2012. jan 26.

Kerti technológiák, tippek.

írta: Iszka
Kerti technológiák, tippek.

Ötletek nem csak kezdő kertészkedőknek.

Mostanában nagyon felkapott lett az akvapóniás kertészkedés, egy debreceni fiatalember videója által. Péter a kertjében egy olyan építményt készített melyben a télen tud zöldséget és halat nevelni. Az épületbe a nap felmelegíti a vizet nappal, este a víz leadja a hőmérsékletet, így a kinti hőmérsékletnél melegebb van az épületben, ami fedezi a zöldségek számára szükséges meleget. A halak úgy jönnek a képbe, hogy a víz egy részében pisztrángokat tart, a pisztrángok ürüléke pedig a vízben tartott növények gyökérzetén át a zöldségbe jut. A víz pedig folyamatosan áramlik, ezt a tartási módot aquaponics vagy akvapóniás rendszernek nevezik. Így elméletileg egy körforgás jön létre. A dolog működik, gondolom már mindenki látta a videót az index-en, ha nem akkor katt ide.

Az ötletnek szerintem vannak buktatói. Azért én pozitívnak tartom! Szinte csak a videókból indulok ki mikor a véleményem leírom!

  1. Az ő ötletét ennél kisebb volumenben nem lehet megoldani. Drága indulás.
  2. Szakmai tudás, nagy anyagköltség és sok munka kell a beindításához. Rengeteg előtanulmány kell hozzá.
  3. Kísérletezés a növények tűrőképességeiről. Az első tél.
  4. Szerintem télen mesterséges fény nélkül igen minimális az esélye a normális növényi fejlődésnek. Megnyúlt, gyenge növények. Több éve mikor kényszerből kellett a rengeteg dísznövényem költöztetni, akkor voltak így megdőlve.
  5. A talaj helyett használt agyaggolyó nagyon költséges. 1-2 év alatt tuti kimerül.
  6. Elég zárt lehet a levegő, így a rovarok biztosan jól érzik bent magukat.
  7. A módszert én december, január hónapban inkább csak haltenyésztésre és télisaláta nevelésre használnám, kiegészítve a nagytakarítással, karbantartással.
  8. Nyáron a nagy melegben pedig szinte alkalmatlan növények tartására, a pisztrángoknak sem fog igazán jót tenni a meleg, bár gondolom sok pufferhordót ki lehet venni a rendszerből.

Először mikor láttam a videót nagyon megtetszett, bár a növények állapota már akkor feltűnt. Maga az épület viszont szerintem nagyon ötletes, jól játszik a fény beesési szögével, ami végül is a vizet tartja melegen ami pedig az épület belsejét fűti. Én, de szerintem mindenki más is kicsit másképpen tervezte volna meg. Remélem, hogy lesznek követői, különböző módszereket tesztelők, kitalálók, mert a kertészek és a magyar kertészek biztos, hogy leleményesek! A srác fórumán chilisparadicsom nével megtaláltok!

Kertészkedő szép tavaszt mindenkinek!

szollologo.jpg

Ha nem rendeltek tőlem magokat, akkor mindketten éhen fogunk halni...

Növénymagok eladók!

 

Szólj hozzá

gyümölcs zöldség kert kiskert óriás tök aquapónia aquaponics extra paradicsom mag hydroponics