2012. nov 20.

Amarilisz ültetési tanácsok

írta: Iszka
Amarilisz ültetési tanácsok

Talán az egyik legimpozánsabb hagymás virág.


A hagymás növényekkel van a legkevesebb gond, akinek megtetszik ez a növény maga is nekiállhat a tartásának, nagy valószínűséggel sikerre van ítélve! Főleg amikor jó minőségű és egészséges hagymát vásárol. Miről tudjuk ezt megállapítani? Legyen minél nagyobb és kerekebb hagyma, legyen rajt a gyökérzet, ne legyen rajt fehér megnyúlt levélzet, maximum egy virágbimbó kezdje el feszíteni a hagyma felső részét. A bimbó nem pont középen tör elő, hanem kicsit elcsúszik oldalra. A hagyma és a csomagolása ne legyen penészes, puha, nedves. Ha ez így megvan, akkor nagyon nagy esély van a dekoratív Amarilisz virágunk kifejlődésére is.

Következő lépésben egy a hagymánál jóval nagyobb és nehezebb edényt kell találnunk amibe elültethetjük. Miért? Magas szárat fog növeszteni, ha nem tudunk tökéletes fényviszonyokat adni neki, akkor el fog dölni a virágszár és a növény felborulhat. Nem igazán jó, ha az ablakpárkányból leesik, letörik a szára, tiszta föld lesz minden... Ha nincs nehéz cserepünk, akkor egy nehéz lapos követ tehetünk a cserép aljába. Magasabb tál is jó, főleg ha van alátétje és lyuk az alján. Nem áztatjuk be a hagymát! Talajnak szinte minden jó ami laza és puha, az agyagos talaj is jó, de akkor a hagyma nem tud megfelelően nőni. A cserép aljára teszünk valami drén réteget, hogy a feles víz majd el tudjon távozni, majd pici talaj és hagyma, a hagymának a talajból 1/3-ad magasan ki kell állnia!!! Ha ezzel készen vagyunk, akkor összetakarítunk! Bemegyünk a fürdőbe vagy a konyhába és nagyon kevés vizet ráspriccelünk a hagyma tetejére és a talaj felső részére. Majd egy sötét, de 15 fok körüli helyre tesszük a hagymákat. Szépen állítva!

Jó erős amarylis hagymák.amarylis_bulb_sale.jpg

amarylis.jpg amarillisz_tal.jpg

amaryllis_kulonbozo.jpg

 

 

Mikor indítsuk be a hagymákat? Véleményem szerint ha van nagyon világos hely, ahol minden irányból jön a fény pl.: egy üveges aula közepe, akkor akár december elején is neki lehet állni, de ha csak egy északi ablakunk van, akkor érdemes kivárni február végét az ültetéssel. Ha csak levelek jönnek, akkor nagy valószínűség szerint túlöntöztük a növényt!

Folytatásban lehet szó még majd az amaryllis szaporításáról és a következő évi tartásáról is írhatok. Jelenleg november 20. van, az én amarilliszeim még levelesek, de már kb. 1 hónapja nem kaptak vizet, keleti ablakban fognak februárban beindulni.

Sok sikert mindenkinek!

Szólj hozzá

virág kert növény flower amarillisz amarilisz amarylis