2012. máj 20.

Kakas pörkölt

írta: Iszka
Kakas pörkölt

Vasárnapi ebéd: kakas hús leves és tejfölös kakas pörkölt nokedlivel.

Imádom ezt az ételt!

Húsleves lényege, hogy egy nagy fazékban hideg vízbe mindent beleteszünk, majd keverés nélkül kis lángon főzzük 2-4 óra alatt kész is, csak le kell szűrni, a végén a tiszta levébe befőzhetjük számunkra tetszetős leves tésztával.

Nagy fazék, fedő, 1 nagy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, leveshús lehetőleg csontos, zöldség zöldje, több sárga és 1-2 fehér répa, babérlevél, bors, só, vegeta, pici szerecsendió. Víz.

Kakas pörkölt, comb, felső comb, szárny, lehetőleg csontos darabokra szedve, kivétel a szárny azt nem muszáj, érdemes a bőrét rajta hagyni. 2 fej hagymát felkockázunk, majd olajon megpirítjuk, ha már kezd sülni, akkor lehúzzuk a tűzről és piros paprikával tűz nélkül pirítjuk. Rátesszük a húsokat, majd pici vizet és vissza a tűzre, babérlevél, bors, fokhagyma mehet hozzá. Első körben felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ne lepje el a húsokat. Ha el fő a leve akkor felöntjük annyira, hogy ellepje. A felöntés langyos vízzel. Edény legyen széles lehetőleg. Mikor majdnem kész, lehúzzuk a tűzről és behabarjuk saját levével, tejföllel és pici liszttel vagy keményítővel. Felforraljuk és kész is! Nokedlivel az igazi, esetleg friss kenyérrel. A főzéskor több idő kell, mintha tyúkból csinálnánk még a fiatal kakas húsa is keményebb, de az íze kárpótol minket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá

kakas nokedli kakas pörkölt kakas leves törpe cochin