2014. már 28.

Citromfa

írta: Iszka
Citromfa

De hogyan tudom évekig életben tartani?

Kis citrusnövényükről, ha boltban vesszük semmi infónk nincs, ha szakkereskedésben akkor talán. Amennyiben magunk neveljük magról (vásárolt mag) és ráoltunk, akkor tudunk mindent róla.

Nem térek ki a különféle citrom, citrancs, narancs, pomeló, stb növényekre, csak általánosságokat írok. Saját hosszú éves tapasztalataimból.

hirdetés

Induljunk ki a tavaszból: még elviseli a lakás, lépcsőház nagyon világos helyét, szerencsés teleltetés esetén éppen virágozni is kezd. Ha virágzik, akkor már ne vigyük ki, öntözzük kicsit többet, mint télen, kaphat némi citrustápot is, a vasat ne sajnáljuk tőle! Amennyiben nem virágzik, akkor ki is tehetjük egy félárnyékos helyre, a megnyúlt ágait (ha van ilyen) vissza is vághatjuk. Hajnalban ne legyen 10 fok alatt, addig várjunk a kicipelésével. (ha netán újjas/budha keze citromunk van) akkor úgyis tudjuk, hogy alapból 15 fok kel neki különben KO.

citrus_lemon.jpg

Ez a kép jó régi! Itt még picike a növény. Talán 2011-es?

hirdetés

Kint van, jó idő van, akkor tök jó minden, mert alig kell gondozni, 2-3 naponta kapjon vizet, néha legyen elforgatva, 2 hetente kis tápoldat. Közben nőnek a kis termések, néha még virágzik is, csodás egy növény! Nem kell tűző napon tartani, lehetőleg alulról öntözzük, így látjuk, hogy a talaja fel tudja-e venni a vizet, vagy a gyökere csak ázik, mert ezt viszont nem szereti. 2 öntözés között lehetőleg ne száradjon ki! Néha lehet spriccelni is, meghálálja!

Na jön a szeptember! Növénykénk szépen megnőtt! Télen lesz e helye? El kell kezdeni visszavágni, ha nagyon visszavágjuk akkor következő évben sok virága lesz és még több ága! Télen olyan helyre tegyük, ahol sok a természetes fény, nincs hideg huzat és nincs nagy meleg sem. A legtöbb citrus jól érzi magát a téli hűsölésben, 5-10 fokon. Ha jókor visszük be, azaz a kinti és benti hőmérséklet között csak kicsi az eltérés, akkor leveleit sem dobja le!

Télen a hőmérséklet függvényében öntözzük én 110 literes dézsában tartom, közel 3 méter magas már a picike, 3-5 fok van normális télen a helyén, így hetente 2-3 liter vizet kap csak alulról. Ha netán tudom, hogy melegebb lesz mert ott is fűtünk, akkor előtte kap némi plusz vizet.

hirdetés

bodza1.jpg

Bodzaszörpbe is jó a termése!

Ismét közeledik a tavasz, de még csak tél vége van, növényünk még pihen, 2 évente megfeszített melóval és jó nagy kosszal jön az átültetés, kerti föld, tőzeg, esetleg palántaföldet szoktam adni neki, pici öntözés és 2 hét múlva úgy február végén kap egy adag virágzás indítót is, majd ezt az első virágok megjelenéséig, aztán már csak csak a vasas tápot, wuxalt.

 

Sok sikert mindenkinek!

Szólj hozzá