Tűzből tüzet.

Chili paprika 2017 terv

2016/12/06. - írta: Iszka

A 2016-os kőkemény év (időjárás) után rengeteg új tapasztalattal felvértezve indulunk neki a következő (7.) évnek.

Kicsit ki kell tolnunk a magvetést, jobban szelektáljuk is az időpontokat, hogy ne egyszerre virágozzon mind, így könnyebb elkülöníteni őket a keresztbe porzás elkerülése miatt. 2016-ban a csepegtetéses öntözést nem igazán sikerült tesztelni, mert sajnos nem kellett öntözni, csak pár alkalommal. Jövőre is maradok a konténeres tartásnál, annyi különbséggel, hogy 8 literes edényben nem, csak 10 literesben fogom őket tartani plusz a talajkeverék tőzegtartalmát megpróbálom 15% alá tenni, 20% komposzt és a maradék agyagos vasi talaj lesz. A konténerek alatt pedig alátétek, idén is ez volt a legnagyobb kiadásom, jövőre is ez lesz. Olcsóbban meg tudom venni a konténereket, mint a hozzá passzoló alátétetek pedig jóval kevesebb anyag van bennük... Néhány pollenháló is túlélte a szezont, de újakat is kell vennem, 6-7 zsák 70 literes talajkeverék, palántaföld, 1-2 zsák mész talán jut a gyümölcsfákra is, vennem kell még 4-es fém rudakat is karónak.

Nálam jövőre is a magfogás a fő csapásirány, így nem kell kapkodnunk. Erről az évről van néhány áttelelő főleg a kemény magból.

Amíg nincs itt a lista addig nyugodtan nézz körbe itt, a 2016-os év eredménye, néhány extra erős már elfogyott! :)

k.jpg

A www.kardinalis.hu chili, paradicsom és néhány különleges növény, érdemes havonta benézni, mert mindig csak az aktuális ajánlatok látszódnak.

Akkor a lista:

komment

E-cigaretta vélemény, tapasztalat. 3.

2016/11/17. - írta: Iszka

Joyetech eGo AIO.

 2 hónap párásítás után már több tapasztalatom van, így is bátran ajánlom ezt a készüléket! Teszi a dolgát, finom ízeket és akár elég nagy gőzt is ki lehet hozni belőle! Trafikos lekvárokat nem érdemes beletenni! Iszonyatosan rosszak! Így utólag visszaemlékezve semmi jót nem tudok elmondani a trafikos likvidekről! Ezt az utat felejtsük is el!

ego.jpg

Google

Kezdjük a negatívumokkal!

Naponta kell tölteni elektromosan és liquid-del is. Nekem napi 2,2 ml fogy körülbelül, max. 4 ml de erről később!

A töltöttséget azaz inkább a lemerülést csak nagyon későn jelzi. De addig nagyon jól bírja.

Ha lemerül, akkor az első 10-15 perc töltéskor nem engedi használni magát még kábelen sem, később igen.

Néha van 1-1 kontakt hiba, főleg a 7-8% feletti aromatartalmú lekvároknál. Szétcsavarjuk a felső rész és a porlasztóalját elég lehúzni a készülék felső peremén. 4-5 naponta érdemes kitörölni a tankot az alsó érintkezőt és a használt porlasztó alját is. A szipkát pedig forró vízben elöblíteni.

A liquid szint ne süllyedjen a porlasztó barázdált felső része alá, mert megég és lehet cserélni.

6mg nikotintartalom felett égett íz, hamar szétégő porlasztó. Érdemes 3 porlasztóval felszerelkeznünk!

Nem használatkor érdemes fektetve tartani, így a porlasztó "tisztul".

Ennyi a hátránya.

Google

Most jöjjön az előnye:

Kicsi, kis helyen elfér. Jó az íze. Nem folyik. Használható.Nem kell kínlódni vele, nem kell állítgatni, elég csak használni! Nem kell hozzá tűs felöntő, akár egy nagyobb szájú üvegcséből is fel tudjuk tölteni.

Van még egy fontos dolog, a gyári dobozában 2 darab 0,6 Ohm-os porlasztóval adják, esetleg javasolják az 1 ohm ellenállásút is, viszont a trafikokban nem ritkán csak 0,5 Ohm ellenállású van.

Kinézetre ilyenek SS316 0,6 Ohm és 1 Ohm: 061.jpg

Joyetech eGo AIO  SS316 0,6 Ohm porlasztó: szájból tüdőre szíváshoz, Jó íze van, kicsit meleg gőze, enyhén szörcsög, mindennapi cigipótlónak jó. Átlagos fogyasztása van lekvárban és áramban is. 0-6mg nikotinhoz.

Joyetech eGo AIO SS316 1 Ohm porlasztó: szintén szájból tüdőre szíváshoz, annak ajánlom aki hidegebb és kevesebb gőzt kedveli. Szinte hangtalan, hideg és kevés gőz, kis áram fogyasztás. Mivel alig enged át levegőt mindenképpen maximum légréssel lehet csak szívni. Nagyon hamar elég, így tartalék mindig legyen velünk. 0-3 mg nikotinhoz.

Kinézetre ilyen SS316  0,5 Ohm:05.jpg

Joyetech eGo AIO SS316 0,5 Ohm porlasztó: közvetlenül tüdőre szíváshoz, hatalmas gőzt lehet vele csinálni a másik kettő porlasztóhoz képest. Nagyon könnyű szívni, hangosan szörcsög, meleg a gőze. Mocskosul szokni kell, de ha bejön akkor nagyon kerülik az embert a fő téren! Nekem ez a porlasztó 3 hétig is elment! Sokat fogyaszt lekvárból és áramból is! Íze kicsit gyengébb. Itt a teteje kialakítása más teljes lyuk a tekercs és a pamut felett, csak egy kis fém háló van a tetején. 0-3mg nikotinhoz.

Utána a 0,6-os porlasztó eleinte egy kínlódás. Árban ugyanazon a helyen mindhárom megegyező, 750-1200Ft/db.

Az e-cigaretta használatot nagyon meghatározza, hogy találunk-e olyan ízt, illatot készüléket ami minden napra jó. Nagyban befolyásolja még a lekvár is. A trafikokban kaphatóak közül talán mindre igaz, hogy azt sem tudjuk mi van bent!

A liquidek tartalmaznak / tartalmazhatnak:

- legnagyobb részben propilén glikolt E1520 és vagy növényi glicerint E422, az arány nagyon nem mindegy, a propilén glikoltól ízesebb a növényi glicerintől gőzösebb lesz, a propilén glikoltól allergia is lehet,

- nikotint ez nem kötelező, pár hét után úgysem nagyon kell :)

- aromák, természetes aromák, természet azonos aromák?, mesterséges aromák, ettől lesz íze a lekvárnak.

- víz, alkohol, de ezek rendszerint kimaradnak.

 elk.jpg

Gyógyszertárból, különböző e cigarettás webshopokból beszerezhető termékek. Nekünk talán legegyszerűbb még ha kissé drágább is, mint a gyógyszertári beszerzés a webshopos megrendelés. Főleg az aromák miatt, mert ez nekünk lett készítve.

Folytatásban az e-liqiud keverésről.

Előzmények itt.

komment

E-cigaretta vélemény, tapasztalat. 2.

2016/11/01. - írta: Iszka

Én nagyon örülök neki, hogy kipróbáltam! 1 hónap alatt nem gyújtottam rá hagyományos cigire, nem is hiányzik! De nem is vennék a számba többet bűzrudat! Egy egyszerű de már picit komolyabb kezdő készüléket használok Joyetech eGo AIO, 10000 Ft alatt meg lehet szerezni. Megszűnt már az első napokban a kényszeres rágyújtási hajlam, a stressz, idegeskedés, kapkodás. Pedig próbálom ugyanúgy rituálisan szívni, csak szabad levegőn, dohányzó helyeken, kávé mellé, stb... A párom soha nem bagózott, ő is örül, hogy nincs bűz, meg nyugi van.

vaper.jpg

Saját véleményem, így lehet, hogy nálad nem ez lesz, de ez van. Az árak minden webshopban egyediek, kedvezményeket is adnak, a postaköltség is változó, a trafikokban meg még drágábbak!

Kezdeti drága bekerülési költség, készülék önmagában nem elég, kell hozzá porlasztó és liquid. Az általam választott Joyetech készülékhez 2 porlasztó jár, 0.6 ohm-os, liquidet pedig venni kell. 900-2000 Ft 10 ml. Én napi 2-2,2 milit párásítok el. A porlasztóra azt mondják, hogy 2-6 hetet lehet használni. Én az elsőt 3 nap alatt kivégeztem. 750-1400 Ft 1-1 darab. Meg kell tanulni szívni! Ebben a készülékben a 6mg feletti nikotintartalom erős torokhatással jár, kicsit csíp, kicsit kaparja a torkomat, mások is ezt mondják rá. Sőt a liquid és liquid között is sok különbség van, maradjunk az elején csak az ízénél. Én 27 év dohányzás után kerestem a dohányos ízeket, pedig erről mindenki lebeszélt. Végül is igazuk lett. Nincs vagy nem találtam dohánypótlót. Szörnyűek! Mintha egy nagyon száraz port szívnál be, plusz szinte csak utóízük van...

Google

Most már magam keverem a liquidem, így 400-420 Ft-ra jön ki 10 ml, ráadásul az ízeket tudom szabályozni, magam szájízére erősíteni vagy gyengíteni. Nem bonyolult dolog, de itt ismét kell némi beruházás. 100 ml alaplé nikotinmentes 800-1000 Ft, nikotinos 1100-2500 Ft, 5 ml aroma 700-1000 Ft. Érdemes betárazni ezekből is több ízt. Sajnos biztos lesz ami nem jön be. Keverni lehet most csak nagyon leegyszerűsítve 10 ml szemcseppes üvegcsébe 10 ml alaplé hozzá pedig 2-3 csepp aroma esetleg egy másik aromából plusz 1-2 csepp. Összerázzuk, 1-3 napig érleljük és kész is. Így az én esetemben 24000 Ft a kezdeti költségem, viszont porlasztóm van még 6 darab, van 8 alap íz és kevertem pluszba pár vegyeset is. Dohányos helyett egy erős füstös kubai szivarost is kipróbáltam, ez lett jelenleg az én cigis aromám, legalább a füst íze megvan, bár kevertem vaníliával és cseresznyével is így jobb lett. Visszatérve a költségekre, ahogy a fogyasztásom nézem (napi 2,2-2,5 ml) 125-136 napra elegendő liquidem van. A készülékemben nem cserélhető az akkumulátor így 8-12 hónapnál tovább nem fogja bírni. 4-6 hónap múlva vennem kell egy újat, esetleg nagyobbat, cserélhető akkumulátorosat.

Google

 Folytatása következik. Joyetech eGo AIO napi gondok, észrevételek.

Előzmény itt.

komment

Chili paprika linkek www.kardinalis.hu

2015/10/27. - írta: Iszka

Kicsit érdekes egy oldal lesz, több év tapasztalatom van ebben a témában, sok talán 80% tapasztalatom meg is írtam, de sajnos több helyen, most ezt próbálom egy helyről elérhetővé tenni. Létrehoztam a www.kardinalis.hu chili mag webshop-ot is. SAJÁT magam állítom elő a vetőmagot, sokan már őrültnek tartanak, kb. 300 palántával él együtt tavasszal a családom, kb. 35 különböző chili, fajtánként elszeparálva, kézzel porozva, termések jelölve... ez napi 2-3 óra melót ad munka mellett és a család rovására, de ez az én szórakozásom. Bár gondolkodom, hogy inkább visszaszokok a kocsmázásra.

chili mag rendelés          chili mag vásárlás

chili mag webshop          chili mag bolt

chili mag csíráztatás          chili mag vetése

chili paprika          chili mag eladó

Elérhető vagyok itt: https://www.facebook.com

 

 Macedon pepper, Elephant pfefferoni:elefant_pfefferoni.jpg

 wwwkardinalishu.jpg

komment

Habanero szósz, chili.

2015/09/16. - írta: Iszka

Kezdem nagyon hanyagolni ezt a blogot, kicsit változott az életem, 2 gyerek, sokkal több chili, paradicsom, ráadásul januártól szeretném elindítani a www.kardinalis.hu saját webshopom, ahol chili magok, chili palánták, dögvirágaim és néhány extra növényem vagy extra növény magom kínálom.

Na de térjünk vissza a Habanero szószhoz! Idén minden idők legjobbját sikerült elkészítenem! A képen látni a hozzávalókat. Ezen kívül némi olaj, cukor, citromlé és ecet került bele, na meg kb. 2-3 dl víz, amit el is főtt.

szosz.jpg

A tálban látni: Orange Habanero, Csoki habanero, ezek erősek, a csoki a leg erősebb, Paradicsom 2 db barna (édes) és 1 SanMarzano ez meg száraz. 1 macedonian peper ami nem csíp, de nagyon száraz. Fokhagyma 1 gerezd. A paprikákat felvágtam és olajon megpírítottam, majd víz és a többi adalék. Amikor már jó sűrű volt, akkor kis lángon kapott némi vizet újra és rotyogott még, majd jött az ecet és a legvégén a cukor, só és citromlé minimális mennyiségben. Majd egy nagyon alapos turmixolás, a paprikák még mindig kemények voltak, a paradicsom héját sem akarom az ideiben látni, mert a tavalyi szerintem ott lett elcseszve, hogy túl darabos lett.

A végeredmény egy igen krémes, jellegzetesen Habanero-s íz. Hatása: nem is csíp, DEEE! Aztán jön a gyümölcsös íz és az enyhe csípés ami pár perc alatt elmúlik.

img_8837.jpg

A Habanerokat főleg az orange változatot Mexikóban nagyon szeretik, az én magjaim is onnét pár piacról kerültek hozzám. Januárban lesz eladó magom több chiliből is, májusban pedig néhány palánta is lesz az érdeklődőknek.

WWW.KARDINALIS.HU

Egy igazi ritkaság: Macedonian pepper a németeknél: Elephant pfefferoni.

elefant_pfefferoni.jpg

 

Sok sikert mindenkinek! Tudjátok, hogy csilis kézzel szembe nem nyúlunk! (máshova sem)

Magok: legalább 1 év meló van minden magban, de inkább 2-3.

Chilik: Vegyes Habanero, Orange Habanero, Csoki Habanero, Bhut Jolokia Peach, Pequin, Thai chili, Dark purple chili, Sorki erőspaprika, Macedonian pepper, mindenki kedvence: Jalapeno, Tabasco, Serrano, meg még 1-2, plusz sok olyan amin kísérletezem.

Paradicsomok: Klasszikus Orosz, Ökörszív, SanMarzano, Barna és a Bordás. 3 amin pedig még kísérletezgetek.

komment

Paradicsom, chili, zöldségek 2015 június

2015/06/05. - írta: Iszka

Mint minden évben magam készítem a palántákat ráadásul saját magfogásból. Paradicsomokat keresztezgetek is, chiliket próbálom saját vérvonalukban megtartani, bár van egy általam vegyes nagyon erős viszonylag nagy Habanero elfajulásom ami nagyon jól megszokta a helyét, piszok erős is. Zukkini, Patiszon több féle is volt, de 1-1 ami jól bevált nekem csak azt tartottam meg. Idén próbálkozom egy sütőtökkel is Provanszi származású, erre azért gondoltam, mert a tökféléknek egyre rosszabb a nagy meleg és kevés eső, de ez déli származású, bírnia kell a megváltozott klímát.

http://www.kardinalis.hu/ saját magjaim tárháza, 2015 szeptemberétől.

Google.

paradicsom.jpg

san_marzano.jpg

Paradicsomok köszönik szépen erősödnek, néhány már kezd virágozni.

Újdonság tavaly lett egy bordás szép piros és nagyon ízletes az ökörszívek között. 2 termésből fogtam magot, 12 legnagyobb palántát ültettem ki, még nem virágoznak. Nagyon kíváncsi leszek rájuk, remélem, hogy rátaláltam egy jó félére!

Ökörszív , klasszikus Erdélyből, 3 évfolyam, legszebb termésformájúak amik tényleg szívet formálnak, 3x5 tő.

Tavaly próbáltam a SanMarzano-t, ebből idén sok lesz, finom és nagyon ízletes, kis növény, gond nincs vele, jól terem! 4x5 tő. 1 sort azaz 5 tövet teljesen öntözés nélkül próbálok meg.

A klasszis nagyon bőtermő, savas és eszméletlen finom, mindennek ellenáll, lugasparadicsom fajta én csak Orosznak nevezem, mert onnét jött hozzám évekkel ezelőtt. A tavalyi nagyon gombás, hideg, esős 3 hónap is utolsónak vitte el. Piros, kerek, vastag héja van, savas, imádom! 3x5 tő.

A végére hagytam a legjobbat, édes és barna, nagy és kerek. Én csak barnának nevezem, 6 éve formálom, tavaly egy vérvonala igen durva lett, remélem idén is hozza ezt a formáját. Az addigi méretéhez képest duplája lett, nyaka is alig repedt, több kálciumot kapott és több vizet is, lehet ez is közrejátszik, de majd idén kiderül. Ültetek 3 vérvonalat. Ezt a barnaságot szerettem volna egy batyu, vagy körte alakú paradicsomba átvinni, de az kis mértékben barnult csak és elvesztette a formáját, így az kudarc lett.

Google.

Chilik. Itt nagy a gebó, a palánták kiültetése utáni estén jégeső volt, a paradicsomok már 3-4 hete kint voltak erősödött a száruk, de a chilik sajna gyengék voltak, 100-120 tő odalett. Azért így is lesz mag rengeteg, de szószoknak szerintem ismét csak magamnak jut.

chili_sauce_extreme.jpg

A legtöbb a Mexikói piacos narancs sárga Habanero lesz, alig van magja, termésenként 5-10. Jalapeno is lesz, mert a legjobb szendvicsbe, Thai azért, hogy tudjak szárítani a levesbe télire, a vegyes Habanero a haverok bőgéséhez és a fél ország életének megkeserítésére. Lesz madárszem is, akik a kicsikben bíznak és csak azt merik megenni, pedig kicsi a madárszem chili, de nagyon erős!

Újdonság a Black Hungarian, tavaly már volt, de későn ültettem, idén sok lesz!

Lesz még elefánt szarv pepperoni ettől sokat várok, de állítólag nagyon kényes, a termése alakja és mintázata elefánt bőrére hasonlít de szerintem nem, hülye németek nevezték el így szegényt.

Pluszban próbálkozom még de azokra csak azért van szükségem, hogy tényleg legyen erő, nincs helyem, hogy jól le tudjam szaporítani, pedig van bent Bhut Jolokia, Scorpion, különböző 7Pot variációk. De én azt mondom, hogy a paprikák 25-50 méterről is összeporozzák magukat, csak néhány tövet tudok inkubátorban porozni, jelölni a terméseiket és ezeket a magokat begyűjteni. Én ezért vagyok más, mint sokan akik magoznak.

elefant_pfefferoni_chili_seeds.jpg

Google.

Leírni sem volt rossz, de minden magban több év melóm van, még ha magonként csak pár perc is, de sok a mag.

Ígérem, hogy bővítem ezt az írást, sok képet is hozok majd.

2015 szeptemberétől saját magjaim elérhetőek számodra is!

 

komment

Chili és paradicsom 2015

2015/05/31. - írta: Iszka

Át kell néznem az itt lévő oldalakat, mert az utóbbi hónapokban sok minden megváltozott.

Az olx megszűnt a jófogás alaphangon is egy kalap szar.

Az idei chilik kiültetése utáni napon kaptak egy jókora jégesőt, így szépen megtizedelődtek, tavaly a paradicsomot szabta így meg a szél. A paradicsomok már 2 héttel előtte kint voltak, így jóval erősebb voltak a chiliknél, itt csak minimális a gond. Magfogásra jók lesznek.

chili2014elso.jpg

A paradicsomok 4 évjáratból 7 különböző összesen 80 tő. Ebből 4 különböző lesz eladó.

A chilik 3 évjárat 8 különböző kb. 110 tő maradt meg a 250-ből. Ebből 5 különböző lesz eladó.

Tavaly novemberi ültetésű mexikói sárga (orange) Habanero viszont kezd teremni.

Lesz még mángold, remélhetőleg 3 tökféle, 1-2 fűszernövény.

Elég szépen gyarapodik a ferocactus állományom is, a dögvirágok viszont megcsappantak nagyon, idén kevés kerül hozzátok.

google

.

Az ingyenes tárhelyek is dőlnek be sorba, így lépnem kell egy saját domain felé és keresek hozzá egy tárhelyet is. Már folyamatban is van, néhány napon belül kiderülnek  a részletek.

www.xxxxxxxxxx.hu Webshop, több, mint hobbi vetőmagok.

google

.

komment

Nincs lehetetlen

2015/02/27. - írta: Iszka

Google

.

lehetetlen.jpg

 

Google

2015 szeptemberétől http://www.kardinalis.hu/ néhány saját vető magom is elérheted. Chili, paradicsom, különleges növények.

.

.

komment

Trackball egér, olcsó.

2015/02/05. - írta: Iszka

Trackball azaz felső golyós egér.

Mai napon került a kezembe, viszonylag olcsóbb, mint a kereskedelemben kapható trackball egerek.

Képeket hozok 1-2 napon belül, plusz leírom, hogy mi vele a tapasztalatom.

Google

.

Erről lenne szó, bár feketében érkezett.trackball.jpg

Google

.

Sz

Google

.

Sz

komment

Golgotavirág, Floarea pasiunii – Passiflora caerulea - Kék golgotavirág

2015/01/07. - írta: Iszka

Golgotavirág.

Régi kedvencem ez a növény, néhány trópusi változata meg is fordult nálam. Ez viszont a mi klímánkon is télálló. Sikerült magot szereznem régi barátomtól, ebben az évben szeretnék 10-15 tövet őszre, ehhez én 40 magot fogok ültetni.

golgotaviragcs.jpg golgotaviragcs2.jpg

 

Google

.

.

Leírás a növényről.

floarea_pasiunii.jpg

http://chiliandtomato.hostingdeutschland.com

Google

.

golgotavirag.jpg

 

Szöveg

k

 

Google

.

 

Magvetéstől a virágzásig. Magvetés 2015. májusban.

komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu