2017. már 01.

Paradicsom 2017

írta: Iszka
Paradicsom 2017

Paradicsom projekt 2017-2022.

Az egyik legkönnyebben termeszthető növény a paradicsom. Nem is értem az embereket, hogy miért vannak megbolondulva a szerintem harmad-negyed minőségű bolti paradicsomért! Tényleg akár az erkélyen is elég jó termés mennyiséget lehet produkálni. Azért az erkélyen nem lehet a teljes éves mennyiséget megtermelni, hacsak nem nagyon ügyesek vagyunk, vagy nagyon nagy az erkélyünk, de július-szeptember közötti szendvicsbe valót simán meg lehet oldani.

Annyi különböző van, hogy nem is gondolnánk!

paradicsom0.jpg

Színre: piros, narancs, csíkos, foltos, barna, fekete, sárga...

Alakra: kicsi-nagy, kerek, szív alakú, körte alakú, paprika lakú, ovális, barázdált...

Ízre: édes, savas, íztelen, fűszeres, száraz, leves...

Plusz ezek mindenféle variációja!

Magot beszerezni sem nehéz, elültetni is nagyon egyszerű!

Nagy körvonalakban így neki lehet állni: szerezzünk be néhány különböző magot. https://www.kardinalis.hu

Egy nagy elmosott, tejfölös pohárba töltsünk 1-2 cm magasan vizet, tegyünk bele az edény 2/3 részéig palánta földet, vakond túrás földet, kerti földet, perlit, kókuszrost keverékét. Szórjunk 6-8 magot a talaj tetejére, a magokra vékonyan finom talajjal takarjuk be, egyenletesen nyomjuk le kicsit. Az egészet fóliával fedjük be, egy befőttes gumival pedig rögzíthetjük is. Esetleg feliratozhatjuk. Tegyük egy állandó meleg helyre, szekrény teteje... 3 napig semmi gondozást nem igényel. 3 nap múlva nézzünk rá, ha a fólia belülről párás akkor tuti. Elméletben már láthatunk csírázó magokat. De pár nap múlva már nagyon kell csírázniuk. Március 15.-e előtt nem szükséges a magokat elültetni, sőt jobb kicsit többet is várni az indulással!

Ha felértek a növények a fóliáig, akkor vegyük le a fóliát és a pekedliket tegyük a legvilágosabb 20 fok körüli helyre, innét kezdve öntözni is kell néha. Forgathatjuk őket, kézzel lehet mozgatni őket, hogy a száruk erősödjön. Cseperednek, amint 20 cm magasak akkor lassan át kell ültetni őket. A legkisebbeket én dobom a komposztra. Nem számít, hogy a szára görbe vagy egyenes, a következő ültetéseknél úgyis mélyebbre kell ültetni.

Ládába ültetés. Alacsony balkon paradicsomok 2-3 literes edényben is jól elvannak, a többség 5-8 literesben 2 tő, a nagyon futók, óriás termésűek 1 tő 10 liter talajban napi-másodnapi öntözéssel jól ellesz. A cserép alá kalkuláljunk egy alátétet, a cserép alja legyen lyukas. Talaj itt már elég a normál föld, a palántákat érdemes mélyebbre ültetni, mint a kis cserépben voltak. Ha sérül a gyökerük akkor sincs gond, a paradicsom nagyon gyorsan képes gyökeret növeszteni. A nagyokhoz mindenképpen a közepesekhez pedig ajánlott a támaszték, karó, kordon, felkötés. Ki mit tud nyújtani nekik. Erkélyen legyen az keleti-déli-nyugati lehetőleg szellősen legyenek, a levegő át tudja járni őket, különben jönnek a liszteskék.

para1.jpg

para_okorsziv.jpg

A karózáson és napi öntözésen kívül a hónalj hajtásokat kell felfelé húzva kiszabni.

Mi is az a hónalj hajtás? A már meglévő levelek száránál lévő elágazás, 2-3 cm méretnél nagyon könnyű kitépni, csak meg kell húzni felfelé. 2-3 szárnál többet ne hagyjunk meg egy növényen. A nagy termésűeket érdemes egy fürtön 2 max. 3 termésre redukálni egy ollóval míg picik a bogyók. Idővel érdemes az alsó leveleket is kitörni, így sokkal kevesebb betegség támadja meg a növényt. Az első virágok megjelenésekor érdemes a talajba meszet is adni. 1 zsák mészhidrát 2800 Ft, 30 kg. Ez a mennyiség 100 m2-re elegendő. Nagyon híg oldatot készítsünk, ezzel öntözhetünk. Többször keveset! Érés elején érdemes mindenképpen ismételni!

Körül-belül ennyi, csak a minden napos odafigyelés, kötözés és öntözésre kell odafigyelni, ez tövenként 2-4 perc. Viszont a paradicsom még akkor ha kicsit félresikerül sokkal finomabb lesz és talán vegyszer mentes is. Akinek nagyon nem megy a magról ültetés az is bátran megpróbálkozhat a piacon kapható palántákkal is.

Sok sikert mindenkinek!

2017-ben ismét megpróbálok 12-15 különböző paradicsomból vetőmagot előállítani. Idén 2020-ban szintén ez a trend nálam! Tavaly sajnos az időjárás nem volt kegyes, májusban havazott, 2x jégeső ebből egy totális, 3 naponta nagymértékben változó hőmérséklet...

Három nagy kedvencem van Ökörszív savmentes elég száraz, Orosz ez nagyon savas és a saját nemesítésű Édes Barna ez kívül barnás, felül zöldes, belül érdekes bordós és nagyon édes!

 

2017.03.19.

para17.jpg

Mai napon visszakanyarodok a paradicsomok felé, mert a chilik nagyon letérítettek erről az útról. Így a mai napon talajt ért néhány mag, fajtánként 15 mag. Van amelyik 2013-as de tudom, hogy ki fog kelni. A gyors lista első tagja a kedvencem, saját keresztezés az Édes Barna nevet kapta és a többi: névtelen Batyus, névtelen Orosz ez talán a legjobb, Narancs-csíkos, SanMarzano, Green Cherokee imádom, pedig nincs is paradicsom íze, Zöld fűszeres, Ökörszív a család kedvence, névtelen Bordás tartós sokáig eláll, Golden Königin, Adonis, Supersweet100 a Cherola helyett, Bajaja, Monte Rosa, plusz a DeBarao már 2 hetes. Novembertől számotokra is elérhetőek lesznek ezek a magok nálunk 30-50 szemes kiszerelésben.

 

Az időjárás és némely családi körülmény miatt ha picit megkésve is, de 2017.05.13-tól elkezdődött a a paradicsom palánták kiültetése.

Jelenleg 2017.07.08. van minden a lehető legnagyobb rendben! Azaz kicsit linkre vettem az ültetést és a palánták nevelését, nagy gond nem volt velük, csak többször kellett volna őket szét és átültetni, így mivel közben azért idősödtek a növények kicsit késve lettek elültetve, az igazi növekedés azért szabad földben kezdődőtt. Termést még egyikről sem szedtünk, annál több hónalj hajtást és közben már elkezdtük az alsó 2-3 pár levelet is leszedni, kötözni folyamatosan kell. Termések már látszódnak szépen! Elkezdtem a kalcium adagolást is nehogy már a kalcium hiány elvigye a termés felét! Valószínűleg 12-15 körül már tudunk fogyasztani saját paradicsomot. A magnak való termések jelölve vannak, az volt a terv, hogy hatalmas magmennyiség (2000-2500)készül minden fajtából, de szerintem 1500-1700 lesz a plafon. A Batyus viszont csak 4 tő lett, ebből nem lesz idén eladó mag.

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, növények, virágok.

 2022-ben már 60 különböző paradicsom nevelkedett nálunk! Volt amit régebbről elővettem, voltak újak, lettek favoritok és lett olyan is ami teljesen más lett, mint amilyennek vettem, viszont csak a tényleg jókat ajánlom és árulom a webshopomban. Tudod! https:www.kardinalis.hu

Szólj hozzá

paradicsom paradicsomfa paradicsom palánta paradicsom mag paradicsom ültetés ökörszív paradicsom www.kardinalis.hu paradicsom cserépben