2013. máj 06.

Rakott tészta, mángolddal.

írta: Iszka
Rakott tészta, mángolddal.

A rakott tészták tuti jó ételek! Könnyű is elkészíteni őket, nagyon jól lehet belevalókat találni, esetleg helyettesíteni valamelyik részét, hogy egy egészen más ételt kapjunk. Mára a Mangoldos, füstölt sajtos, rakott tészta került a bendőnkbe.

mangoldosteszta.jpg

.

A mángold hasonló a spenóthoz, csak sokkal egyszerűbb növény, kisebb helyen, kevesebb gonddal, többször és nagyon könnyen szüretelhetjük. ;) Ízre sokkal lágyabb és talán édesebb is. Tenyérnyi leveleit gyorsan tudjuk szedni, ha akarjuk a szárát is feldolgozhatjuk, egyben is jó, de lepürésítve is nagyszerű, ekkor parajpürét csinálhatunk belőle a megszokott módon.

Több mangold itt ha él a link.

Mangoldos rakott tészta füstölt sajttal.

Hozzávalók: egy jó reklámtáskányi mángold levél, fél kg penne vagy 2-3 sornyi lasagne tészta, 1 dl tej, 2-3 dl tejföl, esetleg tejszín vagy sajtszósz, 1 dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, só, szerecsendió, nagyon pici vegeta.

A tészta vizét feltesszük főni, ha pennéből csináljuk! A lasagne tésztát nem szükséges megfűzni. Bár a pennét is csak kicsit puhítani érdemes, nem kell teljesen megfőzni. Míg készül a tészta összedobjuk a mángoldot. Kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a borsot, fokhagymát, tejet, minimális vegetát, hogy magyaros legyen. Közben készítünk egy tejes-lisztes-tejfölös-tejszínes habarást, ezt hozzáadjuk a mángoldhoz, megkeverjük, összefőzzük.

Legjobb házi készítésű lasagne tésztával, de gyorsabb nagy pennével.

Kevés olajat szétfolyatunk egy tepsiben, belemerjük a fele tésztát, ráöntjük a mángoldos materiált, megkeverjük, majd jön a maradék tészta, ezt is megkeverjük ahogy tudjuk. A tetejére füstölt lapka sajtot teszünk. Forró sütőben megsütjük, akkor az igazi, ha jó levegős és ropogós lesz a tészta, de lehet szaftosan is csinálni, ekkor a tészta főzővizéből sütés előtt teszünk rá belőle.

.

Ha lasagne tésztából készítjük, akkor alulra vékonyan mángoldod szaft, majd a tészta és így tovább. Esetleg tehetünk bele több sajtot, paradicsomot, de az már picit más lesz!

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

étel paradicsom fűszer mangold rakott tészta tésztakészítés fűstölt sajt koktél paradicsom