2011. dec 18.

Karácsonyra ételek

írta: Iszka
Karácsonyra ételek

Idén karácsonykor nem akarunk flancolni, tuti csomó kaja lesz, valami egyszerű menü kellene, ezzel ki is egyeznék! Lássuk csak!

Remélem valami lesz is belőle!

Sonkás gombás tekercs: netes kép.

 Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • ételízesítő
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg füstölt húsos szalonna
  • 20 dkg sonka
  • 15 dkg gomba
  • étolaj
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • ételízesítő

Elkészítése:

A lisztből a tojással, a vajjal, a túróval sima tésztát gyúrunk, kevés ételízesítővel fűszerezzük. Ha kész, néhányszor meghajtjuk, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
A megtisztított és felszeletelt gombát kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, ráfektetjük a szalonnaszeleteket, ezután a sonkát, végül egyenletesen elosztjuk rajta a gombát.
A tésztát óvatosan feltekerjük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Megjegyzés:

Kicsivel több liszt kell a tésztához. kb. plusz 5 dkg. Kicsivel több gombát tettünk bele, kb. plusz 10 dkg. A gombát nem kell túl vékonyra szelni, a hagyma is lehet darabos. Tészta felpuhul a meleg tölteléktől, 2 emberes a tepsibe tétele. Mi megvajaztuk sütés előtt, nagyon hamar színt kapott kívülről. Sütéskor lassú tűzön kell sütni!!!

Nagyon finom!!!

Saját képek:

 

 

 

Csőben sült karfiol pulykafalatokkal

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 70 dkg pulykamell
  • olívaolaj
  • grillfűszer
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojás
  • bors
  • petrezselyem
  • tej

Elkészítése:

1.) A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és tejes vízben, amiben pici cukor és só is van, félpuhára főzzük. Lecsepegtetjük, és egy kiolajozott jénaira szedjük.

2.) A pulykát csíkokra vágjuk, kevés olívaolajon egy serpenyőben grillfűszerrel, sóval, borssal megpirítjuk. A karfiolokra lapátoljuk a húsokat is.

3.) A tejfölt összekeverjük a tojással, megsózzuk, borsozzuk, majd a karfiolos húsra öntjük, és az egészet 200 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.

 

Baklava: hagyományos görög édesség karácsonyra.

Egy nagyon tuti baklavát ettem nyáron, eszméletlen méz és kalória bomba volt! Isteni ízekkel! A villa is majdnem odaragadt a nyelvemhez!

Hozzávalók:

  • 1 kg nagyon vékony réteslap
  • 800 gr durvára aprított mandulabél
  • 1 1/2-2 csésze morzsa
  • 1 1/2 csésze olvasztott vaj vagy szezámolaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 3 kávéskanál fahéjpor
  • 1 kávéskanál szegfűszegpor
  • A sziruphoz:
  • 2 kg cukor
  • 5 csésze víz
  • 1 citrom leve
  • 1/2 csésze konyak
  • Díszítéshez:
  • szegfűszeg vagy egész mandula minden szelet közepébe dísznek

 

Elkészítése:

1. Egy mély tálban jól összekavarjuk a mandulabelet, a cukrot, morzsát, fahéjat és szegfűszeget.
2. A vajat láboskában megolvasztjuk majd a tepsi alját kikenjük. Az első lapot rátesszük, megkenjük bőven az olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő lapot, így összesen 4 lap kerül a tepsi aljába. Egyenletesen ráterítünk nem vastagon egy réteg tölteléket. Erre 2 lap kerül egymás között megvajazva, majd erre megint töltelék. Addig folytatjuk amíg elfogy a töltelék. Legfelül 4 lap legyen, megvajazva.
3. Éles késsel bevágjuk a kocka alakú szeleteket, és mindegyik közepébe egy mandulát vagy egy szegfűszeget helyezünk el dísznek. Kicsit meglocsoljuk vízzel, és forró sütőbe toljuk. 15 percig 200 fokon sütjük, majd lehúzzuk 160 fokra és pirosra sütjük.
4. Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat 5-7 percig főzve, kivéve a konyakot, amit a végén teszünk bele. Ahogy a pirosra sült baklavát kivesszük a sütőből rögtön le is öntjük a sziruppal.
Tipp:
A fél vagy akár az egész mandulabél mennyiséget dióbéllel lehet helyettesíteni.

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok.

 

Szólj hozzá

gomba ételek tészta gombás erdei karácsonyfa kiskert tészta recept karácsonyfa ötletek