2012. máj 27.

Ha május akkor bodzaszörp

írta: Iszka
Ha május akkor bodzaszörp

Bodzaszörp, egy üdítő ital.

Állítólag jó a szívnek is, orvosilag, én nem tudom, de a lelkemnek biztosan jó! Én olyan helyen szedem ahol alig van forgalom, kint a város szélén. Biztos, hogy kicsit kevesebb szennyeződés van rajt... nem is ez a lényeg, hanem, hogy minimális munkával, elég hamar pici kosszal bárki elkészítheti. Minden évben szinte más receptekkel dolgozom, a tavalyi az sajnos felforrt, közben meg levirágzott minden bodzabokor. Na de térjünk vissza az idei bodzaszörpre. Szedtünk kb. 35 bodzavirágot, egy normál bodzavirág egy jó tenyérnyi, ha kisebbek vannak, akkor kicsit több kell. Nem kell túl precíznek lenni. Ha többet teszünk bele kicsit erősebb lesz, ha kevesebbet akkor pedig gyengébb. de ez gondolom logikus.

Otthoni meló: mivel 6 literes a legnagyobb edényem, ráadásul még egy lavórunk sincsen ezért 2 fazékkal álltunk neki. ez van, ha új a háztartás... a kerti legkisebb 30 literes hordó meg azért már túlzás lenne. A fazékba 1 kg cukrot tettem, majd begyújtottam alá, kevergetés mellett 2 dl víz, majd 1-2 perc további keverés után 3 liter vizet adtam hozzá, mikor a cukor elolvadt benne újabb 1 kg cukor ment bele, 2 liter víz és feloldódás után még 1 kg cukor. Közben a víz lassú forrásba kezdett és ekkor szinte kész is. Lekapcsoljuk megvártuk míg kihűl teljesen. 8 dkg citromsav port elkevertem bent és most jött a gond, mert a citrom és a bodzavirágok nem fértek el a nagyban, így egy kisebb edénybe is merni kellett levet, bele a bodza virágok, 4 citromot félbevágtam, enyhén belecsavartam a levét és felkarikáztam. Kapott némi merevítést a tetején keresztbe rakott fakanalakkal és le lett takarva egy konyharuhával, 3 napig így áll néha megkeverjük és leszűrés után palackozható is. 24 óra után már finom ;) bár érdemes kivárni a 3 napot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bodzaszörp hozzávalók:

 

kb. 35 bodzavirág, jó virágporos, nem lemosva. 8 dkg citromsav, 5 citrom, 3 kg cukor. Ajánlott 8 literes edény.

Vízben feloldjuk a cukrot, szirupot készítünk, majd kihűtjük, hozzákeverjük a citromsavat, beletesszük a bodzavirágokat, citromot karikázva, kissé kifacsarva, esetleg citromlé helyette.

Eláll következő szezonig, ha nem fogy el, a legnagyobb tartósító bent a cukor. lehet tenni bele némi tartósítószert is a végén, így tutira eláll. Sokan több cukrot adnak hozzá, de szerintem nem kell.

 

.

 

Mi kancsóban 1:7-8 arányban szoktuk oldani, némi friss citromkarikákkal esetleg citromfűvel, hűtve. Nyári melegben jó szomjoltó! Sok sikert hozzá!

 

 

.

Paradicsom projektünk, katt ide.

Óriás sütőtök projekt, katt ide.

Kakas pörkölt, katt ide.

 

Szólj hozzá

paradicsom bodzavirág bodzaszörp bodza szörp kakas pörkölt óriás tök bodzaszörp recept bodza szörp recept házi szörp