2014. jún 15.

Növényjelölő tábla

írta: Iszka
Növényjelölő tábla

Növényjelölő tábla.

Aki picit komolyabban foglalkozik a növényekkel, legyen az bármilyen, eljön az idő, hogy szeretné tudni mi is az, esetleg virágzás nélkül, szaporítás, magvetéskor jól jön, hogy éppen mi az amit nézegetünk, vagy foglalkozunk vele. Sokáig a cserepekre írtam filccel, de a nap, az öntözés a pára egy szezon alatt nagyon képes letörölni...

novenyjelolo_tabla.jpg

Google stapelia_hardyi_002.jpg

A fenti kis növényszaporításom képén jól látni a táblát, hogy tényleg használom, talán még így is olvasható. Egyszerűen kell egy alu konzerv doboz, azaz sörös doboz, üdítős doboz, egy hegyes olló vagy lemezvágó olló (ebben az esetben egy kisebb is elég), a doboz palástját levágjuk, amikor már szépen körbevágtuk, akkor kapunk egy könnyen hajtogatható vékony lemezt, ezekből 1-1,5 cm széles csíkokat vágunk. Egy dobozból szemmértékre is 11-13 ilyen csík lesz. Ha gondoljuk félbe is vághatjuk így duplázunk, én nem szoktam. Hogyan csináljunk rá feliratot? A filcet felejtsük el! Eleinte én betű beütővel dolgoztam, de úgy nagyon lassú! Kell egy vágódeszka, erre ráhelyezzük a kis táblánkat magunk felé a nem festett résszel. Fogunk egy rossz golyóstollat, majd lassan belenyomva írunk. Hogy ez mennyire egyszerű! Tollbetétből írástól függően érdemes inkább a vastag golyósat használni, így ha már meg mattul a lap, akkor is könnyebben olvasható. Nem a toll tintája fog írni, hanem a toll golyója nyomódik bele a lemezbe. Haladók apukával vagy anyukával csináltathatnak egy szegből és kis nyélből álló rajztűt, a lényeg, hogy ne tű hegyes legyen, hanem kicsit rádiuszos, lekerekített legyen.

Mit bír? Mindent! Tényleg! Napot, szelet, vizet, algát, földet, fagyot és ezt így együtt évekig.

Sok sikert a növényjelöléshez! Ha tetszik az ötlet, akkor meg is oszthatod!

Köszi!

https://www.kardinalis.hu

Egyszerű, de nagyszerű, tartós darab, nem kopik le, nem ázik el, nem rohad el, nem törik össze vagy szét, ha össze is gyűrődik, akkor is ki lehet simítani és látszik rajta a felirat.

Szólj hozzá

sörösdoboz újrafelhasználás recycle bin egzotikus növény növény jelölő tábla