, élezni, festeni, talicskakereket gumizni.

   Vetéstől eltelt kb. 2 hét, a palántáinkon már jöhetnek a 2. normál levélpárok. Ekkor érdemes szétültetni a palántákat. 5x5 cm cserépbe. Talaj maradhat ugyanaz, tápoldat most sem kell. A talajunkból egy villával ki lehet szedni a kis növénykéket. A szára ne törjön a gyökere szinte lényegtelen. Paprika és chili esetében a gyökér is lényeges. Paradicsom palántáinkat picivel mélyebbre is ültethetjük. A palánta talaját nyomkodjuk be, cserép tetejéig töltsük fel talajjal. Érdemes alulról szívatni, így nem fognak kiborulni. 2-3 hét múlva átültetés, ekkor kicsit tartsuk szárazon a cserepeket így könnyű kivenni a palántákat. 9x9 - 12x12 cm méretű edénybe mehetnek. Átültetés után 1 héttel nitrogén : foszfor:kálium 2:4:1 (4:8:2) arányú esetleg kicsit túlhígított ha nem tűnik még jónak a tavasz kint. Ekkor sakkozhatunk: egyet lerak, egyet kihagy, következő sorba ellenkezőleg kezdünk. Kell a levegő a palántáknak, napi szellőztetés fontos, simogatni is lehet őket. 

 Sok gyökér, egyenes szár legyen.


 Nem cél, hogy 60 cm magas palánták legyenek az ablakban.

  Szoktatás, fontos, mert itt a legnagyobb az esély a hibázásra. Akkor vigyük ki a palántákat mikor nincs 10 fok különbség a helyük és a kinti hőmérséklet körül. Ne legyen nagy szél és lehetőleg félárnyékba kerüljenek. Legyen a talajuk is nedves. A szél hatásárára iszonyatos párologtatásuk lesz. Inkább csak 1-2 órát legyenek kint eleinte.

   Eljött a május a hócipőnk tele van már a paradicsomokkal. Tápoldat egy kiegyenlített vagy nitrogén túlsúlyos is lehet, előírás szerint. Kiültetés, május közepe vagy időjárás függően május vége. Mély szerkezetű, laza talaj kell. A palánták alsó 1-2 levélpárját levesszük és eddig a mélységig elültetjük, az ültető gödör aljába tehetünk komposztot, érett trágyát, erre 5-10 cm talaj majd beöntözzük, ha beszívta a vizet akkor ültethetünk. Leütjük a karókat 40 cm mélyre, ha nagyok a palánták akkor kötözhetjük is. Öntözés szükséges.

 Pár nap múlva egy gomba és rovar elleni permetezés megelőzésként ajánlott. Virágzásig párszor segíthetünk, közben 1x kaphatnak wuxalt is, de ha jó a talaj, akkor tápoldatozni csak az első szedés után szükséges. Sor és tőtáv: törpéknél, 30x30 cm karózni nem kell, közepes méretűek 60x60, nagy bogyójúak 80x80 és nagyobb. Első szedés 45-60-80-90 nap múlva esedékes, ez is mérettől függ.

Közben a vérprofik már szedik az első terméseket, aminek jó szar íze van.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

Na ez most nem a reklám helye, pedig van jelenleg 50+ változatom számotokra. 2024.jan.

https://www.kardinalis.hu/paradicsom_magok

 

Szólj hozzá

paradicsom paradicsom mag paradicsom magvetés paradicsom cserépben kardinalis.hu