2012. nov 18.

Tejútrendszer hihetetlen 9 gigapixelen

írta: Iszka
Tejútrendszer hihetetlen 9 gigapixelen

Tejútrendszer azaz a galaxisunk amit az égen egy tömörebb csillagokkal telítettebb területnek látunk. Most a VISTA nevezetű teleszkóp segítségével, - mely Chilében található, - egy 9-gigapixeles méretű képet készítettek a 84 millió csillagot számláló Tejútról. A procedúra során több ezer kisebb fotót készítettek a kutatók, melyek összeillesztésével született meg a páratlan felvétel. Bár a legtöbbünk számára a fotó csupán érdekesség, komoly célokkal készült. A projektért felelős emberek ugyanis úgy gondolják, hogy a kép által a csillagászok részletesebb véleményt alkothatnak a galaxisok keletkezéséről és fejlődéséről.

Ennyit láthatunk egy nagyon sötét helyről széles látószögben.

tejut.jpg

Az új felvételből származó katalógus tízszer több csillagot ölel fel, mint a korábbi vizsgálatok eredményei. Segíthet a csillagászoknak jobban megismerni galaxisunk struktúráját és evolúcióját. „A Tejút szívét övező számtalan csillag részletes megfigyelése révén többet megtudhatunk nemcsak galaxisunk születéséről és evolúciójáról, hanem általánosságban a spirálgalaxisokról” – mondja Roberto Saito, a vizsgálat vezetője.

Az ESO azonnal elérhetővé is tette a képet annak teljes, 24,6 Gbájtos méretében, azonban az oldalon technikai probléma lépett fel, s csak jövő hét hétfőre ígérik, hogy letölthetjük a különleges képet. Azonban addig is remek felvételekben gyönyörködhetünk, amelyeket a VISTA-val készítettek.

tejut9gigapixel.jpg

 

Az új, hatalmas felvétel a Tejút központi régióját, az úgynevezett dudort ábrázolja, amelyet ősi csillagok koncentrációja alkot a legtöbb spirálgalaxis szívénél. Eme tartomány alapos vizsgálata nem egyszerű feladat. „A Tejút eme részének megfigyelése nagyon nehéz, mivel por takarja ki – mondja Dante Minniti, a vizsgálat társszerzője. – Ahhoz, hogy betekinthessünk a galaxis szívébe, infravörös fényben kell vizsgálódnunk, melyet kevésbé takar ki a por.” Az asztronómusok 173 millió különféle objektumot azonosítottak a 9 milliárd pixeles fotón, melyből 84 millióról megerősítették, hogy csillag. A többit távoli objektumok adják, úgymint galaxisok, vagy pedig túl haloványak, illetve elmosódottak ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani kilétüket.

.

Fotó: ESO/Nick Risinger (skysurvey.org)

Égmegfigyelés, csillagképek, horoszkóp majd legközelebb.

Szólj hozzá

utazás világ csillagászat tejút texnika 9 gigapixel