Rakott tészta, mángolddal.
A rakott tészták tuti jó ételek! Könnyű is elkészíteni őket, nagyon jól lehet belevalókat találni, esetleg helyettesíteni valamelyik részét, hogy egy egészen más ételt kapjunk. Mára a Mangoldos, füstölt sajtos, rakott tészta került a bendőnkbe.
. |
A mángold hasonló a spenóthoz, csak sokkal egyszerűbb növény, kisebb helyen, kevesebb gonddal, többször és nagyon könnyen szüretelhetjük. ;) Ízre sokkal lágyabb és talán édesebb is. Tenyérnyi leveleit gyorsan tudjuk szedni, ha akarjuk a szárát is feldolgozhatjuk, egyben is jó, de lepürésítve is nagyszerű, ekkor parajpürét csinálhatunk belőle a megszokott módon. Több mangold itt ha él a link. Mangoldos rakott tészta füstölt sajttal. Hozzávalók: egy jó reklámtáskányi mángold levél, fél kg penne vagy 2-3 sornyi lasagne tészta, 1 dl tej, 2-3 dl tejföl, esetleg tejszín vagy sajtszósz, 1 dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, só, szerecsendió, nagyon pici vegeta. A tészta vizét feltesszük főni, ha pennéből csináljuk! A lasagne tésztát nem szükséges megfűzni. Bár a pennét is csak kicsit puhítani érdemes, nem kell teljesen megfőzni. Míg készül a tészta összedobjuk a mángoldot. Kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a borsot, fokhagymát, tejet, minimális vegetát, hogy magyaros legyen. Közben készítünk egy tejes-lisztes-tejfölös-tejszínes habarást, ezt hozzáadjuk a mángoldhoz, megkeverjük, összefőzzük. Legjobb házi készítésű lasagne tésztával, de gyorsabb nagy pennével. Kevés olajat szétfolyatunk egy tepsiben, belemerjük a fele tésztát, ráöntjük a mángoldos materiált, megkeverjük, majd jön a maradék tészta, ezt is megkeverjük ahogy tudjuk. A tetejére füstölt lapka sajtot teszünk. Forró sütőben megsütjük, akkor az igazi, ha jó levegős és ropogós lesz a tészta, de lehet szaftosan is csinálni, ekkor a tészta főzővizéből sütés előtt teszünk rá belőle. |
.
Ha lasagne tésztából készítjük, akkor alulra vékonyan mángoldod szaft, majd a tészta és így tovább. Esetleg tehetünk bele több sajtot, paradicsomot, de az már picit más lesz!
Jó étvágyat!