2012. nov 27.

Házi tészta

írta: Iszka
Házi tészta

Imádjuk a tésztát, levesben, főételként néha sütiként is. Kinyitnám a kamraszekrényt biztosan találnék vagy 4 kilónyi különböző tésztát. De valahogy nem az igaziak, bár van a soós féle azért az nem rossz, plusz néhány 700-800 forintos, viszont még ezekkel is az a gond, hogy nem igazán pirulnak le, pedig a rakott tészta és a túrós csusza szerintem így az igazi!

Alaptészta recept:

10 dkg lisztenként egy tojás, minimális víz, így 1 kg lisztből 10 tojásos tészta lesz, na ez soha nem ragad össze! Jól össze kell gyúrni, zsemlénél kisebb gombócokba pihentetjük, majd vékonyra nyújtani és szelni. Főzni forró vízben, olaj és só hozzáadásával, majd újraforrás után minimum 10 percig kell főnie. A főzésidő a tészta vastagságától függ, vastagabbat tovább! A nyolc tojásos szerintem az igaz!

Sok sikert!

.

Egy ebédre frissen, gyorsan összedobva 20-25 dkg lisztből szoktunk tésztát készíteni, 2 jó házi tojással, mert szerencsénkre ez van! Csipet só és pár csepp víz ami kell hozzá. Kézzel össze kell dolgozni, 3-5 perc, de jól!!! Aztán pihennie kell fél órát legalább és lehet nyújtani! Nemrég még kézzel és nyújtófával nyomtam, volt ám ott vastag és vékony tészta vegyesen! Annak is meg volt a filingje. Most volt a születésnapom, férfi létemre kaptam egy tésztagépet, egy egyszerűbbet, nyújt, széles metélt és gyufatészta. Ennyi, sajna bővíteni sem lehet. Nyújtásban és a széles metéltben hatalmas segítség!

25 dkg lisztből ez lesz:

szelesmetelt_001.jpg

Ha jók lesztek elárulom, hogy mi a receptje a képen látható ételnek!

IMG_1975.jpg

További tésztás ötletek, receptek, itt hamarosan.

Karácsonyi ajándékötlet, itt hamarosan.

.

Szólj hozzá

ajándék ételek tönkölybúza karácsonyi ajándék házi tészta tésztagép túrós tészta tészta recept tészta nyújtás