2017. feb 13.

Chili terv 2017-es szezonja.

írta: Iszka
Chili terv 2017-es szezonja.

Kezdeni kell az ültetést!

Talán megérkeznek az utolsó magok is.

Talaj, edények, lámpák, fóliák, magok 95%-a OK.

Ültetés első felvonás: 2017.02.16-17-18. Miért? Holdnaptár alapján érdemes ültetni, ráadásul a Skorpió jegye is közrejátszik kicsit. A magok indítása nem három napos munka, csak pár óra, nem egyesével ültetek. Később tűzdelek 2 dl körüli poharakba és majd a végleges 8-10 literes edénybe, rosszabb esetben a szabad földbe. A szabad földiekből lesz a feldolgozandó, eladó termény. A cserepesekből pedig a magfogás, szezon végén pedig a maradék termés megy szárításra vagy ajándékba a szomszédoknak.

Google cikk

Valaki már biztosan észrevetted, hogy a www.kardinalis.hu minden évben, novemberben szülinapi kedvezményt nyújt, Skorpió vagyok, lehet, hogy ezért. :)

Az ültetés 40 cm-es balkonládákba fog történni, mint az utolsó 3 évben, majd tűzdelek, de az már rengeteg időmet el fogja venni.

START! 2017.02.18.

Elkezdődött! Jelenleg még csak 16 különböző lett elültetve ezek mind saját magok. 12 három napja azok eddig nagyon szép számban szemmel láthatóan csíráztak. Stabil 23,8-25,2 fok van a hőmérők szerint. Még nem látni a szikleveleket, de már a csíra szépen beindult, sajnos néhány mag a felszínre jött az utólagos spriccelés hatására, de majd betakarom őket.

Tegnap lett még 4 különböző amik talajt fogtak, köztük Carolina Reaperek is, azokon még nincs életjel. :) Hétvégén még megpróbálok még 10 különbözőt elültetni, aztán lesz kis szünet, mert jönnek a könnyebb gyorsabb termésűek, ezekkel még nagyon ráérek.
Plusz gondolkodunk, hogy idén megerősítjük a paradicsom állományt is, ez tavalyra volt betervezve a magok megvannak, csak időt kellene rászánni.
Közben meg a kertben elő kell készülni még a tavaszi ásásnak, némi szemetet eltakarítani, szereztem 26 nm járólapot azokat le kell raknom, bútorok, támasztó rendszer eszkábálás, jégeső védelem, stb. elkészítésének is.


A nagyon rossz hír: Idén sem fogadok el ezek alapján reklamációkat, hogy a magok nem csíraképesek!

google


Van néhány átteleltetett (Carolina reaper, 7Pot, Bhut Jolokia változat) növény is azok már vissza lettek vágva, elkezdtek hajtani, Azokat is 2-3 héten belül át kell ültetni. Ezekből idén nagyon korán kell termésnek lenni, könnyű lesz a szeparációt és a beporzást megcsinálni.

Lámpázás.

Nem szoktam nagy túlzásokba esni, 60 cm-es sima konyhai neon, csíptetős lámpás spirál energia takarékos égő szokott lenni. A lakásban elég sok helyen kiegészítő világításként ezeket a csíptetős falikarokat használunk. Ráadásul tavaly óta elkezdtünk ledesíteni. Főleg a mennyezetet világítjuk meg és szórt fényt használunk a lakásban. Most a növényeknél ezeket a COB led-es fényforrásokat használom.

Tapasztalat: keleti ablakban a Lux alakulása nem direkt napfényben 2200-3000Lux. 1-1,5 méterrel beljebb 200-400Lux. Telefonon ingyenes alkalmazáson mérve. A növények felett mérve 2 égő között, az égőtől 8-10 cm-re, 12-14000Lux. Hoppá! Érezhető a növényeken is, mert egyáltalán nem hajlanak az ablak felé, száruk is csak 2-3 cm magasak. Annyi a gond, hogy később a koncentrált fény miatt sok holttér lesz és nagyban le fog csökkenni a Lux érték is. 2 hetet kell kibírni, az után mennek a déli lépcsőházba, ott a Nap nagyon tud világítani! így nem parázok.

1_1.jpg

2_1.jpg

2017.03.01.

Carolina Reaper, Trinidad moruga scorpion magok is sikeresen elkezdtek hajtani.

Közben Bhut Jolokia red és yellow magok is talajba kerültek. Lassan a nagyobb növények kikerülnek a lámpák alól és mennek ki a lassan már melegedő télikertbe. Így az állandó melegben újabb magok kerülhetnek földbe a biztosabb csírázás érdekében. Jelenleg a legnagyobb növények is csak 2 kisebb normál levélpárral rendelkeznek. Mi nem parázunk, mert nem a termés mennyisége nálunk a fontos, hanem a biztos javarészt kézzel porzott virágokból a fajta azonos mag. Közben 2 paradicsom is elültetésre került, egy idén kipróbálandó lógó apró termésű paradicsom (ebből szeretnék először enni idén) és a DeBerao paradicsom. Utóbbi paradicsom képes 4-5 méteresre megnőni és nagyon sokat teremni, viszonylag késői termésű és több évig termeszthető egy tő. Hatalmas előnye, hogy alig bokrosodik. Termése kemény, piros, picit ovális, szép eltartható, de szerintem átlagos ízű.

2017.04.08.

Mi itt tartunk, elmondanám, hogy egy napon lettek vetve 2017.02.27. tápot csak a palántaföldben lévőt kapták. Sőt jobban állunk, mint kellene. Edényenként 4-5 különböző, egyikben chinense másikban annuum változatok vannak. Idén az első ültetés 2017.02.18. az utolsó még nem történt meg, jelenleg 14 ilyen balkonládában figyelgetnek. Még egy dolgot nem döntöttünk el, hogy poharazzunk és később menjenek nagy edénybe vagy direkt nagy edénybe kerüljenek. UI: kegyetlen rossz a kép élőben gyönyörűek!

2_2.jpg

 

2017.04.19.

Viszonylag hirtelen nagy lehűlés, nagyon erős szél, egész napos hófúvás. Na nem marad meg nagyon szerencsére elolvad. Nagy problémát nem okoz, de volt már idén 20 fok is, így ténylegesen el kell gondolkodnunk egy normális fóliasátron, hogy a jövőben biztonságosabbá tegyük a termesztést.

A paprika palánták szépek, annuum-ok már kezdenek virágozni, viszont a paradicsomokat szinte magukra hagytam, így azok szinte csak vegetálnak, sajnos ez részben jó, mert elférek tőlük, viszont valószínűleg öregszenek, így kevésbé fognak teremni. -20-30%.

Következő képzés: Growth Hacker.

seed.jpg

2017.04.25. A magvetés vége.
Mai napon lezárult az idei év magvetése paprika-paradicsom terén. Néhány chili és paprika mivel nem vagy csak nagyon kis mértékben fogytak el sem lett vetve. Idén ismét lesz paradicsom is, mert az mellőzve volt tavaly, paradicsomból 16 különbözővel indulunk. Ez egy gonosz év lesz, a 7. Terv, hogy félre teszünk mindent és szinte csak a magfogásra állunk rá, talán mindenből 20-25 szemes adagok lesznek novembertől az ár viszont remélhetőleg a legjobb lesz, így szeretnénk kiszorítani néhány magos konkurenciát. :)
Ebben az évben a ráfordított pénzmag az előző 3 évit egyben is felülmúlja. Rávitt a kényszer, hogy egy könnyűszerkezetes jég-szél-eső védő sátrat is építsünk ez éppen folyamatban van, (tavaly is a nagyon változó időjárásnak köszönhetjük, hogy fele lett csak a mag), így remélhetőleg tavasszal pár hetet nyerünk plusz év végén is 2-3 hétre ki tudjuk tolni a mag érést. Rengeteg közel 100 nagy edény, 50db 8 literes, kiegészített csepegtető öntözés, pollenfólia a tavalyi 3x-a már megvan, Talajkeverék eddig 400 liternyi van még kell kb. 200 liternyi plusz adok hozzá helyi agyagos talajt így a vége kb. 1000 liter lesz. Már csak szinte a karók kellenek. Jövő héten indul még a tökfélék ültetése de az szinte csak saját fogyasztásra lesz. Eddig ez az év nagyon jó, az eszünkre hallgatunk és nem kapkodunk a növények nagyon szépek van ami már virágzik, bár ennek nem örülünk. Sok sikert mindenkinek!
Nem saját kép csak megfogott.

pt.jpg

google

Az időjárás és némely családi körülmény miatt ha picit megkésve is, de 2017.05.13-tól elkezdődött a a paradicsom palánták kiültetése. Közben a chili és paprika palánták is kezdik szokni a kinti létet, egy részük már vödörben, cserépben van kint. A tökfélék nagy része is kikerült, sajnos a cukkinik még nem bújtak elő, rengeteg virágmag is, pár fűszernövény is előbújt. Lehet, hogy hülyeséget csináltam de 12 literes vödörbe ültettem Atlantic Giant óriás sütőtököt, mivel a kerti földben az istenért sem akart teremni. Veszteni valóm nincs! A www.kardinalis.hu webshopban is leállt a rendelések száma, így talán már mindenki elvetett vagy már palántázik is. Az idei év eddig meghozta a belefektetett energiát, jól alakul minden. Némi véd rendszer is kiépült, így talán a jég sem tud nagyon beleszólni a paprikák életébe. Megteszünk mindent, hogy jól érezzék magukat!

A kiültetett paprikák már kis terméssel kerültek ki, viszont a már nyílott virágokat és a terméseket is eltávolítottuk. Éljen a kézi szelektív beporzás!

2017.06.13. A növények folyamatosan hetente kapják a tápanyagokat. A paradicsomok már 2 hete az eddigi egyensúly NPK arány helyett már a K túlsúlyosat természetesen nyomelemekkel gazdagítva, a paprikák a még az egyensúly arányút kapják, mert elég kicsiknek találom őket. Viszont a paradicsomok már virágoznak a paprikáknak viszont lassan el kell kezdenem a wuxal kálcium adagolást is. 2 hét múlva mind csak kálium túlsúlyos tápot és kálciumot kap, esetleg némi vasat. Közben Valószínűleg egy megelőző rovarölő permetezést is be fogok iktatni, atka ellen is. Jól állunk szépek a növények, a különböző Jalapeno-k már teremnek is, sajna ezek nem voltak kézzel porozva így csak a szendvicsbe lesznek jók. Lassan indul a csoportosítás, néhány növényt kivettem a termesztésből, mert vagy lemaradt vagy elüt a társaitól. Szerencsére idén ez nagyon kevés talán 10-12 került kidobásra csak. Ti, hogy álltok?

2017. 09.02. A szezon érezhetően a vége felé tart. Sajna augusztust én nagyon legyengülve töltöttem egy betegség miatt, de szerencsémre ez nem befolyásolja a chili magfogást. A nehezebb munkák, mint a gyümölcsfák metszése, fűnyírás, pakolás, viszont kimaradt. Szerencsére a növények edényben vannak, pollenhálóval le is vannak védve, a kézi porzás viszont jóval kevesebb, így kevesebb mag lesz az biztos. Mindegy javulok, erőm is van már, termés viszont rengeteg van, rekord! Összességében jó évnek mondhatnám!

Lassan beérnek a termések és hozok fényképeket a termésekről!

Azon gondolkodom, hogy jövőre csak Carolina reapert ültetek! Ez nem igaz ám! Viszont a fajtaválasztékot nem fogom nagyon megnövelni, csak a fajtánkénti tőszámot emelném. De ez majd tavaszra elválik!

2017.09.24. Ma van a nagyobbik fiam 5. születésnapja, nagyon szalad az idő! A növények nagy részét már tövig visszavágtam, mentek a komposztra. Azért van kb. 30 növény amit bevittem a télikertbe, mert tele vannak éretlen terméssel ezeknek még be kellene érniük, hogy meglegyen mindenből a kívánt mennyiségű vetőmag. A www.kardinalis.hu webshopom is kicsit csúszni fog a nyitással, mert a magok 1/3 része még nincs előkészítve. A kert úszik, lesz most 3 napom itthon, hogy rendbe tegyem, most kellene az edényeket és alátéteket elmosni míg melegebb van, tavaly gyenge hóesésben lilára fagyott a kezem... Az ember mindig rájön, hogy előre meg kell szervezni a munkát nem szabad halogatni. :) Plusz idén 150-150 tasakot ki szeretnék előre csomagolni minden magból, mert így talán nem kell a kezemnek égnie májusig, plusz jobban látom, hogy miként alakul a készlet. Én próbálok nem egy olcsó János lenni, mert rájöttem, hogy hosszú távon általában a drágább dolgok stabilabbak, de most elcsábultam az A.di-ban egy metsző ollóra, kb. 10 málna és paprika és 5 perc almafa igazítás után eltört... vihettem vissza, korrekten visszafizették az árát és vennem kellett egy másikat máshol drágábban. jelenleg ez még nagyon jól működik. Fiskars SingleStep tm. Csak azért írom le, hogy esetleg évek múlva tudjam, hogy mikor vettem...

Jöjjön a Vénasszonyok nyara!

2017.10.04. A 2017-es szezon a vége felé halad! Az edények és az alátétek eltakarítva felkerültek a padlásra, a növények nagy része már felaprítva. Kb. 20 növény még él, de sokat nem adok nekik, mert hajnalban már 2-5 fokok vannak.

A magnak szánt termések már fel lettek dolgozva, 1-2 fajtából kell már csak a magoknak száradniuk, hogy piacra kerülhessenek. A www.kardinalis.hu webshop ezért jelenleg csak nézhető, rendelni nem lehet. Nyitás október 10-15 között. Sajnos van rossz hír is, a Serrano és Tabasco későn lett ültetve (július közepén) a magok nem értek be, így akinek ezek fontosak lettek volna azoknak máshonnét kell beszerezniük.

A 2017-es szezont és ezt az elég hosszúra nyúlt bejegyzést lezárom!

Folytatása itt lesz elérhető 2018-ban! Február végén fogom kezdeni a vetést! Nekem nem kell kapkodnom! Nem a termés mennyisége a döntő hanem, hogy jó magok legyenek! Ehhez meg nem kell kapkodni!

 

google

 

Hirtelen ennyi.
Jó szezont mindenkinek!

 

Folytatás mindenképpen!

 

Szólj hozzá

Bhut Jolokia chili mag eladó paradicsom mag eladó carolina reaper Chili mag 2017 chili magvetés paradicsom magvetés