2012. jan 22.

Tavaszi gondolatok az éléskamrához

írta: Iszka
Tavaszi gondolatok az éléskamrához

Itt a tavasz, lassan.

El kell gondolni, hogy a kiskertben mit is ültessünk. Akik nagyban csinálják már biztosan elkezdték a magok vetését is. Jól kell dönteni, meg kell nézni, hogy előző évben mit termesztettünk, hogyan és mely területen. Mi hozott sikert és mi volt az ami kudarc lett. Gondolkodjunk, hogy miért történt mindez! Rajtunk múlott vagy a természet közbeszólt, vagy valami más. Sokszor a legnagyobb hiba a kapkodás, ha csak tessék-lássék vetünk, akkor mindig nagy káosz lesz, tartsuk be a tő és sortávokat, ültetéskor adjunk némi trágyát is az ültetőgödör aljába, ez később többszörösen megtérül. Inkább kevesebb félét, de azokra figyeljünk oda. Most már így február elején érdemes a gazdaboltokban jól körülnézni, ilyenkor még minden van! A jól beváltak és az új érdekes vetőmagok is!

Érdemes a kertbe plusz energiát adni őszi ásással, trágyázással, ásás közben pedig a gyomok kiszedésével. A vetésforgó is javalt, mert így kevesebb lesz a fertőzés veszély. Mondjuk a paradicsom szereti, ha előtte is paradicsom volt, de 3. évben más kell a helyére. Mindenkinek másra van szüksége, mások az adottságai is. Én keverem a gyümölcsössel, virágágyásokkal a zöldségeskertet, így elég nehéz helyzetben vagyok, a tapasztalatom is megvan már. Csak néha időm nincsen... na meg némi kp is jól jönne, akkor lehetne igazán fejlődni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nálam a jól bevált paradicsomok(cherollaf1, coeur de beef, fekete), némi 6-6 (sárga és piros) habanero chilik, mángold (ezt ki nem hagynám), sóska, őszi dughagyma, édeskömény, kömény, idén krumpli nem lesz se kukorica, lesz viszont óriás tök, Hokkaido sütőtök, patiszon, futó cukkini, téli saláta tavaszra, hagyományos cukkini,retek sem lesz, mert tavaly a nyári retek gyönyörű lett, de az íze az valami fertelem volt! Lesz még borsó tavasszal és némi bab, de csak azért, hogy árnyékolja a talajt és nitrogént nyomjon bele, ráadásnak pedig cékla. Ami még fix: eper, bár alig maradt, piros ribizli (tervben van ), óriás cseresznye, meggy,  fekete szeder, vilmos körte, BlueFree szilva az a hatalmas! Almák, őszibarackok, nektarin 2 tőke szőlő és téli körte. Plusz van 2 kajszi is, de azok tavaly lettek telepítve, az egyik sudár a másik már ágas, de még nem virágzóképes. Na meg a virágok. ;) Kardvirág, színes margaréta, meg némi szegfű, a többivel sincsen gond, mert évelők. Kb. 1000 nárcisz, 200 tulipán, kakasmandikó, tőzike, gyöngyikék, liliomok, tényleg a vadliliommagokat is el kell vetnem nemsokára! A cserepes növényekről ne is beszéljünk... a szokásos leanderek, muskátlik, szerelemvirág, clívia, stb...

Tehát van mit tenni, lesz is, de szerintem a (minden) napi 30 perc gazolás, 20 perc öntözés és leskelődés a folyamatos termésekért megéri. A kert mindig munkát ad, viszont örömöt is!

Növénymagok eladók!

 

 

Szólj hozzá

eper borsó cékla vetőmag mángold fekete paradicsom óriás tök coeur de beef paradicsom cherollaf1 paradicsom atlantic giant tök aquatonics akvatónia