Tűzből tüzet.

Chili magvetés segítség

2018/01/07. - írta: Iszka

Sok embernek a nagy gondja a magvetés. Én a saját bevált módszerem megosztom veletek. Sok buktató lehet, de ez elég hülye biztos. Bocsi. Nem részletezem, hogy pontosan mit vegyél, leírom, hogy én hogyan szoktam, otthon, lakásban, 1000 vagy akár 10 maghoz is jó lehet!

Még több információ elérhető még a https://www.facebook.com/kardinalischili/ elérhetőségen.

paprika_mag.jpg
Szükséges feltételek: lehetőleg állandó meleg, 24-26 Celsius fok. Magok amik legalább 2 hete hidegben vannak kb. 10-12 C fok majd vetés előtt legalább 2 hétig stabil melegben a konyhaszekrény tetején szárazon. Legalább 40 cm hosszú, minimum 10 cm magas alul-oldalt zárt balkonláda, PALÁNTA FÖLD, nem fekete tőzeges nagyon zsíros levegőtlen talaj, esetleg barna szálas tőzeg, esetleg 04-es kavics, víz, (alkoholos filc, növényjelölő,) konyhai áttetsző fólia, spriccelő, legalább 1-2 óra nyugalom. (10 maghoz elég 10 perc is)
Kezdés ideje: én keleti sötét lakásban csinálom, kiegészítő napi 12-18 óra COB ledes fénnyel. Nem a legjobb ez a fény, de bizonyítottan hatékony és olcsó. ÉN Február 18-29 között indítok.
A folyamat: tiszta balkonládákat 1,5-2 cm magasan feltöltöm 30-35 fokos vízzel, erre megy az edény 3/4-ed magasságáig szoba meleg PALÁNTAFÖLD, kissé tömörítem, esetleges nagyobb darabokat kiveszem, sima legyen a talaj. Kicsit várok, ha úgy érzem, hogy a talaj nem tocsog a vízben akkor jöhetnek a magok, ha túl nedves szórok még rá talajt, ha száraz akkor lehet spriccelni.
Az edény szélétől 1,5 cm-es részt kihagyok, ezen a részen általában nem fejlődnek jól a növények. A magokat kb. 1x1 cm távolságra szórom, nagyobb térköz lehet, kisebb lehetőleg ne! A magokra, egyenletesen kb. 0,5cm talaj. Plusz táp nem szükséges! Gombaölő esetleg kerülhet a vízbe, de nem szükséges. Ha mindent jól csináltunk akkor kb. 3-4 cm hely van a talaj felső része és az edény teteje között. Az egészet ÁTTETSZŐ fóliával letakarhatjuk, a fóliát postás gumival pluszban rögzíthetjük, kb. 40cm hosszú ládára oké, felette már kicsi a gumi. Ha konyhai fóliát használunk az tapad nem szükséges pluszban rögzíteni.
Az egész mehet fel a hűtő-konyhaszekrény tetejére. Nekem szerencsém van a régi építésű lakással, a konyha hosszú egyik oldalt a gázcső, másikon a fűtés csövek mennek, ide kerülnek a csíptetős lámpák nem kell barkácsolnom. Első körben C. Reaper, 7Pot, Moruga, majd 2 hetente megyünk a light verzió felé.
2 napig semmit nem csinálok, esetleg kukucskálok, hogy a fólia belülről párásodik-e, ha igen akkor jó úton járunk!
2. napon egy fontos leselkedés: van-e szemmel látható jele a penésznek, gombának! Ha igen akkor gombaölős spriccelés. Általában nem kell, de érdemes naponta 2-4 alkalommal 20 perceket szellőztetni.
4. nap körül néhány mag már mocoroghat, de jellemzőbb az 1 hét utáni hajtás.
Amikor kezdenek a sziklevelek megjelenni érdemes a lámpákat beüzemelni, hogy rövid szárak legyenek, ha megnyúlnak, akkor gyengülnek a növények.
Eleinte a lámpák közel legyenek, napi 18 órát mehetnek is. 40cm hosszú ládához 1 db 15Watt-os Cob irányított fényű, 60 cm hosszúhoz 2 db égőt használok.
Múlik az idő és a sziklevelek feltapadnak a fóliára, ez nem baj, pár napig még bírják, de lassan le kell venni a fóliát. Ez egy sokk lesz nekik, de le kell venni a takarást, naponta lehetőleg többször langyos vízzel lehet spriccelni.
Lassan megjelennek a normál levelek is, ha a lámpák felé nőnek, akkor jó, ha nem akkor több lámpa szükséges. A lámpák úgy elegyenek beállítva, hogy a melegük ne szárítsa ki a felső leveleket. Öntözés is fontos, lehetőleg langyos víz, a talaj ne száradjon ki, de ne is álljon a vízben. Amikor megjelennek a 2. normál levélpárok én akkor szoktam elkezdeni a gyökérképző tápanyag pótlást. Sok termék van, maradjunk annyiban, hogy gyökérképző legyen! P túlsúlyos, én a folyékony tápot szeretem, feloldom és ezzel öntözök 2 naponta.

Amikor van 3-4 levélpárunk, akkor kezdem a Nitrogén túlsúlyos pl.: NPK 6:4:2 öntözést, 4-6 levél esetén már az erősebb növények mennek ki a déli lépcsőházba! Ott ismét kapnak egy sokkot, sokkal hidegebb van, kevesebbet öntözök, kevesebbet spriccelek. Viszont kapják a természetes fényt! Közben a megüresedett helyre bent ültetem a következő magokat. Nem szoktam unatkozni március-áprilisban.
Én elégé válogatós vagyok, eleinte a lassú növényeket és az eltérő levélformájú, levélszínűeket kihúzom, finoman. Így is jön a következő lépés ideje: lassan szét kell ültetni a növényeket. A Metro-ban szoktam venni műanyag poharakat, 2 dl űrtartalmukat. Talaj marad a palántaföld, villával szépen megfontoltan elkezdem kiszedni a növényeket. 1 pohárba 1 növény, kb 1cm-vel mélyebbre ültetve, talajt jól benyomkodva, nyakig öntözve, majd mennek vissza ki a lépcsőházba. Kb. április közepe van az első ültetés már kapja a kiegyensúlyozott tápoldatot, általában megelőzésként kapnak 1-2 alkalommal felszívódó rovarölős kezelést is, 4-5 pár normál levelük van, néhány el is kezd virágozni. Ezeket a virágokat/bimbókat leszedem. Nekem nem célom a termés mennyiség, én magozok, így én ráérek. Lassan jön a május, ekkor dönteni kell, hogy nagyobb pohárba kerüljenek vagy stagnáltassam őket. Időjárás, lehetőség a szabad levegőre... nekem lesz velük még egy nagyobb melóm, át kell szállítanom őket a kertbe, ott van egy télikert, sokkal nagyobb hely, de hidegebb, mint a lépcsőház itthon.
Utolsó lépés nálam, hogy a poharakból mehetnek a palánták a nagyobb edényekbe. Nálam a szabadban lesznek, nem sátorban, edényenként alátéttel az alátétek több okból is jók. Nem másznak fel a giliszták, rovarok a talajban, a tápanyagok nem folynak el. 3-4-5-6-12 literes edényekben, egyesével, de néhány 2-3 tövenként kerül az új edénybe, támaszték tövenként szükséges. Most is kb. 1 cm-el mélyebbre. Itt a talaj már tartalmaz esetemben agyagos kerti földet, 0,4-es sódert, perlitet, megkezdődik a Ca, Fe hozzáadása és a Kálium túlsúlyos tápoldatozás.
1-2 dolog ami jellemző nálam az kimaradt, de a lényeg bent van ebben a leírásban. Remélem egy kis segítséget tudtam adni! Nagyon sok múlik azon, hogy a növények az elején milyen körülmények között nőnek. A túl gyors és a túl lassú növekedés sem biztos, hogy előnyös. A befektetett munka ideje és a minősége is nagyban meg fogja hozni a sikert! Egyszerűbben és gyorsabban is lehet palántákat nevelni, de ahhoz egy klimatizált növényház kellene, nekem ehhez még pár év kell! Az édes paprikák, paradicsomokhoz kevesebb a szuper - extra erős chilikhez több idő, pénzmag és munka kell.
Mindenkinek sok sikert kívánok aki ezt az utat választja!
Baráti üdvözlettel! Iszak László.

paprika.jpg

komment

Fahéjas alma recept télre!

2017/12/06. - írta: Iszka

Ha beköszönt a tél, akkor eljön a forralt italok ideje is!

Ha nem akarsz forralt bort készíteni, akkor próbáld ki a forró fahéjas alma receptjét! Még a gyerekek is ihatják!

fahejas-alma-tea.jpg

Ha beköszönt a hideg évszak, akkor hivatalosan is itt a forralt italok ideje. Ha azonban nincs kedved forralt bort készíteni, esetleg a fiatalabbaknak szeretnél valami finomat csinálni, akkor kiváló alternatíva lehet egy pohár forralt, fahéjas almalé.

Nézzük is, hogy mi kell hozzá!

Hozzávalók (6 pohárhoz)

1,5l almalé, 2-3 evőkanál juharszirup vagy cukor, 2 fahéjrúd

6 egész szegfűszeg, 6 egész szegfűbors,

1 narancs és 1 citrom héja vagy karikák.

Öntsd az almalevet és a juharszirupot egy nagy rozsdamentes acél lábasba.

Tedd a fahéjrudakat, a szegfűszegeket, a szegfűborsokat egy teatojásba, lógasd az almalébe, add hozzá a narancsot és a citromot.

Gyújts be a lábas alá közepes hőmérsékleten 5-10 percre, vagy amíg a keverék hőmérséklete közel forrásponthoz ér nem kell felforralni.

Öntsd az italt bögrékbe és ízlés szerint egy-egy fahéjrúddal már fogyaszthatók is!

komment

Chilis ételek

2017/09/03. - írta: Iszka

Csilis ételek a nagyvilágból.

Mit is lehet kezdeni a rengeteg és különféle csilivel? Szerencsére rengeteg fajta csili létezik, színben, erőben és ízben is eltérőek. Ráadásul a felhasználás módja is meghatározhatja, hogy mire is lehet használni a csili paprikát.

nevte.jpg

Google ajánlás.

1. Házi csilikrém. Bármilyen édes vagy csípős paprikából készülhet, esetleg vegyesen is. A paprikákat lecsumázzuk, esetleg ki is magozhatjuk, de nem szükséges, majd le kell darálni húsdarálón, kilogrammonként 5 dkg sót adunk hozzá, várunk vele, hogy levet engedjen, a levet leöntjük róla. Adhatunk hozzá még hagymát, fokhagymát, különböző eceteket, fűszereket, minimális olajat. Szerintem itt a lényeg az legyen, hogy egy krém egy fajta paprikából készüljön. Itt a só fog tartósítani, semmi mást nem kell vele csinálni.

nevte_1.jpg

2. Nem tudom, hogy miért nem ezzel kezdtem, de legegyszerűbb fűszert készíteni, csak szárítsuk meg a már beérett terméseket, elég ha vékonyan egy lapos kosárba vagy tálba tesszük a paprikákat, mindenképpen vékonyan és naponta lehetőleg többször is forgassuk át őket. A vastag húsú paprikákat érdemes hosszában félbevágni, így nem rothadnak be! Ha kiszáradtak, akkor egy üvegbe tehetjük, lezárható tetejűbe lehetőleg, így 1-2 évig is eláll, az ételbe pedig törhetünk belőle, vagy akár le is lehet darálni a száraz terményeket. A daráló valószínű főleg ha csípős paprikát daráltunk vele, akkor másra nem igen lesz már használható.

Különböző csili paprika vetőmagok beszerezhetőek: www.kardinalis.hu chili shop-ból.

3. Csili szószok, itt már a képzeletünk és a hozzávalók íze nagyban meghatározza a végeredményt. Talán a legjobbak azok a szószok amik eleinte valami jellegzetes ízüket majd az erejüket mutatják meg. Önmagában az erő nem biztos, hogy nyerővé teszi. Hozzávalók: általában valamilyen hordozó anyag, pl. édes kápia paprika, paradicsom, 40-70% a csípős paprika, ami lehet főt, sült, füstölt, szárított. Majd a képzeletünk által kitalált gyümölcsök, fűszerek, zöldségek, esetleg valamilyen étel sűrítmény, hagyma, fokhagyma, stb. Itt általában főzéssel készülnek a szószok, forró steril üvegbe kerülnek és duntsz-ban van nagyon lassan lehűtve. Pl. újságpapírral bélelt hűtőtáskában. Lehetnek színük alapján is elég változatosak, ehhez már kicsit jobban kell tervezni a hozzávalókat. Saját csili szósz alapom itt elérheted.

4. Talán a legismertebb: Chili con carne, azaz csilis bab. Recepteket nem írok, rengeteg recept található itt.

5. Mára több ezer változata létezik a paprikának, csilinek.

Paprika, tesója a csiliknek, a Capsicum annuum fajtából került nemesítésre. A Tabasco szósz alapjául szolgáló paprika is ebbe a családba tartozik, csak ebben az esetben a paprikát ecettel és sóval elegyítik, az így kapott szósz világhírűvé lett.

Ancho, az egyik legismertebb és legtöbbet használ chili, főleg Mexicóban és az Egyesült Államokban. Nagyjából 3-4 centi hosszú és 3 centi széles. Ha érett, akkor mély, szinte fekete színűvé válik. Enyhe csípőssége miatt salsákhoz remek választás. Szárítva grillhúsokhoz, zöldségekhez adják. Érdemes kipróbálni sajtokhoz, zöldségekhez, joghurtos mártásokhoz.

Cascabel chili,  a mexikói cascabel chili elsősorban szószokhoz és levesekhez passzol. A nevét arról kapta - a cascabel spanyolul csörgőt jelent -, hogy a kiszáradt  kerek kis termésben csörögnek a magok.

Mulato, az anchohoz hasonló méretű, barna csili könnyen megismerhető ráncos külsejéről. Jó is, ha tudjuk, hogy ez nem ancho, mert jóval erősebb.

Jalapeno, Amerika kedvence, a mexikói konyha legismertebb csilije apró, sötétzöld, vége felé elvékonyodó fajta. Igen erős tud lenni. Leggyakrabban frissen fogyasztják, épp ezért sok helyen kapható konzerv formájában tartósítva. A tízes skálán nagyjából kettest-hármast érdemlő csilit édes ételekhez, mártásokhoz, levesekhez is szívesen használják. Sokszor felfüstölik, ezt jelöli a chipotle jelző.

Cayenne,  tévesen borsként aposztrofáljuk. A tízes skálán négyes erősséggel bíró termést termő növény a francia guyanai Cayenne-ből származik, s hírnevét a portugál hajósoknak köszönheti, akik Európa, Ázsia és Indiai asztalaira juttatták. Általában szárított és porított formában használják. A Cayenne jó fűszere a mártásoknak, szószoknak, salsáknak, leveseknek, illetve a különféle raguknak.

Habanero,  a tízes skálán, 5-8 pontot érő csili a habanero. A habanero Brazíliából és Jamaicáról származik, nevét Havannának köszönheti. A habanero csili a legintenzívebb fűszer a chilik nemzetségében. Éretlenül zöld színű, ami a későbbiekben megváltozik. Éretten lehet narancs, piros, barna vagy akár rózsaszínes is. Az érett habanero 2-8 centi hosszú, a benne rejlő lehengerlő erősség ellenére gyümölcsös, citrusos aromát rejt a húsa. Épp ezért ajánlott gyümölcsök ízesítéséhez. Jól illik a különféle salsákba, chutney-kba, illetve kifejezetten jól áll a tenger gyümölcseinek.

Bhut Jolokia, az indiai fajta hegyes, piros-narancssárga színű és a Scoville-skálán több mint 1.000.000-s értékkel bír. A szellem csilinek is nevezett fajta emberi fogyasztásra igazán már nem alkalmas. Ízre sem a legfinomabb, de ebben a kategóriában már szinte csak versenyekre alkalmazzák.

Bhut Jolokia, Ghost chili, Szellem csili:

nevte_3.jpg

Jelenleg legerősebb chili a Carolina Reaper. A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU. Forrás: http://www.foodandwine.hu

Extra erős és baráti erős és édes paprika magok vásárolhatóak itt: www.kardinalis.hu . Októbertől május elejéig.

 

Google ajánlás

Sokan mondják, hogy a csili ereje tönkreteszi a gyomrunkat, beleinket viszont sokan az ellenkezőjét állítják. Én nem állok senkinek a pártjára, eszem amikor jól esik. Főleg jó meleg levesekben szeretem, vagy esetleg szendvicsekben frissen vékonyan vágva.

A csili segíti a belassult emésztést, épp ezért jó a mexikóiak és dél-amerikaiak számára, mert a chili segít feldolgozni a nehéz, fűszeres ételeiket. A csili segít a vér koleszterin-szintjének szinten tartásában is. A paprikában lévő kapszaicin serkenti az étvágyat, javítja a vérkeringést. Azonban, ha túl nagy mennyiségű csilit eszünk, az gyomor- és bélproblémákat, valamint vese irritációt okozhat. A csilikben található A-, C- és E-vitamin. B6- és C-vitamin, valamint A-vitaminná alakuló karotin tartalmuk kiemelkedően magas, egészen addig, amíg nem főzzük őket. forrás: www.mindmegette.hu

 

nevte_2.jpg

Google ajánlás

komment

Chili paprika 2017 a terv megvalósítása

2017/01/17. - írta: Iszka

A chili terv 2017-re nagy lesz, fő cél a magfogás, nem lesz eladó palánta sem! Nem lesz szósz, termés, csak mag eladásra. Miért? Magyarországon már mindenki csilikirálynak érzi magát! Ész nélkül bármit és bármiből képesek a legerősebb paprikának és belőle készült hatalmas, túlértékelt terméknek nevezni. Szerencsére azért vannak kivételek!

chili.jpg

 

Nagy a káosz a magok terén, 50-100 négyzetméteren tartanak több különböző chilit, paprikát, a magok ki tudja, hogy milyen helyről származnak, milyen génekkel rendelkeznek, elég egy név és már az is, nem porozzák kézzel, nincsenek elszeparálva, jönnek e rovarok, a szél és már olyan vegyes állomány van, hogy a fene sem tudja megmondani, hogy mi lesz a végeredmény. Mégis XY magkülönlegességként árulják. Én nem akarok az olcsó Jánosoknak magot adni, vegyék meg a blumenes magokat, várják a nagy termést! Aztán meg leshetnek, hogy egy olcsó tasakból amin szép kép és jó duma volt egész éves melóból valami szar lett. De tuti, hogy ebből fogják a moruga, reaper és egyéb chili szószaik és magjaikat nevezni, ezzel szépen átbasznak mindenkit! Én nagyon nem szeretem, ha átbasznak! Nagyon nem könnyű végigvinni egy szezont úgy, hogy magad felé nagy elvárások vannak, jó vagy a legjobb akarsz lenni és közben meg minden irányból látod, hogy a nagy duma egy szép tálalás, fénykép amiknek semmi köze a sajátjához a tömegek meg megbolondulnak érte...

Folytatom, ha kicsit lenyugszom, mert ma nagyon felidegeltek páran!

2017.02.02. Hallgatok az eszemre és az adottságaim figyelembe vételével (fényhiány, és a későbbi elhelyezés, a többi része ok) még nem állok neki a magvetésnek. Szépen lassan megveszem palántaföldet, a többi eszköz már megvan, jól beváltak így nem változtatok semmin.

Kattints a képre ha érdekel a folytatás, mert nem adom fel!

kezd.jpg

 

komment

Szilveszterre ételek

2016/12/26. - írta: Iszka

5 bevált szilveszteri sós finomság!

buek2.jpg

Pogácsa, töpörtyűs pogácsa.

Sós rudak, omlós, köményes, szezámmagos, sajtos.

Túrós sajtos rúd, a klasszikus, talán a legegyszerűbb!

Grissini, időigényes, de frissen nagyon finom!

Pirított magok, mogyoró, dió, pisztácia.

buek2.jpg

Szilveszteri és újévi ételek.

Klasszikus lencse, sült malac, virsli. Édességnek pedig a fánk.

Vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.

Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.

buek_6.jpg

 

komment

Karácsonyi mézeskalács ház tervek

2016/12/15. - írta: Iszka

Mindenkinek a fantáziája szab határt, semmi gond ha nem lesznek ilyenek! Az alkotás és az öröm a lényeg!

Négyszögletű házakat könnyebb készíteni. A lényeg, hogy az oldalak legalább a 2-2 párhuzamos egyenlő hosszú és magas és formájú (padlástér háromszöge) legyen, a tetők is egyformák legyenek hosszabbak az épület hosszabb falánál és kicsit szélesebb, mint a háztetőt tartó háromszögletű élnél.  Érdemes mézeskalácsból alapot is készíteni, sokkal könnyebb erre rögzíteni a házikót plusz a további dekorációk is elférnek rajta. Papíron rajzoljuk elő az elemeket és tegyük rá a kinyújtott tésztára majd késsel vágjuk körbe. A cukormáz épít és eltakar! Ha az élek nem is passzolnak tökéletesen, akkor sincs semmi gond! Kezdőknek az ajtó, ablak különböző formák legyenek inkább csak cukormázból.

Jöjjenek a képek így sokkal egyszerűbb!

mkh2.jpg

http://mivagyunk.lapunk.hu/

Mézeskalács ház tervek.

Laposabb tetőt könnyebb rögzíteni, mint a hegyesebbet.

mkh3.jpg

https://hedihobbi.blogspot.hu

 

Akár készíthetünk egy aranyos házikót is, kivágjuk a ház formát, a havas alapot, a tető havát, stb... kisütjük majd egymásra ragasztjuk, akaszthatjuk a falra is.mkh4.jpg

Mézeskalács házikók képekben.

mkh1.jpg

www.sutikbirodalma.hu

mkh5.jpg

http://ekesedes.blogspot.hu/

Mézeskalács Betlehem.

mkh6.jpg

www.retikulesfuszerdoboz.hu

komment

Chili paprika 2017 terv

2016/12/06. - írta: Iszka

Last Update 2017.02.03. Folytatása külön oldalon lesz már csak. ITT.

A 2016-os kőkemény év (időjárás) után rengeteg új tapasztalattal felvértezve indulunk neki a következő (7.) 2017-es évnek.

dried_chili_hungarien_pepper_seeds.jpg

Kicsit ki kell tolnunk a magvetést, jobban szelektáljuk is az időpontokat, hogy ne egyszerre virágozzon mind, így könnyebb elkülöníteni őket a keresztbe porzás elkerülése miatt. 2016-ban a csepegtetéses öntözést nem igazán sikerült tesztelni, mert sajnos nem kellett öntözni, csak pár alkalommal. Jövőre is maradok a konténeres tartásnál, annyi különbséggel, hogy 8 literes edényben nem, csak 10 literesben fogom őket tartani plusz a talajkeverék tőzegtartalmát megpróbálom 15% alá tenni, 20% komposzt és a maradék agyagos vasi talaj lesz. A konténerek alatt pedig alátétek, idén is ez volt a legnagyobb kiadásom, jövőre is ez lesz. Olcsóbban meg tudom venni a konténereket, mint a hozzá passzoló alátétetek pedig jóval kevesebb anyag van bennük... Néhány pollenháló is túlélte a szezont, de újakat is kell vennem, 6-7 zsák 70 literes talajkeverék, palántaföld, 1-2 zsák mész talán jut a gyümölcsfákra is, vennem kell még 4-es fém rudakat is karónak.

Nálam jövőre is a magfogás a fő csapásirány, így nem kell kapkodnunk. 2016-os évről van néhány áttelelő főleg a kemény magból.

2017 magvetés változatok, gyengétől a szuper erősig. Saját véleményem az erejükről.

Édes fajták:

Csokoládé édes paprika, kaliforniai típus.

Zöld névtelen, Anaheim jellegű.

Pasilla bajio, Jalapeno karamell.

Gyengén csípősek:

Jalapeno M, Jalapeno early, Jalapeno sötét változat,

Serrano red,Tabasco, Thai,

Hungarian Black, Pequin,

Pepperoni, Macedon pepper, Mesilla,

De Cayenne, Joe's Long Cayenne, Cascabel,

Bohóc/tulipán, Bolivian Bumpy, Bulgarian Carrot.

Határozottan csípősek:

Orange Habanero, Csokoládé Habanero ez a kettő a legnagyobb tőszámban, közel 250-300 tő a terv.

 Aji Habanero, Peruvian Aji Amarello, Naga Jolokia purple,

Orange Craig's Double-Hot Habanero,

Jamaican Hot red és orange, Aji White Fantasy.

Szuper csípősek:

7Pot SR Strain, 7Pot Primo, Red Savina, Bhut Jolokia Strain 2, Bhut Jolokia yellow, valamelyik Moruga,

Carolina Reaper tavaly ismét megpróbáltuk, de szabadtéri tartásban az időjárás megviselte, alig tudtak teremni most termesztési technológia módosítással jobb termésre bírjuk. Ha bele is döglök :)

Néhány fejből nem megy azokat is lassan pótlom.

Plusz biztosan lesz 8-10 kipróbálásra váró ami még véletlenszerűen beszerzésre kerül.

2017-ben 2200-2400 magot szeretnék elültetni, ebből 1800-2000 növény biztosan lesz. 1-1 változatból legalább 8-10 tő kell minimum a magfogáshoz, néhányból termés is kell Orange Habanero, Csokoládé Habanero, Joe's Long Cayenne, Pepeproni és Jalapeno early ezek mennek eladásra a zöldségesnél és pár üveg savanyúság is készül belőlük.

Jó móka lesz, most december 16.-a van még ásni is kellene egy pihentetett részt.

Amíg nincs itt a lista addig nyugodtan nézz körbe itt, a 2016-os év eredménye, néhány extra erős már elfogyott! :)

k.jpg

A www.kardinalis.hu chili, paradicsom és néhány különleges növény, érdemes havonta benézni, mert mindig csak az aktuális ajánlatok látszódnak.

A folytatás egy hosszú bejegyzés lesz, leírom, hogy mit és miért így csinálom, néhány fajta bemutatása, chili magvetés, növények át és szétültetése, növényválogatás, szeparálás, kézi beporzás, magfogás, termés válogatás, tápanyag utánpótlás, tartási és gondozási ötletekkel, chili szósz, termény szárítás, őrlemény készítés, évértékelés.

Folytatáshoz kattints a fényképre.

kezd.jpg

komment

E-cigaretta vélemény, tapasztalat. 3.

2016/11/17. - írta: Iszka

Joyetech eGo AIO.

 2 hónap párásítás után már több tapasztalatom van, így is bátran ajánlom ezt a készüléket! Teszi a dolgát, finom ízeket és akár elég nagy gőzt is ki lehet hozni belőle! Trafikos lekvárokat nem érdemes beletenni! Iszonyatosan rosszak! Így utólag visszaemlékezve semmi jót nem tudok elmondani a trafikos likvidekről! Ezt az utat felejtsük is el!

ego.jpg

Google

Kezdjük a negatívumokkal!

Naponta kell tölteni elektromosan és liquid-del is. Nekem napi 2,2 ml fogy körülbelül, max. 4 ml de erről később!

A töltöttséget azaz inkább a lemerülést csak nagyon későn jelzi. De addig nagyon jól bírja.

Ha lemerül, akkor az első 10-15 perc töltéskor nem engedi használni magát még kábelen sem, később igen.

Néha van 1-1 kontakt hiba, főleg a 7-8% feletti aromatartalmú lekvároknál. Szétcsavarjuk a felső rész és a porlasztóalját elég lehúzni a készülék felső peremén. 4-5 naponta érdemes kitörölni a tankot az alsó érintkezőt és a használt porlasztó alját is. A szipkát pedig forró vízben elöblíteni.

A liquid szint ne süllyedjen a porlasztó barázdált felső része alá, mert megég és lehet cserélni.

6mg nikotintartalom felett égett íz, hamar szétégő porlasztó. Érdemes 3 porlasztóval felszerelkeznünk!

Nem használatkor érdemes fektetve tartani, így a porlasztó "tisztul".

Ennyi a hátránya.

Google

Most jöjjön az előnye:

Kicsi, kis helyen elfér. Jó az íze. Nem folyik. Használható.Nem kell kínlódni vele, nem kell állítgatni, elég csak használni! Nem kell hozzá tűs felöntő, akár egy nagyobb szájú üvegcséből is fel tudjuk tölteni.

Van még egy fontos dolog, a gyári dobozában 2 darab 0,6 Ohm-os porlasztóval adják, esetleg javasolják az 1 ohm ellenállásút is, viszont a trafikokban nem ritkán csak 0,5 Ohm ellenállású van.

Kinézetre ilyenek SS316 0,6 Ohm és 1 Ohm: 061.jpg

Joyetech eGo AIO  SS316 0,6 Ohm porlasztó: szájból tüdőre szíváshoz, Jó íze van, kicsit meleg gőze, enyhén szörcsög, mindennapi cigipótlónak jó. Átlagos fogyasztása van lekvárban és áramban is. 0-6mg nikotinhoz.

Joyetech eGo AIO SS316 1 Ohm porlasztó: szintén szájból tüdőre szíváshoz, annak ajánlom aki hidegebb és kevesebb gőzt kedveli. Szinte hangtalan, hideg és kevés gőz, kis áram fogyasztás. Mivel alig enged át levegőt mindenképpen maximum légréssel lehet csak szívni. Nagyon hamar elég, így tartalék mindig legyen velünk. 0-3 mg nikotinhoz.

Kinézetre ilyen SS316  0,5 Ohm:05.jpg

Joyetech eGo AIO SS316 0,5 Ohm porlasztó: közvetlenül tüdőre szíváshoz, hatalmas gőzt lehet vele csinálni a másik kettő porlasztóhoz képest. Nagyon könnyű szívni, hangosan szörcsög, meleg a gőze. Mocskosul szokni kell, de ha bejön akkor nagyon kerülik az embert a fő téren! Nekem ez a porlasztó 3 hétig is elment! Sokat fogyaszt lekvárból és áramból is! Íze kicsit gyengébb. Itt a teteje kialakítása más teljes lyuk a tekercs és a pamut felett, csak egy kis fém háló van a tetején. 0-3mg nikotinhoz.

Utána a 0,6-os porlasztó eleinte egy kínlódás. Árban ugyanazon a helyen mindhárom megegyező, 750-1200Ft/db.

Az e-cigaretta használatot nagyon meghatározza, hogy találunk-e olyan ízt, illatot készüléket ami minden napra jó. Nagyban befolyásolja még a lekvár is. A trafikokban kaphatóak közül talán mindre igaz, hogy azt sem tudjuk mi van bent!

A liquidek tartalmaznak / tartalmazhatnak:

- legnagyobb részben propilén glikolt E1520 és vagy növényi glicerint E422, az arány nagyon nem mindegy, a propilén glikoltól ízesebb a növényi glicerintől gőzösebb lesz, a propilén glikoltól allergia is lehet,

- nikotint ez nem kötelező, pár hét után úgysem nagyon kell :)

- aromák, természetes aromák, természet azonos aromák?, mesterséges aromák, ettől lesz íze a lekvárnak.

- víz, alkohol, de ezek rendszerint kimaradnak.

 elk.jpg

Gyógyszertárból, különböző e cigarettás webshopokból beszerezhető termékek. Nekünk talán legegyszerűbb még ha kissé drágább is, mint a gyógyszertári beszerzés a webshopos megrendelés. Főleg az aromák miatt, mert ez nekünk lett készítve.

Folytatásban az e-liqiud keverésről.

Előzmények itt.

komment

E-cigaretta vélemény, tapasztalat. 2.

2016/11/01. - írta: Iszka

Én nagyon örülök neki, hogy kipróbáltam! 1 hónap alatt nem gyújtottam rá hagyományos cigire, nem is hiányzik! De nem is vennék a számba többet bűzrudat! Jelenleg több mint 6 hónapja nem gyújtottam rá. Egy egyszerű de már picit komolyabb kezdő készüléket használok Joyetech eGo AIO, 10000 Ft alatt meg lehet szerezni. Ar ára annyit változott, hogy 8000-re lement és jelenleg 13000-ért lehet hozzájutni.

Megszűnt már az első napokban a kényszeres rágyújtási hajlam, a stressz, idegeskedés, kapkodás. Pedig próbálom ugyanúgy rituálisan szívni, csak szabad levegőn, dohányzó helyeken, kávé mellé, stb... A párom soha nem bagózott, ő is örül, hogy nincs bűz, meg nyugi van. Fél év után már a nikotin is alig hiányzik 2mg/ml fogy napi 8ml likvid fogyasztás mellett.

vaper.jpg

Saját véleményem, így lehet, hogy nálad nem ez lesz, de ez van. Az árak minden webshopban egyediek, kedvezményeket is adnak, a postaköltség is változó, a trafikokban meg még drágábbak!

Kezdeti drága bekerülési költség, készülék önmagában nem elég, kell hozzá porlasztó és liquid. Az általam választott Joyetech készülékhez 2 porlasztó jár, 0.6 ohm-os, liquidet pedig venni kell. 900-2000 Ft 10 ml. Én napi 2-2,2 milit párásítok el. A porlasztóra azt mondják, hogy 2-6 hetet lehet használni. Én az elsőt 3 nap alatt kivégeztem. 750-1400 Ft 1-1 darab. Meg kell tanulni szívni! Ebben a készülékben a 6mg feletti nikotintartalom erős torokhatással jár, kicsit csíp, kicsit kaparja a torkomat, mások is ezt mondják rá. Sőt a liquid és liquid között is sok különbség van, maradjunk az elején csak az ízénél. Én 27 év dohányzás után kerestem a dohányos ízeket, pedig erről mindenki lebeszélt. Végül is igazuk lett. Nincs vagy nem találtam dohánypótlót. Szörnyűek! Mintha egy nagyon száraz port szívnál be, plusz szinte csak utóízük van...

Google

Most már magam keverem a liquidem, így 400-420 Ft-ra jön ki 10 ml, ráadásul az ízeket tudom szabályozni, magam szájízére erősíteni vagy gyengíteni. Nem bonyolult dolog, de itt ismét kell némi beruházás. 100 ml alaplé nikotinmentes 800-1000 Ft, nikotinos 1100-2500 Ft, 5 ml aroma 700-1000 Ft. Érdemes betárazni ezekből is több ízt. Sajnos biztos lesz ami nem jön be. Keverni lehet most csak nagyon leegyszerűsítve 10 ml szemcseppes üvegcsébe 10 ml alaplé hozzá pedig 2-3 csepp aroma esetleg egy másik aromából plusz 1-2 csepp. Összerázzuk, 1-3 napig érleljük és kész is. Így az én esetemben 24000 Ft a kezdeti költségem, viszont porlasztóm van még 6 darab, van 8 alap íz és kevertem pluszba pár vegyeset is. Dohányos helyett egy erős füstös kubai szivarost is kipróbáltam, ez lett jelenleg az én cigis aromám, legalább a füst íze megvan, bár kevertem vaníliával és cseresznyével is így jobb lett. Visszatérve a költségekre, ahogy a fogyasztásom nézem (napi 2,2-2,5 ml) 125-136 napra elegendő liquidem van. A készülékemben nem cserélhető az akkumulátor így 8-12 hónapnál tovább nem fogja bírni. 4-6 hónap múlva vennem kell egy újat, esetleg nagyobbat, cserélhető akkumulátorosat.

Google

Jelenleg ezeket az ecigaretta készülékeket használom, használtam. A 2 szélsőt semmi pénzért nem adnám el! (Közben a Joyetech eGo AIO eltőrt.)

cigi2.jpg 

Folytatása következik. Joyetech eGo AIO napi gondok, észrevételek.

Előzmény itt.

komment

E-cigaretta Joyetech eGo AIO 1.

2016/10/10. - írta: Iszka

E-cigaretta Joyetech eGo AIO

26 éve bagózom, ismerem minden hátrányát, régebben pipáztam is talán csak ez a része volt a dohányzásban az élvezet. Szívtam elektromos cigarettát is 2011-ben, de az szerintem semmire nem volt jó. Mostanában munkatársaim főleg a fiataloknál láttam új generációs e-cigiket. Hatalmas gőzt fújtak ki ráadásul szagtalan vagy nagyon kellemes illattal. A sors úgy hozta, hogy az egyik srácot aki szintén ezt szívta átrakták hozzám betanulni. Beszélgettem vele majd a neten kicsit jobban utána néztem. Nem igazán bíztam bent, így csak egy olcsó alis rendelésbe vágtam bele. A várakozás közbeni további kutakodásom közben találtam egy videót: https://youtu.be/OgV0P2R16-o itt fel is hagytam a keleti nagy reményemmel és elkezdtem keresgélni a helyi lehetőségek közül. Bukta 12 dollár. Szombathelyen ez egy nagy szívás! Csak trafikokban kapható termék, de 10 trafikból csak 1-ben van elektromos cigaretta ott is csak a legalja. Körbenéztem a webshopokban itt már feltűnt némi remény! Szinte minden webshop egy magyar trafikos külföldi cége, ez a magyar törvények szerinti kiskapu. (mára már ez sem igazán működik...) Én végül is a www.elektromos-cigaretta.com -rol rendeltem egy Joyetech eGo AIO a döntésben ez a video is segített: https://www.youtube.com/watch?v=qUHHqnB-5W0. Plusz a garancia ideje itt volt a leghosszabb és az árai is kedvezőbb, csak ezért innét.

 

Semmi extrát és macerásat nem akartam, azt hiszem jól választottam! Bátran ajánlom mindenkinek!

ego.jpg

Napi 1 doboz cigi körül szívtam, ahogy beüzemeltem az AIO-t már nem szívtam analóg cigit! Akaraterő azért kellett az elején! Próbáltam ugyanúgy rituálisan szívni, mint az analóg cigit, kávé mellé, dohányzó helyeken, lakásban nem, csak inkább az erkélyen. A fenti video alapján beüzemeltem a cigit amúgy a hozzá adott leírás is pont ezt tartalmazza, angolul :)

A lényeg, hogy szükségünk van némi e-liquid-re is. Számtalan ízben kapható, dohányosoknak dohány ízben, de az összes ételünk, italunk és fantáziánk ízében-illatában kaphatóak, én 3 liquid-et rendeltem a kezdő készlet mellé. Csak a nikotin tartalmukkal nem számoltam, így az első slukkok szinte sokkolóak voltak! Nagyon jó íz és illat, de a torokhatás amit a nikotin tartalom ad az valami brutálisra sikeredett. 12 mg nikotinnal. Tudtam, hogy lehet ízeket keverni és elrohantam a közeli trafikba, hogy vegyek liquidet, a 4.-ben sikerült is, talán szerencsémre egy vörös dohányos nulla nikotintartalmúra esett a választásom. Azóta vettem belőle még, mert szerintem egész nap szívható, ez a trafikokban kaphatókról nem igazán mondható el. Otthon az e-cigi szétszed, a kazánrészbe becseppentettem a nullást, a tartályba is tettem belőle és pár slukk után azt kell, hogy mondjam kurva nagy szerencsém volt! Visszajött a pipázás kellemes érzése! (Mostanra a Joyetech ego aio és a porlasztó szinte minden trafikban ahol tartanak elektromos cigit elérhető.)

joypakk.jpg

 

Gyorsan még írok az anyagiakról:

Kezdőkészlet, plusz 3 flaska 10 ml-es liquid, ingyen postával 13500 Ft volt, jelenleg kicsit drágább. Napi 2 ml liquid megy el a levegőbe így naponta 200-220 Ft és némi áram a költsége, nincs bűz, csikkek, füst mindenkinek jó! (Ennyibe került anno, jelenleg sajnos a trafikos vásárlás talán a legdrágább! Készre kevert likvidet viszont csak itt lehet legálisan kapni)

Hátránya: vidéken vagy akár itt Szombathelyen trafikba ha megtalálod azt amelyikben szóba állnak veled, akkor is szinte csak rendelni lehet bele való kazánt/porlasztót, cuccokat, érdemes bespájzolni, néhány kedvenc ízből, különböző nikotintartamúakkal vagy esetleg a trafikokban kapható nullás-ból, mert ott szinte csak az van. Eleinte kicsit húzosnak tűnik, de idővel letisztul a dolog, az első hónap kb. 20.000 Ft lesz, a második hónaptól 3-5000 Ft havonta, mert csak a porlasztót és likvidet kell venni.

Következi fog egy kis ízkavalkád elemzésem és némi trükkök a Joyetech Ego AIO-hoz! Ha él a link.

 

komment

Carolina reaper és társai 2016 7-12 hónap

2016/06/26. - írta: Iszka

Előzmények itt elérhetőek.

Összegezve az első fél évet a január végi magvetések a katasztrofális tavasz és a szörnyű nyár eleje azt hiszem, hogy nagyon jókor tértem át az edényes tartásra. Eddig én szabad földben szoktam tartani a chiliket, ettől az évtől biztosan csak edényben fogom. Fő célom a vetőmag előállítás, sok különböző fajtával, de idén szószokat is szerettem volna készíteni, ez szerintem ki fog maradni, mert kb. az ötöde jött csak össze a palántáknak, mint amit szerettem volna. Így idén szárítani fogok csak a vetőmag előállításon kívül.

A halál lista, a magok elérhetőek lesznek a www.kardinalis.hu webshopban.

7 Pot Primo, Aji Amarillo, Aji Habanero,

Bhut Jolokia Peach, Bhut Jolokia yellow, Black Hungarian, Bolivian Bumpy,

Carolina reaper, Cascabel,

Habanero Csoki, Habanero yellow, Habanero Jamaican Rosso,

Jalapeno M, Jalapeno, Jalapeno sötét vastagabb változat, Joe Long Cayenne, Jumbo óriás fekete-piros,

Naga Jolokia Purple,

Orange Habanero, Pepperoni, Rocoto,

Samu Zöld (édes), Serrano, Sigaretta de Bergamo,

Bulgarian carrot, Birds eye, Tabasco,
Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion Giallo, Macedon pepper, Thai chili.

Talán ennyi.

2016.07.12 Szombathely, Szupercella jégesővel. Hát nem kímélt minket a jégeső. Észak-nyugat felől csapott le. Idén nem könnyű szezonunk van, hosszú fényszegény tavasz, május 20 havazás, június elején gyenge jég, most meg totális. A környéken tarolt, teljes búza, kukoricatáblák, számtalan redőny, házfal, ablak, 20-25 cm vastag fák derékba törtek, kocsik lettek golfladba mintázatúak.

Szerencsénkre sok növényen fenn voltak a pollenhálók, néhányról azért a vihar lekapta. A paradicsomokat 80%-ban leszecskázta...

Csak néhány képet mutatok.

A legdurvább a déli fal előtt napozók:

wp_20160713_13_20_35_pro.jpg

A pollenhálót is letépte itt, de kicsit védett.

wp_20160713_13_21_04_pro.jpg

Paradicsom volt, jelenleg 30-50 cm magas szárak.

wp_20160713_13_22_32_pro.jpg

Ezt én nyitottam ki, semmi gond.

wp_20160713_13_23_15_pro.jpg

Az agavé kemény növény, szegény idén már 3x jár pórul.

wp_20160713_15_00_11_pro.jpg

Szintén napozott...

wp_20160713_15_32_10_pro.jpg

Lyukak minden felé.

wp_20160713_15_34_54_pro.jpg

Itt volt háló, de a cserép tört.

wp_20160713_15_36_57_pro.jpg

2016. 08. 10. Majdnem 1 hónap telt el a nagy jégverés óta, az időjárás eléggé gyenge, de talán minden növény virágozni és teremni is fog. Néhányból már megvan a magnak való termések, az új virágok már nem kellenek így levágtam őket. Így nem zavarnak be véletlenül sem. A maradék termésekből készítem a saját célra a szárítmányt és a kevéske kis szószt, a többi pedig ismerőseim torkát fogják égetni. Van pár rövid tenyészidejű növény ami csak 8 hetes és kezdenek virágozni. Néhány növényt, hogy biztosan beérjenek a termésekben a magok be fogom vinni, hogy állandóan melegben legyenek. A szabad földbe ültetett növények csak most kezdenek beindulni.

Az idei év nagy kedvence nálam, sokat terem és marha erős. Naga Jolokia purple, elég határozott ereje van. Eleinte ilyen sötét lila, majd átvált zöldesbe, éretten pedig vörös. Szinte gondozásmentes, csak néha fel kell kötni, mert nagyon laza, gyenge egy növény.

wp_20160813_18_30_57_pro.jpg

2016. szept. 1. Ezen a napon 16 chili a gyengébbektől a középerősig és 6 paradicsom magjai kerültek a papír zacskókba száradni. A kemény magnak és a többségnek még érniük kell. Közben néhány termés az aszalóba is került. Jalapeno-Cayenne a többség, ez jó lesz ételízesítőnek.

 

Itt folytatódik a következő év.

 

Előzmények itt elérhetőek.

 

komment

Carolina reaper és társai 2016 1-6 hónap

2016/01/03. - írta: Iszka

Mindenkinek valamiért a legerősebb és legkényesebb chilik kellenek. 2016-ban újra nekifogok én is a hírhedt Carolina reaper-nek. Gondolkodtam külföldi rendelésen, de a tavalyi Indiából hatalmas kudarc lett, Kínából még véletlenül sem rendelnék. Így maradt egy régi ismerősöm beszerzési forrása. 10 mag 2200 Ft. Sok vagy kevés? Ha az, akkor megérte, ha nem akkor kiderül, hogy csak magamban bízhatok ebben az országban, akik chili vetőmagot állítanak elő. Mi is ez különben? Jelenleg a világ legerősebb chilije!

The hottest chilli is Smokin Ed's 'Carolina Reaper', grown by The PuckerButt Pepper Company (USA), which rates at an average of 1,569,300 Scoville Heat Units (SHU), according to tests conducted by Winthrop University in South Carolina, USA, throughout 2012. The Scoville Unit (SHU) scale is a method of quantifying a substance's 'spiciness', through determining the concentration of the chemical compounds responsible for the sensation, which are named capsaicinoids.

carolina_reaper.jpg

A terv: 10 magból legalább 5 palánta, 2 marad a lépcsőházban vésztartaléknak, a többi megy a szeparátorba. De legalább 2 kell a szeparátorba. Itt a külvilágtól el lesz zárva virágzáskor, így kézzel kell majd porozni őket. A szeparátor váltja le az inkubátorokat, hatalmas költséggel és napi munkával jártak.

Folytatás következik, de addig is nézz be a www.kardinalis.hu chili mag webáruházamba.

wwwkardinalishu.jpg

 

Fogynak a magok. Köszi! Sok sikert!

Térjünk vissza a Carolina reaper-keltetéséhez. Én február közepére próbálom majd tenni a vetést. Miért akkora? Akkor még biztosan fűtök, így éjjel-nappal a radiátor környékén tudom majd a 25-27 fokot tartani, kb. 2 hét kell majd a csírázáshoz. Utána meg mennek fel a konyhaszekrény tetejére, lámpával, ott szintén meleg lesz, csak nehéz lesz naponta 3-4 alkalommal forgatnom őket. Ezt a sorsot én választottam magamnak.

2016. 01.31. Az ültetés első lépéseiben 10 chili és 1 paradicsom került sorra. Összesen kb. 400 mag, ebből reményeim szerint 300 chili főleg Habanero-k és 5 paradicsom palántám lesz. A paradicsom a De Berao, ez hosszú tenyészidejű, tövenként állítólag 200-250 termés is lehet rajta, na majd meglátjuk. Néhány nap múlva a Jalapeno és a Jalapeno M már nagyon jól kelt, Aji félék is, de a Habanero-k és a kemény mag még kivár.

2016. 02. 13. További 9 különböző összesen170 mag fogott talajt. Köztük 10 Carolina Reaper is. Átültetésre került néhány tavaly augusztusban ültetett 7Pot Primo, Bhut Jolokia Peach, Sunrise Scorpion, már nehezen bírták a hideg 10-12 fokos helyüket, sajna a fele ki is dőlt, bent jobb esélyeket kaptak. Az eddig ültetett (már 15-ből) javarészben mind megmutatta magát 14 napon belül.

s1.jpg

s2.jpg

s3.jpg

2016. 02. 26. Elég jól állunk! Bár van egy tapasztalatom ami nem jó! a fatalii-tól rendelt magok kb. 5%-ban csíráztak, tőle soha többet nem vásárolok! Jó hírek, hogy a többi magok már kicsi kis palánták, néhányan már ki vannak poharazva, de sajna csak kevesen. Viszont nem halogathatom tovább, neki kell állnom kicserepezni, hogy tudjanak nőni különben nem lesz termés. Még van kb. 300 magom amit szeretnék elvetni, ezek rövidebb tenyészidejűek, amint felszabadul hely már vetem is őket! Ui: Carolina reaper 8 növényke van már. Így brutális haveri kóstoló ígérkezik ősszel!

2016.04.26. A szezon elég döcögősen indul, arra emlékeztet amikor először próbáltam. A növények lassan fejlődnek. Az ok? Több is lehet, néhányat túl hamar átültettem, a chilik nem szeretik, ha piszkáljuk a gyökereiket. A másik ok, hogy sötét és hideg tavasz volt, a kis palánták vegetáltak, szerencsémre volt már tapasztalatom, hogy a pici növények ne nyúljanak meg. Ezt úgy értem el, hogy naponta 8-10 órát kiegészítő fényt kaptak, sima nem napfény égőkből. Plusz az öntözést is visszafogtam. Ha hagyom megnyúlni a palántákat, akkor azok nagyon fogékonyak lettek volna sokféle betegséggel és kártevővel szemben. Mindegy, most már az első 3 vetésből minden növény külön 2 dl-es pohárban éldegélnek. Növekedési erénytől függően vannak 5 cm magasak és vannak szépek, 15 cm magasak is. A legkisebbek az Orange Habanero-k, legnagyobbak a Jalapeno-k, Naga Jolokia purple és a Joe Long Cayenne növények. Érdemleges hír még, hogy a tavalyról átteleltetett növények közül a jalapeno-k terméseiből már tudtam fogyasztani, a csoki Habanero pedig már nagyon virágzik, 1-2 termés is van, de még zöldek. Van némi károm is, azt hiszem, hogy tudom is ki a bűnös... eltűnt néhány palántám, sajna nem vegyesen, hanem komplett fajták... ez a lépcsőház hátránya.

Tavaly 12 literes habarcsos vödrökben is neveltem, sajna idén mindenfelé csak gagyibb anyagból gyártott van, így a 10 literes műanyag cserepek felé hajlok idén. 127 Ft/db. Még nem tudom, hogy tegyem majd gazdaságosabbá az öntözést, alátétet vegyek alájuk vagy elég a gyomfogó...

Mai napon vettem perlitet, ezt keverem majd a pálma földhöz, általános virágföldhöz, kerti földhöz. Ebben a keverékben lesznek 10 literes edényekben. De ez még arrébb van! Tudom, hogy sok termésem lesz annak ellenére, hogy le vagyok maradva és fólia sátram sincs. A kertben viszont behozzák a lemaradásukat.

Ígérem, hogy most már tényleg hozok néhány saját fényképet a chilikről.

Május 2.-a, a chilik köszönik szépen, de tudják, hogy hideg van így inkább bent vegetálnak. Szerintem tényleg érezték, hogy hosszú és hideg tavasz lesz, így nem kapkodtak. Végül is a szőlőm, az egyetlen tő Nero elfagyott, a diófák is elfagytak, rengeteg pozsgásom is elfagyott, a füge is eldobta minden levelét, a termései még megvannak. Ez egy kemény év lesz! Jelenleg 12 fok van és az utolsó 24 órában esett 40mm eső. A paradicsom töveket már nem tudom bent lassan kordába tartani!

amarilisz2016_kicsi.jpg

chili1_kicsi.jpg

chili2_kicsi.jpg

A képeken látszik azért, hogy más habitusú növények. A jalapeno, pepperoni félék magasabbak a Habanero család pedig zömökebb. Az egyik Joe Long Cayenne már virágozni akar, na ezt nem engedem neki! 2dl-es pohárban vannak, a gyökerük még nem szőtte át a talajt. Sebaj, lesz azért sok termés és mag.

Innét gyors leszek (2016 június 26), eljött az idő, hogy végre neki tudjak állni a chili magfogás kemény és hosszú folyamatához. Idén azt hiszem nagyon leegyszerűsítem az elkülönítést, cserépben nevelve ezt sokkal könnyebben meg is tudtam valósítani.

A szabadföldi növények jóval kisebbek, mint a cserépben nevelt társaik. Nagyszerűen lehet a talaj nedvességtartalmát megtartani, talán a tápanyagokat is jobban lehet szabályozni, bár van egy növény csoport ami a többihez képest nagyon hiánybetegnek tűnik, pedig minden ugyanaz, sőt kapott kiegészítő pluszt is. :)

Folytatása a 2016-os év magfogásának itt olvasható.

0210.jpg

Fent: Joe's Long Cayenne, 10 literes cserepestől kb. 1 méter magasak.

Lent: Magfogáshoz bezárt növények. Lassan sokkal több szellem lesz a kertben.

0205.jpg

0207.jpg

0209.jpg

Ez az oldal már nem fog frissülni.

Folytatása a 2016-os év magfogásának itt olvasható.

komment

Chili projekt 2016

2015/11/21. - írta: Iszka

2016 chili fronton minden idők legdurvább éve lesz!

 

 

Készülnek az új inkubátorok, saját magjaim mellé (be kell látnom, hogy kell a legerősebből is) vásároltam és fogok is még venni pár nagyon ütőset! Van pár ami már augusztusi vetésű palánta, van ami már termett is (tavaszi vetésből) de a mostani lehűlés már látszik rajtuk, sajna.

2016-ban is dominálni fog az Orange Habanero és a saját Vegyes Habanero állományom. A vegyesből elkezdem kiszelektálni a sárga és piros vérvonalat, na ez kb. 4 évbe fog kerülni. Ez van. Az Orange Habanero pedig mindenkinek bejön, megszokta a klímát, szabadföldben is képes teremni.

Lesznek palánták május körül eladásra annak akinek nem tetszik a január végi magvetés, vagy nem megy neki. Palánták Orange Habanero, Jalapeno, Vegyes Habanero és talán Bhut Jolokia azaz a szellem csili lesz. Ez majd a kelési aránytól is függ.

7Pot Primo, Bhut Jolokia peach, sárga és piros, Orange habanero, Jalapeno, Pequin, Csoki Habaenro, Macedon pepper, néhány Aji, Sorki erős paprika, Thai, Tabasco, Sunset Scorpion, Magyar fekete cmeg a durvák, de ebből magok csak jövő ősszel lesznek. Elmondhatom néhány év tapasztalatából, hogy a legerősebbek a legkényesebbek! Kikelni is alig akarnak még stabil 26 fokban sem, palántaként is kényesek, ha nagy a hőingás nyáron akkor sem akarnak teremni... és ráadásul magjuk is alig van!

Januárban ismét lesz egy költséghatékony kezdőcsomagom, Orange Habanero, Vegyes Habanero, Jalapeno, Thai csili 15-15 mag, külön csomagolva, összesen 60 mag!

 

carolina reaper eladó

chili mag rendelés          chili mag vásárlás

chili mag webshop          chili mag bolt

chili mag csíráztatás          chili mag vetése

chili paprika          chili mag eladó

www.kardinalis.hu

 

Addig is látogasd meg a webshopom ami 2016-januárjától indul. Köszi!

wwwkardinalishu.jpg

A paradicsom fronton is lesznek változások, saját és családi igényeimnek megfelelően bővítem. Ökörszív paradicsom, Barna édes paradicsom, Orosz paradicsom, SanMarzano paradicsom, Tigriscsíkos paradicsom, meg egy meglepetés zöld és állítólag eszméletlen terméshozamú Brazil lesz. Aztán majd kiderül, hogy CherolaF1-et kapok e valahol.

Dögvirág fronton is szeretnék stabil 10 különbözőt folyamatosan elérhetővé tenni a gyűjteményemből ami közel 40 különbözőt foglal magába.

nevtelen_1.jpg

A www.kardinalis.hu webshop chili, paradicsom, különleges virágok.

komment

Chili paprika linkek www.kardinalis.hu

2015/10/27. - írta: Iszka

Kicsit érdekes egy oldal lesz, több év tapasztalatom van ebben a témában, sok talán 80% tapasztalatom meg is írtam, de sajnos több helyen, most ezt próbálom egy helyről elérhetővé tenni. Létrehoztam a www.kardinalis.hu chili mag webshop-ot is. SAJÁT magam állítom elő a vetőmagot, sokan már őrültnek tartanak, kb. 500 palántával él együtt tavasszal a családom, kb. 35 különböző chili, fajtánként elszeparálva, kézzel porozva, termések jelölve... ez napi 2-3 óra melót ad munka mellett és a család rovására, de ez az én szórakozásom. Bár gondolkodom, hogy inkább visszaszokok a kocsmázásra. 2016-ban már 50 feletti volt a választék, közel 2000 tővel. 2017-ben 3000 tő körüli indulást tervezek, itt már sokkal könnyebb lesz válogatni.

chili mag rendelés          chili mag vásárlás

chili mag webshop          chili mag bolt

chili mag csíráztatás          chili mag vetése

chili paprika          chili mag eladó

Elérhető vagyok itt: https://www.facebook.com

 

 Macedon pepper, Elephant pfefferoni:elefant_pfefferoni.jpg

 wwwkardinalishu.jpg

komment

Habanero szósz, chili.

2015/09/16. - írta: Iszka

Kezdem nagyon hanyagolni ezt a blogot, kicsit változott az életem, 2 gyerek, sokkal több chili, paradicsom, ráadásul januártól szeretném elindítani a www.kardinalis.hu saját webshopom (2015), ahol chili magok, chili palánták, dögvirágaim és néhány extra növényem vagy extra növény magom kínálom.

Na de térjünk vissza a Habanero szószhoz! Idén minden idők legjobbját sikerült elkészítenem! A képen látni a hozzávalókat. Ezen kívül némi olaj, cukor, citromlé és ecet került bele, na meg kb. 2-3 dl víz, amit el is főtt.

szosz.jpg

A tálban látni: Orange Habanero, Csoki habanero, ezek erősek, a csoki a leg erősebb, Paradicsom 2 db barna (édes) és 1 SanMarzano ez meg száraz. 1 macedonian peper ami nem csíp, de nagyon száraz. Fokhagyma 1 gerezd. A paprikákat felvágtam és olajon megpirítottam, majd pici víz és a többi adalék. Amikor már jó sűrű volt, akkor kis lángon kapott némi vizet újra és rotyogott még (ezt a műveletet lehet, hogy már kihagynám), majd jött az ecet és a legvégén a cukor, só és citromlé minimális mennyiségben. Majd egy nagyon alapos turmixolás, a paprikák még mindig kemények voltak, a paradicsom héját sem akarom az ideiben látni, mert a tavalyi szerintem ott lett elcseszve, hogy túl darabos lett.

A végeredmény egy igen krémes, jellegzetesen Habanero-s íz. Hatása: nem is csíp, DEEE! Aztán jön a gyümölcsös íz és az enyhe csípés ami pár perc alatt elmúlik. Hasonlóan lehet elkészíteni szinte bármelyik habanero vagy ezeknél erősebb szószokat. A cayenne és a gyengébb fajtákat illik kicsit máshogyan fűszerezni, mert az ízük teljesen más, jóval karcosabb.

img_8837.jpg

A Habanerokat főleg az orange változatot Mexikóban nagyon szeretik, az én magjaim is onnét pár piacról kerültek hozzám. Általában év végén a szezon végén októberben ha a magok beértek elkezdem árulni a chili magokat, paradicsom magokat, novemberben szoktam tartani kisebb-nagyobb szülinapi akciót. A mag szezon általában március végéig tart. Általában a különlegesebbek és a nagyon erősek karácsony környékén kifogynak!

WWW.KARDINALIS.HU

Egy igazi ritkaság: Macedonian pepper a németeknél: Elephant pfefferoni.

elefant_pfefferoni.jpg

 

Sok sikert mindenkinek! Tudjátok, hogy csilis kézzel szembe nem nyúlunk! (máshova sem)

Magok: legalább 1 év meló van minden magban, de inkább 2-3.

Chilik: Carolina reaper, 7pot Primo, 7Pot Srain II, Bhut Jolokia red, Bhut Jolokia SR Strain, Moruga Scorpion, Orange Habanero, Csoki Habanero, JalapenoM, Pfefferoni, Bhut Jolokia Peach, Pequin, Thai chili, Dark purple chili, Sorki erőspaprika, Macedonian pepper, mindenki kedvence: Jalapeno, Tabasco, Serrano, meg még 1-2, plusz sok olyan amin kísérletezem.

Paradicsomok: Klasszikus Orosz, Ökörszív, SanMarzano, Barna és a Bordás. +3 amin pedig még kísérletezgetek.

komment

Indiai Lótusz 2015-2017

2015/06/06. - írta: Iszka

Gondoltam egy nagyot, a távoli mesés keletről, Indiából rendeltem ott élő Lótusz növény magját. A postai része volt a nagyobb, lassan de ideértek. Bevállaltam, hogy nem ér ide, elbukom az előre fizetett lóvém, valami marhaságot kapok, stb. most már tudom, hogy lótuszom van.

nelumbo_nucifera.jpg

Most már van tapasztalatom vele, semmi nehézség nincs a magok csiráztatásában, csak egy trükköt kell alkalmazni, a megfelelő helyen fel kell vágni a magot. Remélem, hogy hosszú lesz ez a bejegyzés, mert 1 évet szeretnék itt dokumentálni, inkább képekben, mint szövegben.

lot1.jpg

lot3.jpg

lot9_1.jpg

2015. 06. 06.

Az a tő ami nem csak vízben hanem talajban is az erősebb és több levélkezdeménye, gyökérkezdeménye van. Fel kell töltenem az edény alját.

lot11.jpg

Tavaly 2015-ben eljutottam a Lótusszal, hogy sikerült 4-6 leveles növényeket nevelnem belőlük. Lehetséges, hogy több is lett volna, de egy nagy probléma állt fenn. Amikor a levelek kinyíltak, akkor reggelre valami mindig leette azokat, csak annyit hagyott, hogy a szártól 4-5 mm kis torzsa maradt. Először rovarokra gyanakodtam, de szerintem csigák voltak. Biztosat csak annyit tudok mondani, hogy mind feladta. Idén újra kezdem, már úton vannak a friss magok felém. Ráadásul 2 színben, egy a klasszikus rózsaszín és egy majdnem fehér virágú változatban. Kutakodtam sok felé, rengeteg helyről be lehet szerezni, sok helyen árulnak is mindenféle színekben, de a lényeg, hogy csak a rózsaszín árnyalatai az élő valós növények.

Sok sikert mindenkinek!

Sajnos nincs helyem ahol tudnám teleltetni őket, csak olyan helyre tudom betenni őket ahol vagy meleg van és nincs fény vagy világos, de csak 2-3 fok van. Nagyon sok magot csíráztattam, tényleg 10-ből 7-8 megered, ezekből a fele szépen megmarad télig. A tél az egy külön mesét érne.

Magokat itt tudtok beszerezni: www.kardinalis.hu 10 mag 800Ft plusz posta.

komment

Paradicsom, chili, zöldségek 2015 június

2015/06/05. - írta: Iszka

Mint minden évben magam készítem a palántákat ráadásul saját magfogásból. Paradicsomokat keresztezgetek is, chiliket próbálom saját vérvonalukban megtartani, bár van egy általam vegyes nagyon erős viszonylag nagy Habanero elfajulásom ami nagyon jól megszokta a helyét, piszok erős is. Zukkini, Patiszon több féle is volt, de 1-1 ami jól bevált nekem csak azt tartottam meg. Idén próbálkozom egy sütőtökkel is Provanszi származású, erre azért gondoltam, mert a tökféléknek egyre rosszabb a nagy meleg és kevés eső, de ez déli származású, bírnia kell a megváltozott klímát.

http://www.kardinalis.hu/ saját magjaim tárháza, 2015 szeptemberétől.

Google.

paradicsom.jpg

san_marzano.jpg

Paradicsomok köszönik szépen erősödnek, néhány már kezd virágozni.

Újdonság tavaly lett egy bordás szép piros és nagyon ízletes az ökörszívek között. 2 termésből fogtam magot, 12 legnagyobb palántát ültettem ki, még nem virágoznak. Nagyon kíváncsi leszek rájuk, remélem, hogy rátaláltam egy jó félére!

Ökörszív , klasszikus Erdélyből, 3 évfolyam, legszebb termésformájúak amik tényleg szívet formálnak, 3x5 tő.

Tavaly próbáltam a SanMarzano-t, ebből idén sok lesz, finom és nagyon ízletes, kis növény, gond nincs vele, jól terem! 4x5 tő. 1 sort azaz 5 tövet teljesen öntözés nélkül próbálok meg.

A klasszis nagyon bőtermő, savas és eszméletlen finom, mindennek ellenáll, lugasparadicsom fajta én csak Orosznak nevezem, mert onnét jött hozzám évekkel ezelőtt. A tavalyi nagyon gombás, hideg, esős 3 hónap is utolsónak vitte el. Piros, kerek, vastag héja van, savas, imádom! 3x5 tő.

A végére hagytam a legjobbat, édes és barna, nagy és kerek. Én csak barnának nevezem, 6 éve formálom, tavaly egy vérvonala igen durva lett, remélem idén is hozza ezt a formáját. Az addigi méretéhez képest duplája lett, nyaka is alig repedt, több kálciumot kapott és több vizet is, lehet ez is közrejátszik, de majd idén kiderül. Ültetek 3 vérvonalat. Ezt a barnaságot szerettem volna egy batyu, vagy körte alakú paradicsomba átvinni, de az kis mértékben barnult csak és elvesztette a formáját, így az kudarc lett.

Google.

Chilik. Itt nagy a gebó, a palánták kiültetése utáni estén jégeső volt, a paradicsomok már 3-4 hete kint voltak erősödött a száruk, de a chilik sajna gyengék voltak, 100-120 tő odalett. Azért így is lesz mag rengeteg, de szószoknak szerintem ismét csak magamnak jut.

chili_sauce_extreme.jpg

A legtöbb a Mexikói piacos narancs sárga Habanero lesz, alig van magja, termésenként 5-10. Jalapeno is lesz, mert a legjobb szendvicsbe, Thai azért, hogy tudjak szárítani a levesbe télire, a vegyes Habanero a haverok bőgéséhez és a fél ország életének megkeserítésére. Lesz madárszem is, akik a kicsikben bíznak és csak azt merik megenni, pedig kicsi a madárszem chili, de nagyon erős!

Újdonság a Black Hungarian, tavaly már volt, de későn ültettem, idén sok lesz!

Lesz még elefánt szarv pepperoni ettől sokat várok, de állítólag nagyon kényes, a termése alakja és mintázata elefánt bőrére hasonlít de szerintem nem, hülye németek nevezték el így szegényt.

Pluszban próbálkozom még de azokra csak azért van szükségem, hogy tényleg legyen erő, nincs helyem, hogy jól le tudjam szaporítani, pedig van bent Bhut Jolokia, Scorpion, különböző 7Pot variációk. De én azt mondom, hogy a paprikák 25-50 méterről is összeporozzák magukat, csak néhány tövet tudok inkubátorban porozni, jelölni a terméseiket és ezeket a magokat begyűjteni. Én ezért vagyok más, mint sokan akik magoznak.

elefant_pfefferoni_chili_seeds.jpg

Google.

Leírni sem volt rossz, de minden magban több év melóm van, még ha magonként csak pár perc is, de sok a mag.

Ígérem, hogy bővítem ezt az írást, sok képet is hozok majd.

2015 szeptemberétől saját magjaim elérhetőek számodra is!

 

komment

Chili és paradicsom 2015

2015/05/31. - írta: Iszka

Át kell néznem az itt lévő oldalakat, mert az utóbbi hónapokban sok minden megváltozott.

Az olx megszűnt a jófogás alaphangon is egy kalap szar.

Az idei chilik kiültetése utáni napon kaptak egy jókora jégesőt, így szépen megtizedelődtek, tavaly a paradicsomot szabta így meg a szél. A paradicsomok már 2 héttel előtte kint voltak, így jóval erősebb voltak a chiliknél, itt csak minimális a gond. Magfogásra jók lesznek.

Kattints a képre a jelenhez!

chili2014elso.jpg

A paradicsomok 4 évjáratból 7 különböző összesen 80 tő. Ebből 4 különböző lesz eladó.

A chilik 3 évjárat 8 különböző kb. 110 tő maradt meg a 250-ből. Ebből 5 különböző lesz eladó.

Tavaly novemberi ültetésű mexikói sárga (orange) Habanero viszont kezd teremni.

Lesz még mángold, remélhetőleg 3 tökféle, 1-2 fűszernövény.

Elég szépen gyarapodik a ferocactus állományom is, a dögvirágok viszont megcsappantak nagyon, idén kevés kerül hozzátok.

google

.

Az ingyenes tárhelyek is dőlnek be sorba, így lépnem kell egy saját domain felé és keresek hozzá egy tárhelyet is. Már folyamatban is van, néhány napon belül kiderülnek  a részletek. Jelenleg már 50 különböző paprika és chili, 10 felett a bevált paradicsomok száma, több különleges növény vagy a magjaik is kaphatóak.

www.kardinalis.hu Webshop, több, mint hobbi vetőmagok.

google

.

komment

Nincs lehetetlen

2015/02/27. - írta: Iszka

Google

.

lehetetlen.jpg

 

Google

2015 szeptemberétől http://www.kardinalis.hu/ néhány saját vető magom is elérheted. Chili, paradicsom, különleges növények.

.

.

komment