2014. máj 29.

Luffa gyógyszivacs

írta: Iszka
Luffa gyógyszivacs

Luffa a gyógyszivacs, azaz a természetes növényi szivacs.

Tökfélék családjából származó növény, tavaszi hajtatásban előnevelve nálunk is képes jó minőségű szivacsokat teremni. Magját ritkán lehet kapni, 10-12 magért 500-1000 Ft környéki összeget elkérnek, de érdemes megvenni. Ha van ambíciónk a termesztéséhez. Fóliában, üvegházban felfuttatva semmi gond nincsen vele, szabad földben is jól elboldogul. Szereti a vizet, meleget. Fut szalad a növény, hozza a virágokat és terem. A pici, fiatal termések ehetőek, a nagy beérett termés belseje a szivacs. Akinek bejön, az meg is eheti. ;)

luffatok_szivacstok.jpg

Google

luffa_szivacs.jpg

A magok macerásak, ha nem kelnek ki 3-4 héten belül (lakásban), akkor vissza kell szárítani őket, majd következő évre eltenni. Finnyásak.

Google

Mikor jönnek az első fagyok, az előtt érdemes leszedni a terméseket, a növény elfagy, hála égnek nem kell vele foglalkozni, mehet a komposztra. 1-2 napig szárítsuk a terméseket, majd húzzuk le a héját, egy szivacsszerű belső résznek kell lennie, magokkal. Jól ki kell mosni, magokat kiszedni előtte! hogy legyen magunk, nehogy már venni kelljen! Aztán jól kiszárítjuk, szépen felszeleteljük és mehet a fürdőbe, ajándékba. Állítólag egészségesebbek leszünk a használatával. Valószínű, mert többet voltunk a levegőn. :)

luffa.jpg

Google

Sok sikert!

 

A képek forrása: internet a Google kereső által.

Szólj hozzá

uborka luffa kiwano Luffa cylindrica gyógyszivacs luffatök tüskés uborka