2018. aug 04.

Dögmeleg van, mit együnk?

írta: Iszka
Dögmeleg van, mit együnk?

Nagyon gyors és egyszerűen elkészíthető ételek.

3 hideg leves.

Gazpacho.

g1_1.jpg

Megmossuk és felaprítjuk a hozzávalókat. A leves hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük turmixgépbe öntjük, és simára keverjük. Paradicsom levet adhatunk hozzá, esetleg sűrített paradicsom és víz keverékét is. Az egészet egy nagy tálban 1-2 óra hosszára a hűtőszekrénybe tesszük.

A hűtés vége felé elkészítjük a kísérőket. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk. Az újhagymát leöblítjük, vékonyan felkarikázzuk, azután a fél uborkát is kis kockákra vágjuk. A kenyér héját levágjuk, azután felkockázzuk a belsejét. 1 evőkanál felhevített olívaolajon aranybarnára pirítjuk a kenyérdarabkákat.

A kísérőkkel együtt tálaljuk.

  • 50 dkg érett paradicsom
  • 0.5 db kígyóuborka
  • 1 db piros húsú paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szelet fehér kenyér (kb. 3 dkg)
  • 2 evőkanál vörösborecet, pici citromlé vagy ecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só esetleg bors

Kísérőnek, díszítésnek: 

  • 4 db újhagyma
  • 1 db piros húsú paprika
  • 0.5 db uborka
  • 2 szelet fehér kenyér
  • 1 evőkanál olívaolaj

Barackleves

A krémes leveshez kell két-három nagy őszibarack vagy nektarin, tej, cukor, citromlé, lime, édesítőszer és egy kevés citromfű vagy menta levél. Ízesítéshez lehet adni még szegfűszeget, fahéjat, szerecsen diót, tejszínhabot, ízlés dolga.

g1_2.jpg

Hámozzunk meg két-három nagyobb barackot, magozzuk ki, vágjuk néhány darabba majd dobjuk bele a turmixgépbe. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi édesítőszert,  és két deci tejet. Turmixoljuk össze. Kóstoljuk meg és ha szükséges, ízesítsük még. Ha túl sűrű az állaga, tovább hígíthatjuk tejjel, vízzel. Hidegen fogyasszuk, tálaláskor tehetünk bele szeletelt mandulát és egy kevés cukormentes tejszínhabot is.

Joghurtos uborkaleves

 

Szükség lesz 2-3 kígyóuborkára, egy fél kápia paprikára, 5 deci joghurtra, két deci tejre, egy kis fej vöröshagymára, 1-2-3 gerezd fokhagymára, őrölt köményre, sóra, borsra, néhány levél mentára, ízlés szerint zöld fűszerekre.

g1_3.jpg

Először is pucoljuk meg a kígyóuborkát, reszeljük le, sózzuk meg alaposan és hagyjuk állni 20-30 percet. Az idő elteltével nyomkodjuk ki a levét. Dobjuk bele a turmixba, adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, kápia paprikát és a fűszereket. Pürésítsük! Amikor szép homogén állagú masszát kapunk, adjuk hozzá a tejet és a joghurtot. Kóstoljuk meg, hogy milyen az íze, ha szükséges, adjunk még hozzá a kedvenc fűszereinkből. Tálalás előtt mindenképpen hűtsük le!

 Jó étvágyat!

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, növények, virágok.

 

Szólj hozzá

forróság hideg leves kardinalis