2011. sze 20.

Lakásfelújítás

írta: Iszka
Lakásfelújítás

Magad úram, ha szolgád nincsen...

Eljött az idő, nincs mit halogatni, fel kell újítani a lakást. 30 év az már látszódik, keményen. Nagy szerencsénkre nem ott kell lakni munkák közben, így kapkodni sem kell! Bár 3 műszak mellett nem könnyű plusz egy műszakot beilleszteni. Néha kell pihenni is, 33 lakás a tömb, harmadik emelet.

Első lépés: döntés.

Nem volt könnyű, de elhatároztuk, hogy 20 évig nem igazán szeretnénk hozzányúlni, így szinte minden szétverhető, a kis szobát gyorsan teleraktuk bútorokkal, mosógéppel, hűtővel meg egy csomó mindennel ami közben előkerült. Nem tűnik nagynak a maradék hely és ráadásul napról-napra több minden kerül bele.

Kezdeti lépések: hol is kezdjük?

Kezdetnek körbejártuk a várost, járólap, csempe, fürdőkád, fűtés, laminált padló, bútorok beszerzése és ötletvadászat céljából, jól sikerültek, sokszor mentünk ilyen köröket, hát zsong az ember feje!

2011. aug. 15-el kezdődött a hadművelet. Közben lekerült a konyhából és az étkezőből a lambéria. Lakásról van szó, harmadik emeleten, a lambéria frankón foglalja a helyet az étkezőben, de a fürdőben is szépen gyűlik a lehullott csempe és vakolat, az erkély tele bontott téglákkal amik még gyarapodni fognak, mert 2 kisebb falat is ki akarok dönteni még. Ja nem is mondtam, hogy a bontás nagy részét 3 műszak mellett magam egyedül végzem. Magad uram, ha szolgád nincs! A végső festési és hozzá tartozó javítási munkáit is magam fogom elvégezni. Közben kikerült 5 ajtó is, csak a bejárati maradt meg, még talán tavasszal repül az is, de majd meglátjuk. 3 ajtó majd kell. A bontott ajtók darabjai már a nagyszoba nagy részét foglalják. Közben jött az ablakos, az is széttúrta a tokokat, így ma hétfőn el kell kezdeni a lecipelését a törmeléknek. 2-t akarok fordulni a kicsi kocsimmal, csak előtte még fent a lakásban darabolnom, kell... kinyírnak a szomszédok... holnap pedig folytatás.

Közben eltelt egy-kettő hét, eltűnt egy válaszfal, az új és régi törmelék 90%-a felszedtük a néhol 3 rétegű pvc borítást,  padlószőnyeget. a sötét színes falak vékonyan át lettek festve, ma kivágtuk a fűtéscsöveket, sírhatnékom van, már azt hittem nincs több szemét egyenlőre, pedig tudom, hogy holnap kidől még egy fal, közben épül egy új és vakolni is fogunk, mert mindenhova nem kerül csempe...

Október 26. Szerdán kidőlt a fal, felépült az új fal, kikerültek a helyükről a régi alumínium radiátorok, némi elektromos vezetékek is új nyomvonalat és vezetéket kaptak.

Csütörtökön további vakolás és falsimogatás, takarítás, kevés lett a vakolat még 50kg felcipelése a harmadik emeletre is rám várt...

Péntek, kőművesmeló vége, romeltakarítás, délután 2-re megjöttek az ablakosok, 6-ra végeztek. De nem végeztek, redőnyfék és párkány nincsen... holnap szombat, de jó meló! Hétvégén óraállítás, Halloween és Mindenszentek, halottak napja...

Szólj hozzá

burkolás lakásfelújítás falazás vakolás ablakcsere csempézés