2012. dec 01.

Csicsóka

írta: Iszka
Csicsóka

Újra előtérbe kerülő növény, mely állítólag kedvező hatással van a cukorbetegekre és a fogyókúrázókra is. Nem kell nagy mennyiséget enni belőle, az Íze sem rossz, olyan akár a megfagyott krumplié (sütve), nyersen pedig retek ízű.  Tehát a csicsókát az összes krumpliból készült ételbe bele tudjuk csempészni.

A csicsóka gumó alkalmas emberi étkezésre, a gumóját és a szárát az állatok is előszeretettel fogyasztják.

Rossz minőségű, elhanyagolt területen érdemes termeszteni, de ha túlnő rajtunk, akkor közbe kell avatkozni, lehet sokat ásni és minden egyes darabját ki kell szedni.

Szerencsére a virága, ami hasonlít a napraforgóra, sőt az egész növény hasonló, nem hoz csíraképes magot. Még szerencse!

 

Ezen kívül gond nincs vele, nagyon kevés munkát ad, bőven terem! Ha minden növény ilyen könnyen termeszthető lenne, akkor mindenki gazdálkodni akarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

csicsoka_003.jpg csicsoka_004.jpg

 

A kertben egy olyan helyet válasszunk a csicsókának, ami lehetőleg egy oldalról betonjárda, kőfal, egyéb olyan tereptárgy akadályozza a növény útját, ami a talajban megakadályozza a növény vándorlását. Bátor aki csicsókát ültet, 4-5 évig csak szedni kell, akár még télen, fagyban is. Ültetés előtt érdemes előző ősszel szántani vagy ásni és trágyázni, majd 3-4 év múlva elkezdhetjük felszámolni, ez kb. 3 évig fog tartani. Ha sikeresen felszámoltuk, akkor trágyázzuk meg a talajt, mert a csicsóka mindent felél.

.Google

.

Csicsókás receptek. Csicsóka vetőgumó. Csicsóka étkezési gumó.

csicsoka_002.jpgcsicsoka_001.jpg

 

Ősszel és tavasszal vetőgumó van eladó. A postaköltsége a nagyobb rész.

Érdeklődni iszaklaszlo @ freemail . hu  (a szóközöket ki kell venni.)

.Google

 

Szólj hozzá

fogyókúra csicsóka cukorbeteg reformétel vetőgumó