Tűzből tüzet.

Chili terv 2017-es szezonja.

2017/02/13. - írta: Iszka

Kezdeni kell az ültetést!

Talán megérkeznek az utolsó magok is.

Talaj, edények, lámpák, fóliák, magok 95%-a OK.

Ültetés első felvonás: 2017.02.16-17-18. Miért? Holdnaptár alapján érdemes ültetni, ráadásul a Skorpió jegye is közrejátszik kicsit. A magok indítása nem három napos munka, csak pár óra, nem egyesével ültetek. Később tűzdelek 2 dl körüli poharakba és majd a végleges 8-10 literes edénybe, rosszabb esetben a szabad földbe. A szabad földiekből lesz a feldolgozandó, eladó termény. A cserepesekből pedig a magfogás, szezon végén pedig a maradék termés megy szárításra vagy ajándékba a szomszédoknak.

Valaki már biztosan észrevetted, hogy a www.kardinalis.hu minden évben, novemberben szülinapi kedvezményt nyújt, Skorpió vagyok, lehet, hogy ezért. :)

Az ültetés 40 cm-es balkonládákba fog történni, mint az utolsó 3 évben, majd tűzdelek, de az már rengeteg időmet el fogja venni.

START! 2017.02.18.

Elkezdődött! Jelenleg még csak 16 különböző lett elültetve ezek mind saját magok. 12 három napja azok eddig nagyon szép számban szemmel láthatóan csíráztak. Stabil 23,8-25,2 fok van a hőmérők szerint. Még nem látni a szikleveleket, de már a csíra szépen beindult, sajnos néhány mag a felszínre jött az utólagos spriccelés hatására, de majd betakarom őket.

Tegnap lett még 4 különböző amik talajt fogtak, köztük Carolina Reaperek is, azokon még nincs életjel. :) Hétvégén még megpróbálok még 10 különbözőt elültetni, aztán lesz kis szünet, mert jönnek a könnyebb gyorsabb termésűek, ezekkel még nagyon ráérek.
Plusz gondolkodunk, hogy idén megerősítjük a paradicsom állományt is, ez tavalyra volt betervezve a magok megvannak, csak időt kellene rászánni.
Közben meg a kertben elő kell készülni még a tavaszi ásásnak, némi szemetet eltakarítani, szereztem 26 nm járólapot azokat le kell raknom, bútorok, támrendszer eszkábálás, jégeső védelem, stb. elkészítésének is.


A nagyon rossz hír: Idén sem fogadok el ezek alapján reklamációkat, hogy a magok nem csíraképesek!


Van néhány átteleltetett (Carolina reaper, 7Pot, Bhut Jolokia változat) növény is azok már vissza lettek vágva, elkezdtek hajtani, Azokat is 2-3 héten belül át kell ültetni. Ezekből idén nagyon korán kell termésnek lenni, könnyű lesz a szeparációt és a beporzást megcsinálni.

Lámpázás.

Nem szoktam nagy túlzásokba esni, 60 cm-es sima konyhai neon, csíptetős lámpás spirál energia takarékos égő szokott lenni. A lakásban elég sok helyen kiegészítő világításként ezeket a csíptetős falikarokat használunk. Ráadásul tavaly óta elkezdtünk ledesíteni. Főleg a mennyezetet világítjuk meg és szórt fényt használunk a lakásban. Most a növényeknél ezeket a COB led-es fényforrásokat használom.

Tapasztalat: keleti ablakban a Lux alakulása nem direkt napfényben 2200-3000Lux. 1-1,5 méterrel beljebb 200-400Lux. Telefonon ingyenes alkalmazáson mérve. A növények felett mérve 2 égő között, az égőtől 8-10 cm-re, 12-14000Lux. Hoppá! Érezhető a növényeken is, mert egyáltalán nem hajlanak az ablak felé, száruk is csak 2-3 cm magasak. Annyi a gond, hogy később a koncentrált fény miatt sok holttér lesz és nagyban le fog csökkenni a Lux érték is. 2 hetet kell kibírni, az után mennek a déli lépcsőházba, ott a Nap nagyon tud világítani! így nem parázok.

1_1.jpg

2_1.jpg

2017.03.01.

Carolina Reaper, Trinidad moruga scorpion magok is sikeresen elkezdtek hajtani.

Közben Bhut Jolokia red és yellow magok is talajba kerültek. Lassan a nagyobb növények kikerülnek a lámpák alól és mennek ki a lassan már melegedő télikertbe. Így az állandó melegben újabb magok kerülhetnek földbe a biztosabb csírázás érdekében. Jelenleg a legnagyobb növények is csak 2 kisebb normál levélpárral rendelkeznek. Mi nem parázunk, mert nem a termés mennyisége nálunk a fontos, hanem a biztos javarészt kézzel porzott virágokból a fajta azonos mag. Közben 2 paradicsom is elültetésre került, egy idén kipróbálandó lógó apró termésű paradicsom (ebből szeretnék először enni idén) és a DeBerao paradicsom. Utóbbi paradicsom képes 4-5 méteresre megnőni és nagyon sokat teremni, viszonylag késői termésű és több évig termeszthető egy tő. Hatalmas előnye, hogy alig bokrosodik. Termése kemény, piros, picit ovális, szép eltartható, de szerintem átlagos ízű.

2017.04.08.

Mi itt tartunk, elmondanám, hogy egy napon lettek vetve 2017.02.27. tápot csak a palántaföldben lévőt kapták. Sőt jobban állunk, mint kellene. Edényenként 4-5 különböző, egyikben chinense másikban annuum változatok vannak. Idén az első ültetés 2017.02.18. az utolsó még nem történt meg, jelenleg 14 ilyen balkonládában figyelgetnek. Még egy dolgot nem döntöttünk el, hogy poharazzunk és később menjenek nagy edénybe vagy direkt nagy edénybe kerüljenek. UI: kegyetlen rossz a kép élőben gyönyörűek!

2_2.jpg

 

2017.04.19.

Viszonylag hirtelen nagy lehűlés, nagyon erős szél, egész napos hófúvás. Na nem marad meg nagyon szerencsére elolvad. Nagy problémát nem okoz, de volt már idén 20 fok is, így ténylegesen el kell gondolkodnunk egy normális fóliasátron, hogy a jövőben biztonságosabbá tegyük a termesztést.

A paprika palánták szépek, annuum-ok már kezdenek virágozni, viszont a paradicsomokat szinte magukra hagytam, így azok szinte csak vegetálnak, sajnos ez részben jó, mert elférek tőlük, viszont valószínűleg öregszenek, így kevésbé fognak teremni. -20-30%.

Következő képzés: Growth Hacker.

seed.jpg

2017.04.25. A magvetés vége.
Mai napon lezárult az idei év magvetése paprika-paradicsom terén. Néhány chili és paprika mivel nem vagy csak nagyon kis mértékben fogytak el sem lett vetve. Idén ismét lesz paradicsom is, mert az mellőzve volt tavaly, paradicsomból 16 különbözővel indulunk. Ez egy gonosz év lesz, a 7. Terv, hogy félre teszünk mindent és szinte csak a magfogásra állunk rá, talán mindenből 20-25 szemes adagok lesznek novembertől az ár viszont remélhetőleg a legjobb lesz, így szeretnénk kiszorítani néhány magos konkurenciát. :)
Ebben az évben a ráfordított pénzmag az előző 3 évit egyben is felülmúlja. Rávitt a kényszer, hogy egy könnyűszerkezetes jég-szél-eső védő sátrat is építsünk ez éppen folyamatban van, (tavaly is a nagyon változó időjárásnak köszönhetjük, hogy fele lett csak a mag), így remélhetőleg tavasszal pár hetet nyerünk plusz év végén is 2-3 hétre ki tudjuk tolni a mag érést. Rengeteg közel 100 nagy edény, 50db 8 literes, kiegészített csepegtető öntözés, pollenfólia a tavalyi 3x-a már megvan, Talajkeverék eddig 400 liternyi van még kell kb. 200 liternyi plusz adok hozzá helyi agyagos talajt így a vége kb. 1000 liter lesz. Már csak szinte a karók kellenek. Jövő héten indul még a tökfélék ültetése de az szinte csak saját fogyasztásra lesz. Eddig ez az év nagyon jó, az eszünkre hallgatunk és nem kapkodunk a növények nagyon szépek van ami már virágzik, bár ennek nem örülünk. Sok sikert mindenkinek!
Nem saját kép csak megfogott.

pt.jpg

Az időjárás és némely családi körülmény miatt ha picit megkésve is, de 2017.05.13-tól elkezdődött a a paradicsom palánták kiültetése. Közben a chili és paprika palánták is kezdik szokni a kinti létet, egy részük már vödörben, cserépben van kint. A tökfélék nagy része is kikerült, sajnos a cukkinik még nem bújtak elő, rengeteg virágmag is, pár fűszernövény is előbújt. Lehet, hogy hülyeséget csináltam de 12 literes vödörbe ültettem Atlantic Giant óriás sütőtököt, mivel a kerti földben az istenért sem akart teremni. Veszteni valóm nincs! A www.kardinalis.hu webshopban is leállt a rendelések száma, így talán már mindenki elvetett vagy már palántázik is. Az idei év eddig meghozta a belefektetett energiát, jól alakul minden. Némi véd rendszer is kiépült, így talán a jég sem tud nagyon beleszólni a paprikák életébe. Megteszünk mindent, hogy jól érezzék magukat!

A kiültetett paprikák már kis terméssel kerültek ki, viszont a már nyílott virágokat és a terméseket is eltávolítottuk. Éljen a kézi szelektív beporzás!

2017.06.13. A növények folyamatosan hetente kapják a tápanyagokat. A paradicsomok már 2 hete az eddigi egyensúly NPK arány helyett már a K túlsúlyosat természetesen nyomelemekkel gazdagítva, a paprikák a még az egyensúly arányút kapják, mert elég kicsiknek találom őket. Viszont a paradicsomok már virágoznak a paprikáknak viszont lassan el kell kezdenem a wuxal kálcium adagolást is. 2 hét múlva mind csak kálium túlsúlyos tápot és kálciumot kap, esetleg némi vasat. Közben Valószínűleg egy megelőző rovarölő permetezést is be fogok iktatni, atka ellen is. Jól állunk szépek a növények, a különböző Jalapeno-k már teremnek is, sajna ezek nem voltak kézzel porozva így csak a szendvicsbe lesznek jók. Lassan indul a csoportosítás, néhány növényt kivettem a termesztésből, mert vagy lemaradt vagy elüt a társaitól. Szerencsére idén ez nagyon kevés talán 10-12 került kidobásra csak. Ti, hogy álltok?

Hirtelen ennyi.
Jó szezont mindenkinek!

 

Folytatás mindenképpen!

 

komment

Ami megváltoztatta az életemet, elektromos cigaretta

2017/01/28. - írta: Iszka

A dohányzás egy mocskos dolog, mondom úgy, hogy huszonhét évig napi dobozzal biztosan elszívtam. Az utolsó 5 évben nagyon próbáltam letenni, de kisebb-nagyobb megszakításokkal borzalmas kínlódások árán csak úgy nem ment. Inkább minden hátránya ellenére is szívtam tovább. Míg egy véletlen folytán kapcsolatba kerültem az új generációs elektromos cigarettával. Hatalmas dolognak tartom! De tudom, hogy ez sem a leg egészségesebb! Számtalan előnye van a hagyományos cigarettához mérten! Főleg az egészségünkre nézve.

cigi2.jpg

Áttérni nem könnyű rá, mert nem tudjuk kipróbálni, nincs tapasztalatunk vele, nem tudjuk, hogy mit is lehet vele kezdeni, ráadásul a kezdetek anyagilag is megviselnek, egy jó választással is legalább 2-3 hetes cigaretta árat kell egyszerre belepumpálni, ha pedig rosszul választunk, akkor a dupláját. Ezért írtam ezt a kis segítséget, így kicsivel könnyebb lesz a választásod!

ecig0.jpg

ecig12.jpg

Én is és most már tudom, hogy szinte mindenki próbál leszokni a cigiről, ez tény. A makacsság ami még nehezebbé teszi az átállást, meg az ismeretek hiánya. Megpróbálok segíteni, hogy mindenkinek könnyen menjen! Most szívtam bele az enyémbe, hatalmas élményt nyújt! Eszméletlen módon önmagunk igényeire tudjuk szabni. Elképzelhetetlen mi? Mit lehet a cigizésen személyre szabni? Leírom! Mondjuk ez már egyáltalán nem cigarettázás!

Sokan azért nem tudnak áttérni, mert a cigarettát keresik bent. De ez nem cigi! Ez inkább egy kikapcsolódási forma.

google

Minden készülék így működik: van egy akkumulátor ami egy egyszerűbb vagy bonyolultabb kapcsolón, áramkörön keresztül egy ellenállás tekercselést melegít fel. Ez a tekercs valamilyen folyadékot felszívó üvegszálas, természetes pamut, kerámia vagy ezek kombinációjával szállít egy folyadékot a tekercshez. Ezt a részt az akkumulátorra helyezett tanknak nevezzük, a benne lévő porlasztó és likvidnek nevezett folyadék itt lép kölcsönhatásba a tekerccsel és lesz belőle finom gőz. Nincs égés. A készülékek be és kikapcsolása a tűzgomb gyors 5 nyomásával érhető el, szíváskor nyomni kell. A likvid (ízesített folyadék) 3 fő alkotóelemből áll propilén glikolból, természetes növényi olajból, természetes aromából. Lehet bent még nikotin, de lassan mindenki leszokik róla vagy keveset használ, alkoholt is tartalmazhat, de szinte senki nem tesz már bele, esetleg lehet vízzel is hígítani, keverni. Az alkotók arányaitól változik a felhasználása: lehet ízbajnok, semleges vagy gőzbajnok. Az íz intenzitása is állítható, személyre szabható. Itt már látszódik, hogy ez valami nagyon egyéni is lehet!

Nézzük a készülékeket! Minden típusnak számtalan kialakítása van, gyártóktól függően, működésük hasonló.

A régi a fenti leírásnál jóval egyszerűbb elektromos cigaretta, ma szerencsére már nem nagyon kapható. Ne is beszéljünk róla, anno szívtam ezt a szart, de visszaszoktam a hagyományos cigire. Szörnyű. Egy előnye volt, hogy nem kellett ki-be kapcsolni szívásra bekapcsolt. Kb. 5000 Ft, likvid nem kell bele csak a porlasztóját kell cserélni, nem megbízható készülék.

eciga.jpg

Különböző EGO alap készülékek:

Itt már lehetnek jók, vannak un. patronos és felújítható tankkal rendelkezők. Műanyag patront ha lehet NE vegyünk, egy jobb likvid feloldja! Én nem szeretnék műanyagot szívni! Egy tűzgombbal lehet ki-be kapcsolni és szívás közben is nyomni kell, Ízre nagyon jók általában, hideg gőzük van és iszonyat nehéz őket szívni! Ezért is teszik le az emberek és térnek vissza a hagyományos cigihez. Az elektromos töltése is macerás, néha folyatják a likvidet, állandóan szét és össze kell csavarni, hamar lemerülnek. Az újabbak már szétszedés nélkül tölthetőek elektromosan. A likvidet általában nagy őszpontosítás árán lehet beletölteni. Én végszükségből kb. 10 órát használtam, de inkább nem szívtam még 1 napig semmit sem és elajándékoztam olyannak akinek jól jött az akku része. 5-8eFt, plusz a likvid hozzá, patron 1500-4000Ft, ha cserélhető a porlasztó bent akkor az 600-1500Ft / 4 hétre.

ecigb.jpg

Én ezzel kezdtem: Joyetech eGo AIO.

Ez egy minden egyben EU szabványos készülék, nagy kedvencem volt! Hasonló mint a fenti, de már nagyobb akkumulátor van beépítve, üveg tankja van ami fix, a porlasztó könnyen cserélhető, könnyen bele lehet tölteni a likvidet, 1 töltéssel áram és likviddel is 1 napot kibír. Jó íz hatalmas gőz, viszont ami nem tetszett bent az a nagyon meleg gőze! lehetett állítani a levegő áramlást, de úgy is meleg volt nekem. Teljesítmény és hőfok, nem állítható autómata. Ízre kicsit vattás-égett íze volt. Sajnos a kompakt kialakítása a nagy hátránya is, nekem kb. a 6. leesése után kitört egy darab az üvegpalástból, ezért is kellett a fenti ego-t használnom. Majd a vastagabb verzióját D22 kezdtem használni, az viszont nem jött be annyira. Okok: sokkal több likvidet használt, töltésnél mindig kifolyt belőle, egy nagy előnye, hogy a porlasztókat tovább lehetett bent használni, mint a vékonyabb verziójával. A képen a vékony szerepel. Ára kb. 9-13eFt, porlasztó 2 hetente 900Ft, plusz napi 2ml likvid. A likvid trafikos ára ha jól tudom 1650Ft lesz 10 ml-nek, hála kormányunknak. Otthon elkészítve ezen az áron 100 ml is elkészíthető. 3 perc az egész!

ego.jpg

google

Cserélhető tankos kezdő készülékek.

Itt már nagyon jókat lehet találni, az akkumulátoron egy szabvány menetes csatlakozó van, gyorsan rá lehet hajtani a tankot. Nagy előnye, hogy az üvegpalást ha el is törik, akkor vagy csak palástot vagy egy másik készülék tankját rá lehet tenni. Kapható külön ugyanilyen tank is hozzá. A képen található Smok Brit One  szerintem a csúcs a kezdőkészletek között. Nagyon jó íz és gőzképzése van, hátránya, viszonylag drága, porlasztója 950-1200 Ft, de  3 hétig használható, nálunk nem kapható sajnos. :( Beszerzése 10-13eFt ) A tankon felül van a levegő nyílás, egyszerűen csak el kell forgatni, ezzel több -kevesebb levegőt tudunk be juttatni így erősebb íz, melegebb gőz vagy gyengébb íz és hidegebb gőzt lehet előállítani. Plusz hidegben érdemes kisebbre, melegben nagyobbra állítani. Kezdőknek talán  a leg ideálisabb választás. Full automata, nem kell hozzá külön akkut, drága töltőt venni. Mindig használatra kész! Sokan akik nagyobb készülékeket használnak valami hasonló kicsivel mozdulnak ki otthonról, mert azért ez jóval zseb barátabb! A tankot ha akarjuk, mert tényleg jó az íze átrakhatjuk a másik készülékünkre...

brit.jpg

 

Kis mértékben állítható készülék, ajánlott termék. Justfog Q16 kit:

Sem a mérete sem a paraméterei miatt nem hittem, hogy használható készülék! Ismét bizonyított tény számomra, hogy a vékony és hosszú tankok nagyon jó ízűek! 1,2 Ohm-os porlasztóval kellemes ízű és elégséges gőzt tud adni, hogy hagyományos cigaretta helyett nem csak kezdőknek, hanem mérete miatt akár könnyen zsebre rakható, ezért mindennapos használatra is jó. Tökéletesen tudja pótolni a cigarettát! 1,6 Ohm-os porlasztóval szerintem (mivel nem próbáltam) kicsit nehezebb szívni és gőze is kevesebb, viszont általában 2 db 1,6-os porlasztót adnak hozzá kezdetnek. Egyszerű tank, 2 porlasztóval használható. 3.4 – 4.4V (6W – 12W)  lépésben szabályozható a teljesítménye. Beépített akku, tűzgomb, ki-be kapcsolás, tankon állítható levegőnyílás. A tank töltése alulról lehetséges, letekerjük a tankot az akkuról, a levegőző alapot lecsavarjuk és mehet bele a lé, nem középre, hanem oldalra. Ritkaságszámba megy, hogy a tankhoz külön is vásárolható palást üveg, ami ebben a kategóriában egyáltalán nem jellemző. Néha kapható 9-12eFt. Nagy előnye lehet még, hogy nem tudunk elszállni vele a napi liqvid fogyasztással. 1,8 ml-es tankja van, szerintem 1 liqvid és 1 elektromos töltéssel 1 napi teljes használatra elég. Porlasztót 5-ös kiszerelésben tudunk venni hozzá, kb. 3500Ft/5db. 1 porlasztó 1-3 hétre elég.

q16.jpg

 

Mod készülékek.

A kezdő készletekhez képest kiegészül annyival, hogy az akkumulátor cserélhető bent, így élettartama sokkal hosszabb, ráadásul rengeteg plusz funkció is járhat hozzá, különböző ellenállású tekercseket is képes meghajtani, teljesítmény szabályozás, teljesítmény lefutás állítás, hőmérséklet szabályozás, különböző ellenállások ti-ni-ss teljesítményének optimális kihasználásához, bypass, meg még ki tudja mit hoz a jövő. Szerencsére viszonylag szabványos a csatlakozó mérete így a tankokat, akkukat könnyedén cserélhetjük. Ugyanazon készülékek, tankok, porlasztok és likvid használatával is teljesen más végeredmény érhető el. Itt már a személyre szabás a domináns. Sőt az évszakokhoz, pillanatnyi lelki állapotunkhoz is állíthatjuk. Innét jön a Vaper kategória. Én jelenleg ezt a fehér Vaporesso Attitude 80 W készüléket használom a hozzá adott Estoc 4ml-es tankkal, kerámia porlasztóval, mert meguntam a vatta ízét. Pár óra gyakorlás kellett, hogy normális ízvilágot tudjak kihozni belőle, de jelenleg nagyon élvezem! Azért is erre esett a választásom, mert megtetszett a formája, plusz a 22mm-nél nagyobb átmérőjű tankot nem lehet rátenni, így egyenlőre nem csábulok el, hogy elinduljak a saját tekerések felé, marad a kerámia porlasztó és a max. 40 watt, később majd veszek egy nagyobb tankot talán. (Már találtam 22-es saját tekeréshez készült tankokat.) A hozzá adott tank 2 illetve átalakítható 4 ml-re is. Azaz van hozzá 2 üvegpalást és egy távtartó elem. Itthon nagy ritkán kapható, a készülék olyan 22-24 eFt, plusz egy jó akksi is kell hozzá 3000-4000, akkutöltő 3-4eFt, porlasztó 10 darab 5000Ft, így kb. 1 évre meg is van minden. Már csak likvid kell, de azt magam keverem saját számízére! :) Amúgy bárki meg tudja tanulni, kb. fél perc alatt el lehet készíteni 10ml likvidet, minden macera nélkül. Pár cikkel előbb le is írtam ezt is.

Egy kis video is lenne róla.

ecigd.jpg

 

Extrém MOD készülékek.

Itt már a teljesítmény bőven 80 Watt felett van jelenleg 300W talán a sorozatban gyártott készülékek maximális teljesítménye. Hatalmas készülékek 3-4 18650 akkuval, vagy speciális akkuval szerelve. Nagy méretű speciális tankokhoz. Itt már inkább a saját készítés a lényeg.

mod.jpg

Kezdőknek akartam segíteni, így szakszavakat, speciális dumákat, rengeteg kategóriát kihagytam, átugrottam, összevontam. Remélem, hogy segítettem leszokni a mocskos bagóról és megtalálni mindenkinek a helyes utat!

Még egy fontos dolog, a porlasztó csere. Ez egy cserélendő része az eciginknek, akár a kocsiban a fékbetét. Ha többet használjuk hamarabb, ha kevesebbet akkor hosszabb időnként, de mindenképpen cserélni kell. Sajnos nincs pontos mértékegysége a cserének, ha kiszárad megég, ha túl sok áramot kap megég, ha használod idővel meg ég. Utálatos egy dolog ha bele ég a szádba, íze akár az égett műanyag és az izzó faszén füstje. Néha azért előre jelzi, hogy már elhasználódik kezd némi égett, nem túl finom íze lenni. 2 max. 3 hetente érdemes cserélni, a nagyon nagyok, 1 Ohm felettiek 1 hónapot is kibírnak. Porlasztó cserekor érdemes a tankot jól átmosni, letörölgetni, az új porlasztót pedig behelyezés előtt likviddel becsepegteti, majd a tank feltöltése után 5-10 percet várni vele használat előtt.

Az e-cigi egy idő után már csak egy kellemes szórakozássá válik, de az utat mindenkinek végig kell járnia. Ha nincs jó segítsége a dohányzásról leszokáshoz ebben az irányban akkor nagyon mellé lehet fogni, de a saját tapasztalat mutatja meg mindenkinek az utat. Jó gőzölést mindenkinek!

 

google

ecig0.jpg

komment

Chili paprika 2017 a terv megvalósítása

2017/01/17. - írta: Iszka

A chili terv 2017-re nagy lesz, fő cél a magfogás, nem lesz eladó palánta sem! Nem lesz szósz, termés, csak mag eladásra. Miért? Magyarországon már mindenki csilikirálynak érzi magát! Ész nélkül bármit és bármiből képesek a legerősebb paprikának és belőle készült hatalmas, túlértékelt terméknek nevezni. Szerencsére azért vannak kivételek!

chili.jpg

Nagy a káosz a magok terén, 50-100 négyzetméteren tartanak több különböző chilit, paprikát, a magok ki tudja, hogy milyen helyről származnak, milyen génekkel rendelkeznek, elég egy név és már az is, nem porozzák kézzel, nincsenek elszeparálva, jönnek e rovarok, a szél és már olyan vegyes állomány van, hogy a fene sem tudja megmondani, hogy mi lesz a végeredmény. Mégis XY magkülönlegességként árulják. Én nem akarok az olcsó Jánosoknak magot adni, vegyék meg a blumenes magokat, várják a nagy termést! Aztán meg leshetnek, hogy egy olcsó tasakból amin szép kép és jó duma volt egész éves melóból valami szar lett. De tuti, hogy ebből fogják a moruga, reaper és egyéb chili szószaik és magjaikat nevezni, ezzel szépen átbasznak mindenkit! Én nagyon nem szeretem, ha átbasznak! Nagyon nem könnyű végigvinni egy szezont úgy, hogy magad felé nagy elvárások vannak, jó vagy a legjobb akarsz lenni és közben meg minden irányból látod, hogy a nagy duma egy szép tálalás, fénykép amiknek semmi köze a sajátjához a tömegek meg megbolondulnak érte...

Folytatom, ha kicsit lenyugszom, mert ma nagyon felidegeltek páran!

2017.02.02. Hallgatok az eszemre és az adottságaim figyelembe vételével (fényhiány, és a későbbi elhelyezés, a többi része ok) még nem állok neki a magvetésnek. Szépen lassan megveszem palántaföldet, a többi eszköz már megvan, jól beváltak így nem változtatok semmin.

Kattints a képre ha érdekel a folytatás, mert nem adom fel!

kezd.jpg

komment

Szilveszterre ételek

2016/12/26. - írta: Iszka

5 bevált szilveszteri sós finomság!

buek2.jpg

Pogácsa, töpörtyűs pogácsa.

Sós rudak, omlós, köményes, szezámmagos, sajtos.

Túrós sajtos rúd, a klasszikus, talán a legegyszerűbb!

Grissini, időigényes, de frissen nagyon finom!

Pirított magok, mogyoró, dió, pisztácia.

buek2.jpg

Szilveszteri és újévi ételek.

Klasszikus lencse, sült malac, virsli. Édességnek pedig a fánk.

Vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.

Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.

buek_6.jpg

 

komment

Karácsonyi mézeskalács ház tervek

2016/12/15. - írta: Iszka

Mindenkinek a fantáziája szab határt, semmi gond ha nem lesznek ilyenek! Az alkotás és az öröm a lényeg!

Négyszögletű házakat könnyebb készíteni. A lényeg, hogy az oldalak legalább a 2-2 párhuzamos egyenlő hosszú és magas és formájú (padlástér háromszöge) legyen, a tetők is egyformák legyenek hosszabbak az épület hosszabb falánál és kicsit szélesebb, mint a háztetőt tartó háromszögletű élnél.  Érdemes mézeskalácsból alapot is készíteni, sokkal könnyebb erre rögzíteni a házikót plusz a további dekorációk is elférnek rajta. Papíron rajzoljuk elő az elemeket és tegyük rá a kinyújtott tésztára majd késsel vágjuk körbe. A cukormáz épít és eltakar! Ha az élek nem is passzolnak tökéletesen, akkor sincs semmi gond! Kezdőknek az ajtó, ablak különböző formák legyenek inkább csak cukormázból.

Jöjjenek a képek így sokkal egyszerűbb!

mkh2.jpg

http://mivagyunk.lapunk.hu/

Mézeskalács ház tervek.

Laposabb tetőt könnyebb rögzíteni, mint a hegyesebbet.

mkh3.jpg

https://hedihobbi.blogspot.hu

 

Akár készíthetünk egy aranyos házikót is, kivágjuk a ház formát, a havas alapot, a tető havát, stb... kisütjük majd egymásra ragasztjuk, akaszthatjuk a falra is.mkh4.jpg

Mézeskalács házikók képekben.

mkh1.jpg

www.sutikbirodalma.hu

mkh5.jpg

http://ekesedes.blogspot.hu/

Mézeskalács Betlehem.

mkh6.jpg

www.retikulesfuszerdoboz.hu

komment

Chili paprika 2017 terv

2016/12/06. - írta: Iszka

Last Update 2017.02.03. Folytatása külön oldalon lesz már csak. ITT.

A 2016-os kőkemény év (időjárás) után rengeteg új tapasztalattal felvértezve indulunk neki a következő (7.) 2017-es évnek.

dried_chili_hungarien_pepper_seeds.jpg

Kicsit ki kell tolnunk a magvetést, jobban szelektáljuk is az időpontokat, hogy ne egyszerre virágozzon mind, így könnyebb elkülöníteni őket a keresztbe porzás elkerülése miatt. 2016-ban a csepegtetéses öntözést nem igazán sikerült tesztelni, mert sajnos nem kellett öntözni, csak pár alkalommal. Jövőre is maradok a konténeres tartásnál, annyi különbséggel, hogy 8 literes edényben nem, csak 10 literesben fogom őket tartani plusz a talajkeverék tőzegtartalmát megpróbálom 15% alá tenni, 20% komposzt és a maradék agyagos vasi talaj lesz. A konténerek alatt pedig alátétek, idén is ez volt a legnagyobb kiadásom, jövőre is ez lesz. Olcsóbban meg tudom venni a konténereket, mint a hozzá passzoló alátétetek pedig jóval kevesebb anyag van bennük... Néhány pollenháló is túlélte a szezont, de újakat is kell vennem, 6-7 zsák 70 literes talajkeverék, palántaföld, 1-2 zsák mész talán jut a gyümölcsfákra is, vennem kell még 4-es fém rudakat is karónak.

Nálam jövőre is a magfogás a fő csapásirány, így nem kell kapkodnunk. 2016-os évről van néhány áttelelő főleg a kemény magból.

2017 magvetés változatok, gyengétől a szuper erősig. Saját véleményem az erejükről.

Édes fajták:

Csokoládé édes paprika, kaliforniai típus.

Zöld névtelen, Anaheim jellegű.

Pasilla bajio, Jalapeno karamell.

Gyengén csípősek:

Jalapeno M, Jalapeno early, Jalapeno sötét változat,

Serrano red,Tabasco, Thai,

Hungarian Black, Pequin,

Pepperoni, Macedon pepper, Mesilla,

De Cayenne, Joe's Long Cayenne, Cascabel,

Bohóc/tulipán, Bolivian Bumpy, Bulgarian Carrot.

Határozottan csípősek:

Orange Habanero, Csokoládé Habanero ez a kettő a legnagyobb tőszámban, közel 250-300 tő a terv.

 Aji Habanero, Peruvian Aji Amarello, Naga Jolokia purple,

Orange Craig's Double-Hot Habanero,

Jamaican Hot red és orange, Aji White Fantasy.

Szuper csípősek:

7Pot SR Strain, 7Pot Primo, Red Savina, Bhut Jolokia Strain 2, Bhut Jolokia yellow, valamelyik Moruga,

Carolina Reaper tavaly ismét megpróbáltuk, de szabadtéri tartásban az időjárás megviselte, alig tudtak teremni most termesztési technológia módosítással jobb termésre bírjuk. Ha bele is döglök :)

Néhány fejből nem megy azokat is lassan pótlom.

Plusz biztosan lesz 8-10 kipróbálásra váró ami még véletlenszerűen beszerzésre kerül.

2017-ben 2200-2400 magot szeretnék elültetni, ebből 1800-2000 növény biztosan lesz. 1-1 változatból legalább 8-10 tő kell minimum a magfogáshoz, néhányból termés is kell Orange Habanero, Csokoládé Habanero, Joe's Long Cayenne, Pepeproni és Jalapeno early ezek mennek eladásra a zöldségesnél és pár üveg savanyúság is készül belőlük.

Jó móka lesz, most december 16.-a van még ásni is kellene egy pihentetett részt.

Amíg nincs itt a lista addig nyugodtan nézz körbe itt, a 2016-os év eredménye, néhány extra erős már elfogyott! :)

k.jpg

A www.kardinalis.hu chili, paradicsom és néhány különleges növény, érdemes havonta benézni, mert mindig csak az aktuális ajánlatok látszódnak.

A folytatás egy hosszú bejegyzés lesz, leírom, hogy mit és miért így csinálom, néhány fajta bemutatása, chili magvetés, növények át és szétültetése, növényválogatás, szeparálás, kézi beporzás, magfogás, termés válogatás, tápanyag utánpótlás, tartási és gondozási ötletekkel, chili szósz, termény szárítás, őrlemény készítés, évértékelés.

Folytatáshoz kattints a fényképre.

kezd.jpg

komment

E-cigaretta vélemény, tapasztalat. 3.

2016/11/17. - írta: Iszka

Joyetech eGo AIO.

 2 hónap párásítás után már több tapasztalatom van, így is bátran ajánlom ezt a készüléket! Teszi a dolgát, finom ízeket és akár elég nagy gőzt is ki lehet hozni belőle! Trafikos lekvárokat nem érdemes beletenni! Iszonyatosan rosszak! Így utólag visszaemlékezve semmi jót nem tudok elmondani a trafikos likvidekről! Ezt az utat felejtsük is el!

ego.jpg

Google

Kezdjük a negatívumokkal!

Naponta kell tölteni elektromosan és liquid-del is. Nekem napi 2,2 ml fogy körülbelül, max. 4 ml de erről később!

A töltöttséget azaz inkább a lemerülést csak nagyon későn jelzi. De addig nagyon jól bírja.

Ha lemerül, akkor az első 10-15 perc töltéskor nem engedi használni magát még kábelen sem, később igen.

Néha van 1-1 kontakt hiba, főleg a 7-8% feletti aromatartalmú lekvároknál. Szétcsavarjuk a felső rész és a porlasztóalját elég lehúzni a készülék felső peremén. 4-5 naponta érdemes kitörölni a tankot az alsó érintkezőt és a használt porlasztó alját is. A szipkát pedig forró vízben elöblíteni.

A liquid szint ne süllyedjen a porlasztó barázdált felső része alá, mert megég és lehet cserélni.

6mg nikotintartalom felett égett íz, hamar szétégő porlasztó. Érdemes 3 porlasztóval felszerelkeznünk!

Nem használatkor érdemes fektetve tartani, így a porlasztó "tisztul".

Ennyi a hátránya.

Google

Most jöjjön az előnye:

Kicsi, kis helyen elfér. Jó az íze. Nem folyik. Használható.Nem kell kínlódni vele, nem kell állítgatni, elég csak használni! Nem kell hozzá tűs felöntő, akár egy nagyobb szájú üvegcséből is fel tudjuk tölteni.

Van még egy fontos dolog, a gyári dobozában 2 darab 0,6 Ohm-os porlasztóval adják, esetleg javasolják az 1 ohm ellenállásút is, viszont a trafikokban nem ritkán csak 0,5 Ohm ellenállású van.

Kinézetre ilyenek SS316 0,6 Ohm és 1 Ohm: 061.jpg

Joyetech eGo AIO  SS316 0,6 Ohm porlasztó: szájból tüdőre szíváshoz, Jó íze van, kicsit meleg gőze, enyhén szörcsög, mindennapi cigipótlónak jó. Átlagos fogyasztása van lekvárban és áramban is. 0-6mg nikotinhoz.

Joyetech eGo AIO SS316 1 Ohm porlasztó: szintén szájból tüdőre szíváshoz, annak ajánlom aki hidegebb és kevesebb gőzt kedveli. Szinte hangtalan, hideg és kevés gőz, kis áram fogyasztás. Mivel alig enged át levegőt mindenképpen maximum légréssel lehet csak szívni. Nagyon hamar elég, így tartalék mindig legyen velünk. 0-3 mg nikotinhoz.

Kinézetre ilyen SS316  0,5 Ohm:05.jpg

Joyetech eGo AIO SS316 0,5 Ohm porlasztó: közvetlenül tüdőre szíváshoz, hatalmas gőzt lehet vele csinálni a másik kettő porlasztóhoz képest. Nagyon könnyű szívni, hangosan szörcsög, meleg a gőze. Mocskosul szokni kell, de ha bejön akkor nagyon kerülik az embert a fő téren! Nekem ez a porlasztó 3 hétig is elment! Sokat fogyaszt lekvárból és áramból is! Íze kicsit gyengébb. Itt a teteje kialakítása más teljes lyuk a tekercs és a pamut felett, csak egy kis fém háló van a tetején. 0-3mg nikotinhoz.

Utána a 0,6-os porlasztó eleinte egy kínlódás. Árban ugyanazon a helyen mindhárom megegyező, 750-1200Ft/db.

Az e-cigaretta használatot nagyon meghatározza, hogy találunk-e olyan ízt, illatot készüléket ami minden napra jó. Nagyban befolyásolja még a lekvár is. A trafikokban kaphatóak közül talán mindre igaz, hogy azt sem tudjuk mi van bent!

A liquidek tartalmaznak / tartalmazhatnak:

- legnagyobb részben propilén glikolt E1520 és vagy növényi glicerint E422, az arány nagyon nem mindegy, a propilén glikoltól ízesebb a növényi glicerintől gőzösebb lesz, a propilén glikoltól allergia is lehet,

- nikotint ez nem kötelező, pár hét után úgysem nagyon kell :)

- aromák, természetes aromák, természet azonos aromák?, mesterséges aromák, ettől lesz íze a lekvárnak.

- víz, alkohol, de ezek rendszerint kimaradnak.

 elk.jpg

Gyógyszertárból, különböző e cigarettás webshopokból beszerezhető termékek. Nekünk talán legegyszerűbb még ha kissé drágább is, mint a gyógyszertári beszerzés a webshopos megrendelés. Főleg az aromák miatt, mert ez nekünk lett készítve.

Folytatásban az e-liqiud keverésről.

Előzmények itt.

komment

E-cigaretta vélemény, tapasztalat. 2.

2016/11/01. - írta: Iszka

Én nagyon örülök neki, hogy kipróbáltam! 1 hónap alatt nem gyújtottam rá hagyományos cigire, nem is hiányzik! De nem is vennék a számba többet bűzrudat! Jelenleg több mint 6 hónapja nem gyújtottam rá. Egy egyszerű de már picit komolyabb kezdő készüléket használok Joyetech eGo AIO, 10000 Ft alatt meg lehet szerezni. Ar ára annyit változott, hogy 8000-re lement és jelenleg 13000-ért lehet hozzájutni.

Megszűnt már az első napokban a kényszeres rágyújtási hajlam, a stressz, idegeskedés, kapkodás. Pedig próbálom ugyanúgy rituálisan szívni, csak szabad levegőn, dohányzó helyeken, kávé mellé, stb... A párom soha nem bagózott, ő is örül, hogy nincs bűz, meg nyugi van. Fél év után már a nikotin is alig hiányzik 2mg/ml fogy napi 8ml likvid fogyasztás mellett.

vaper.jpg

Saját véleményem, így lehet, hogy nálad nem ez lesz, de ez van. Az árak minden webshopban egyediek, kedvezményeket is adnak, a postaköltség is változó, a trafikokban meg még drágábbak!

Kezdeti drága bekerülési költség, készülék önmagában nem elég, kell hozzá porlasztó és liquid. Az általam választott Joyetech készülékhez 2 porlasztó jár, 0.6 ohm-os, liquidet pedig venni kell. 900-2000 Ft 10 ml. Én napi 2-2,2 milit párásítok el. A porlasztóra azt mondják, hogy 2-6 hetet lehet használni. Én az elsőt 3 nap alatt kivégeztem. 750-1400 Ft 1-1 darab. Meg kell tanulni szívni! Ebben a készülékben a 6mg feletti nikotintartalom erős torokhatással jár, kicsit csíp, kicsit kaparja a torkomat, mások is ezt mondják rá. Sőt a liquid és liquid között is sok különbség van, maradjunk az elején csak az ízénél. Én 27 év dohányzás után kerestem a dohányos ízeket, pedig erről mindenki lebeszélt. Végül is igazuk lett. Nincs vagy nem találtam dohánypótlót. Szörnyűek! Mintha egy nagyon száraz port szívnál be, plusz szinte csak utóízük van...

Google

Most már magam keverem a liquidem, így 400-420 Ft-ra jön ki 10 ml, ráadásul az ízeket tudom szabályozni, magam szájízére erősíteni vagy gyengíteni. Nem bonyolult dolog, de itt ismét kell némi beruházás. 100 ml alaplé nikotinmentes 800-1000 Ft, nikotinos 1100-2500 Ft, 5 ml aroma 700-1000 Ft. Érdemes betárazni ezekből is több ízt. Sajnos biztos lesz ami nem jön be. Keverni lehet most csak nagyon leegyszerűsítve 10 ml szemcseppes üvegcsébe 10 ml alaplé hozzá pedig 2-3 csepp aroma esetleg egy másik aromából plusz 1-2 csepp. Összerázzuk, 1-3 napig érleljük és kész is. Így az én esetemben 24000 Ft a kezdeti költségem, viszont porlasztóm van még 6 darab, van 8 alap íz és kevertem pluszba pár vegyeset is. Dohányos helyett egy erős füstös kubai szivarost is kipróbáltam, ez lett jelenleg az én cigis aromám, legalább a füst íze megvan, bár kevertem vaníliával és cseresznyével is így jobb lett. Visszatérve a költségekre, ahogy a fogyasztásom nézem (napi 2,2-2,5 ml) 125-136 napra elegendő liquidem van. A készülékemben nem cserélhető az akkumulátor így 8-12 hónapnál tovább nem fogja bírni. 4-6 hónap múlva vennem kell egy újat, esetleg nagyobbat, cserélhető akkumulátorosat.

Google

Jelenleg ezeket az ecigaretta készülékeket használom, használtam. A 2 szélsőt semmi pénzért nem adnám el! (Közben a Joyetech eGo AIO eltőrt.)

cigi2.jpg 

Folytatása következik. Joyetech eGo AIO napi gondok, észrevételek.

Előzmény itt.

komment

E-cigaretta Joyetech eGo AIO 1.

2016/10/10. - írta: Iszka

E-cigaretta Joyetech eGo AIO

26 éve bagózom, ismerem minden hátrányát, régebben pipáztam is talán csak ez a része volt a dohányzásban az élvezet. Szívtam elektromos cigarettát is 2011-ben, de az szerintem semmire nem volt jó. Mostanában munkatársaim főleg a fiataloknál láttam új generációs e-cigiket. Hatalmas gőzt fújtak ki ráadásul szagtalan vagy nagyon kellemes illattal. A sors úgy hozta, hogy az egyik srácot aki szintén ezt szívta átrakták hozzám betanulni. Beszélgettem vele majd a neten kicsit jobban utána néztem. Nem igazán bíztam bent, így csak egy olcsó alis rendelésbe vágtam bele. A várakozás közbeni további kutakodásom közben találtam egy videót: https://youtu.be/OgV0P2R16-o itt fel is hagytam a keleti nagy reményemmel és elkezdtem keresgélni a helyi lehetőségek közül. Bukta 5 dollár. Szombathelyen ez egy nagy szívás! Csak trafikokban kapható termék, de 10 trafikból csak 1-ben van elektromos cigaretta ott is csak a legalja. Körbenéztem a webshopokban itt már feltűnt némi remény! Szinte minden webshop egy magyar trafikos külföldi cége, ez a magyar törvények szerinti kiskapu. Én végül is a www.elektromos-cigaretta.com -rol rendeltem egy Joyetech eGo AIO a döntésben ez a video is segített: https://www.youtube.com/watch?v=qUHHqnB-5W0. Plusz a garancia ideje itt volt a leghosszabb és az árai is kedvezőbb, csak ezért innét.

Semmi extrát és macerásat nem akartam, azt hiszem jól választottam! Bátran ajánlom mindenkinek!

ego.jpg

Napi 1 doboz cigi körül szívtam, ahogy beüzemeltem az AIO-t már nem szívtam analóg cigit! Próbálom ugyanúgy rituálisan szívni, mint az analóg cigit, kávé mellé, dohányzó helyeken, lakásban nem, csak inkább az erkélyen. A fenti video alapján beüzemeltem a cigit amúgy a hozzá adott leírás is pont ezt tartalmazza, angolul :)

A lényeg, hogy szükségünk van némi e-liquid-re is. Számtalan ízben kapható, dohányosoknak dohány ízben, de az összes ételünk, italunk és fantáziánk ízében-illatában kaphatóak, én 3 liquid-et rendeltem a kezdő készlet mellé. Csak a nikotin tartalmukkal nem számoltam, így az első slukkok szinte sokkolóak voltak! Nagyon jó íz és illat, de a torokhatás amit a nikotin tartalom ad az valami brutálisra sikeredett. 12 mg nikotinnal. Tudtam, hogy lehet ízeket keverni és elrohantam a közeli trafikba, hogy vegyek liquidet, a 4.-ben sikerült is, talán szerencsémre egy vörös dohányos nulla nikotintartalmúra esett a választásom. Azóta vettem belőle még, mert szerintem egész nap szívható, ez a trafikokban kaphatókról nem igazán mondható el. Otthon az e-cigi szétszed, a kazánrészbe becseppentettem a nullást, a tartályba is tettem belőle és pár slukk után azt kell, hogy mondjam kurva nagy szerencsém volt! Visszajött a pipázás kellemes érzése!

Gyorsan még írok az anyagiakról:

Kezdőkészlet, plusz 3 flaska 10 ml-es liquid, ingyen postával 13000 Ft. Napi 2 ml liquid megy el a levegőbe így naponta 200-220 Ft és némi áram a költsége, nincs bűz, csikkek, füst mindenkinek jó!

Hátránya: vidéken vagy akár itt Szombathelyen trafikba ha megtalálod azt amelyikben szóba állnak veled, akkor is szinte csak rendelni lehet bele való kazánt/porlasztót, cuccokat, érdemes bespájzolni, néhány kedvenc ízből, különböző nikotintartamúakkal vagy esetleg a trafikokban kapható nullásokból, mert ott szinte csak az van. Eleinte kicsit húzosnak tűnik, de idővel letisztul a dolog, az első hónap kb. 20.000 Ft lesz, a második hónaptól 3-5000 Ft.

Következi fog egy kis ízkavalkád elemzésem és némi trükkök a Joyetech Ego AIO-hoz! Ha él a link.

komment

Carolina reaper és társai 2016 7-12 hónap

2016/06/26. - írta: Iszka

Előzmények itt elérhetőek.

Összegezve az első fél évet a január végi magvetések a katasztrofális tavasz és a szörnyű nyár eleje azt hiszem, hogy nagyon jókor tértem át az edényes tartásra. Eddig én szabad földben szoktam tartani a chiliket, ettől az évtől biztosan csak edényben fogom. Fő célom a vetőmag előállítás, sok különböző fajtával, de idén szószokat is szerettem volna készíteni, ez szerintem ki fog maradni, mert kb. az ötöde jött csak össze a palántáknak, mint amit szerettem volna. Így idén szárítani fogok csak a vetőmag előállításon kívül.

A halál lista, a magok elérhetőek lesznek a www.kardinalis.hu webshopban.

7 Pot Primo, Aji Amarillo, Aji Habanero,

Bhut Jolokia Peach, Bhut Jolokia yellow, Black Hungarian, Bolivian Bumpy,

Carolina reaper, Cascabel,

Habanero Csoki, Habanero yellow, Habanero Jamaican Rosso,

Jalapeno M, Jalapeno, Jalapeno sötét vastagabb változat, Joe Long Cayenne, Jumbo óriás fekete-piros,

Naga Jolokia Purple,

Orange Habanero, Pepperoni, Rocoto,

Samu Zöld (édes), Serrano, Sigaretta de Bergamo,

Bulgarian carrot, Birds eye, Tabasco,
Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion Giallo, Macedon pepper, Thai chili.

Talán ennyi.

2016.07.12 Szombathely, Szupercella jégesővel. Hát nem kímélt minket a jégeső. Észak-nyugat felől csapott le. Idén nem könnyű szezonunk van, hosszú fényszegény tavasz, május 20 havazás, június elején gyenge jég, most meg totális. A környéken tarolt, teljes búza, kukoricatáblák, számtalan redőny, házfal, ablak, 20-25 cm vastag fák derékba törtek, kocsik lettek golfladba mintázatúak.

Szerencsénkre sok növényen fenn voltak a pollenhálók, néhányról azért a vihar lekapta. A paradicsomokat 80%-ban leszecskázta...

Csak néhány képet mutatok.

A legdurvább a déli fal előtt napozók:

wp_20160713_13_20_35_pro.jpg

A pollenhálót is letépte itt, de kicsit védett.

wp_20160713_13_21_04_pro.jpg

Paradicsom volt, jelenleg 30-50 cm magas szárak.

wp_20160713_13_22_32_pro.jpg

Ezt én nyitottam ki, semmi gond.

wp_20160713_13_23_15_pro.jpg

Az agavé kemény növény, szegény idén már 3x jár pórul.

wp_20160713_15_00_11_pro.jpg

Szintén napozott...

wp_20160713_15_32_10_pro.jpg

Lyukak minden felé.

wp_20160713_15_34_54_pro.jpg

Itt volt háló, de a cserép tört.

wp_20160713_15_36_57_pro.jpg

2016. 08. 10. Majdnem 1 hónap telt el a nagy jégverés óta, az időjárás eléggé gyenge, de talán minden növény virágozni és teremni is fog. Néhányból már megvan a magnak való termések, az új virágok már nem kellenek így levágtam őket. Így nem zavarnak be véletlenül sem. A maradék termésekből készítem a saját célra a szárítmányt és a kevéske kis szószt, a többi pedig ismerőseim torkát fogják égetni. Van pár rövid tenyészidejű növény ami csak 8 hetes és kezdenek virágozni. Néhány növényt, hogy biztosan beérjenek a termésekben a magok be fogom vinni, hogy állandóan melegben legyenek. A szabad földbe ültetett növények csak most kezdenek beindulni.

Az idei év nagy kedvence nálam, sokat terem és marha erős. Naga Jolokia purple, elég határozott ereje van. Eleinte ilyen sötét lila, majd átvált zöldesbe, éretten pedig vörös. Szinte gondozásmentes, csak néha fel kell kötni, mert nagyon laza, gyenge egy növény.

wp_20160813_18_30_57_pro.jpg

2016. szept. 1. Ezen a napon 16 chili a gyengébbektől a középerősig és 6 paradicsom magjai kerültek a papír zacskókba száradni. A kemény magnak és a többségnek még érniük kell. Közben néhány termés az aszalóba is került. Jalapeno-Cayenne a többség, ez jó lesz ételízesítőnek.

 

Itt folytatódik a következő év.

 

Előzmények itt elérhetőek.

 

komment

Carolina reaper és társai 2016 1-6 hónap

2016/01/03. - írta: Iszka

Mindenkinek valamiért a legerősebb és legkényesebb chilik kellenek. 2016-ban újra nekifogok én is a hírhedt Carolina reaper-nek. Gondolkodtam külföldi rendelésen, de a tavalyi Indiából hatalmas kudarc lett, Kínából még véletlenül sem rendelnék. Így maradt egy régi ismerősöm beszerzési forrása. 10 mag 2200 Ft. Sok vagy kevés? Ha az, akkor megérte, ha nem akkor kiderül, hogy csak magamban bízhatok ebben az országban, akik chili vetőmagot állítanak elő. Mi is ez különben? Jelenleg a világ legerősebb chilije!

The hottest chilli is Smokin Ed's 'Carolina Reaper', grown by The PuckerButt Pepper Company (USA), which rates at an average of 1,569,300 Scoville Heat Units (SHU), according to tests conducted by Winthrop University in South Carolina, USA, throughout 2012. The Scoville Unit (SHU) scale is a method of quantifying a substance's 'spiciness', through determining the concentration of the chemical compounds responsible for the sensation, which are named capsaicinoids.

carolina_reaper.jpg

A terv: 10 magból legalább 5 palánta, 2 marad a lépcsőházban vésztartaléknak, a többi megy a szeparátorba. De legalább 2 kell a szeparátorba. Itt a külvilágtól el lesz zárva virágzáskor, így kézzel kell majd porozni őket. A szeparátor váltja le az inkubátorokat, hatalmas költséggel és napi munkával jártak.

Folytatás következik, de addig is nézz be a www.kardinalis.hu chili mag webáruházamba.

wwwkardinalishu.jpg

 

Fogynak a magok. Köszi! Sok sikert!

Térjünk vissza a Carolina reaper-keltetéséhez. Én február közepére próbálom majd tenni a vetést. Miért akkora? Akkor még biztosan fűtök, így éjjel-nappal a radiátor környékén tudom majd a 25-27 fokot tartani, kb. 2 hét kell majd a csírázáshoz. Utána meg mennek fel a konyhaszekrény tetejére, lámpával, ott szintén meleg lesz, csak nehéz lesz naponta 3-4 alkalommal forgatnom őket. Ezt a sorsot én választottam magamnak.

2016. 01.31. Az ültetés első lépéseiben 10 chili és 1 paradicsom került sorra. Összesen kb. 400 mag, ebből reményeim szerint 300 chili főleg Habanero-k és 5 paradicsom palántám lesz. A paradicsom a De Berao, ez hosszú tenyészidejű, tövenként állítólag 200-250 termés is lehet rajta, na majd meglátjuk. Néhány nap múlva a Jalapeno és a Jalapeno M már nagyon jól kelt, Aji félék is, de a Habanero-k és a kemény mag még kivár.

2016. 02. 13. További 9 különböző összesen170 mag fogott talajt. Köztük 10 Carolina Reaper is. Átültetésre került néhány tavaly augusztusban ültetett 7Pot Primo, Bhut Jolokia Peach, Sunrise Scorpion, már nehezen bírták a hideg 10-12 fokos helyüket, sajna a fele ki is dőlt, bent jobb esélyeket kaptak. Az eddig ültetett (már 15-ből) javarészben mind megmutatta magát 14 napon belül.

s1.jpg

s2.jpg

s3.jpg

2016. 02. 26. Elég jól állunk! Bár van egy tapasztalatom ami nem jó! a fatalii-tól rendelt magok kb. 5%-ban csíráztak, tőle soha többet nem vásárolok! Jó hírek, hogy a többi magok már kicsi kis palánták, néhányan már ki vannak poharazva, de sajna csak kevesen. Viszont nem halogathatom tovább, neki kell állnom kicserepezni, hogy tudjanak nőni különben nem lesz termés. Még van kb. 300 magom amit szeretnék elvetni, ezek rövidebb tenyészidejűek, amint felszabadul hely már vetem is őket! Ui: Carolina reaper 8 növényke van már. Így brutális haveri kóstoló ígérkezik ősszel!

2016.04.26. A szezon elég döcögősen indul, arra emlékeztet amikor először próbáltam. A növények lassan fejlődnek. Az ok? Több is lehet, néhányat túl hamar átültettem, a chilik nem szeretik, ha piszkáljuk a gyökereiket. A másik ok, hogy sötét és hideg tavasz volt, a kis palánták vegetáltak, szerencsémre volt már tapasztalatom, hogy a pici növények ne nyúljanak meg. Ezt úgy értem el, hogy naponta 8-10 órát kiegészítő fényt kaptak, sima nem napfény égőkből. Plusz az öntözést is visszafogtam. Ha hagyom megnyúlni a palántákat, akkor azok nagyon fogékonyak lettek volna sokféle betegséggel és kártevővel szemben. Mindegy, most már az első 3 vetésből minden növény külön 2 dl-es pohárban éldegélnek. Növekedési erénytől függően vannak 5 cm magasak és vannak szépek, 15 cm magasak is. A legkisebbek az Orange Habanero-k, legnagyobbak a Jalapeno-k, Naga Jolokia purple és a Joe Long Cayenne növények. Érdemleges hír még, hogy a tavalyról átteleltetett növények közül a jalapeno-k terméseiből már tudtam fogyasztani, a csoki Habanero pedig már nagyon virágzik, 1-2 termés is van, de még zöldek. Van némi károm is, azt hiszem, hogy tudom is ki a bűnös... eltűnt néhány palántám, sajna nem vegyesen, hanem komplett fajták... ez a lépcsőház hátránya.

Tavaly 12 literes habarcsos vödrökben is neveltem, sajna idén mindenfelé csak gagyibb anyagból gyártott van, így a 10 literes műanyag cserepek felé hajlok idén. 127 Ft/db. Még nem tudom, hogy tegyem majd gazdaságosabbá az öntözést, alátétet vegyek alájuk vagy elég a gyomfogó...

Mai napon vettem perlitet, ezt keverem majd a pálma földhöz, általános virágföldhöz, kerti földhöz. Ebben a keverékben lesznek 10 literes edényekben. De ez még arrébb van! Tudom, hogy sok termésem lesz annak ellenére, hogy le vagyok maradva és fólia sátram sincs. A kertben viszont behozzák a lemaradásukat.

Ígérem, hogy most már tényleg hozok néhány saját fényképet a chilikről.

Május 2.-a, a chilik köszönik szépen, de tudják, hogy hideg van így inkább bent vegetálnak. Szerintem tényleg érezték, hogy hosszú és hideg tavasz lesz, így nem kapkodtak. Végül is a szőlőm, az egyetlen tő Nero elfagyott, a diófák is elfagytak, rengeteg pozsgásom is elfagyott, a füge is eldobta minden levelét, a termései még megvannak. Ez egy kemény év lesz! Jelenleg 12 fok van és az utolsó 24 órában esett 40mm eső. A paradicsom töveket már nem tudom bent lassan kordába tartani!

amarilisz2016_kicsi.jpg

chili1_kicsi.jpg

chili2_kicsi.jpg

A képeken látszik azért, hogy más habitusú növények. A jalapeno, pepperoni félék magasabbak a Habanero család pedig zömökebb. Az egyik Joe Long Cayenne már virágozni akar, na ezt nem engedem neki! 2dl-es pohárban vannak, a gyökerük még nem szőtte át a talajt. Sebaj, lesz azért sok termés és mag.

Innét gyors leszek (2016 június 26), eljött az idő, hogy végre neki tudjak állni a chili magfogás kemény és hosszú folyamatához. Idén azt hiszem nagyon leegyszerűsítem az elkülönítést, cserépben nevelve ezt sokkal könnyebben meg is tudtam valósítani.

A szabadföldi növények jóval kisebbek, mint a cserépben nevelt társaik. Nagyszerűen lehet a talaj nedvességtartalmát megtartani, talán a tápanyagokat is jobban lehet szabályozni, bár van egy növény csoport ami a többihez képest nagyon hiánybetegnek tűnik, pedig minden ugyanaz, sőt kapott kiegészítő pluszt is. :)

Folytatása a 2016-os év magfogásának itt olvasható.

0210.jpg

Fent: Joe's Long Cayenne, 10 literes cserepestől kb. 1 méter magasak.

Lent: Magfogáshoz bezárt növények. Lassan sokkal több szellem lesz a kertben.

0205.jpg

0207.jpg

0209.jpg

Ez az oldal már nem fog frissülni.

Folytatása a 2016-os év magfogásának itt olvasható.

komment

Chili projekt 2016

2015/11/21. - írta: Iszka

2016 chili fronton minden idők legdurvább éve lesz!

 

 

Készülnek az új inkubátorok, saját magjaim mellé (be kell látnom, hogy kell a legerősebből is) vásároltam és fogok is még venni pár nagyon ütőset! Van pár ami már augusztusi vetésű palánta, van ami már termett is (tavaszi vetésből) de a mostani lehűlés már látszik rajtuk, sajna.

2016-ban is dominálni fog az Orange Habanero és a saját Vegyes Habanero állományom. A vegyesből elkezdem kiszelektálni a sárga és piros vérvonalat, na ez kb. 4 évbe fog kerülni. Ez van. Az Orange Habanero pedig mindenkinek bejön, megszokta a klímát, szabadföldben is képes teremni.

Lesznek palánták május körül eladásra annak akinek nem tetszik a január végi magvetés, vagy nem megy neki. Palánták Orange Habanero, Jalapeno, Vegyes Habanero és talán Bhut Jolokia azaz a szellem csili lesz. Ez majd a kelési aránytól is függ.

7Pot Primo, Bhut Jolokia peach, sárga és piros, Orange habanero, Jalapeno, Pequin, Csoki Habaenro, Macedon pepper, néhány Aji, Sorki erős paprika, Thai, Tabasco, Sunset Scorpion, Magyar fekete cmeg a durvák, de ebből magok csak jövő ősszel lesznek. Elmondhatom néhány év tapasztalatából, hogy a legerősebbek a legkényesebbek! Kikelni is alig akarnak még stabil 26 fokban sem, palántaként is kényesek, ha nagy a hőingás nyáron akkor sem akarnak teremni... és ráadásul magjuk is alig van!

Januárban ismét lesz egy költséghatékony kezdőcsomagom, Orange Habanero, Vegyes Habanero, Jalapeno, Thai csili 15-15 mag, külön csomagolva, összesen 60 mag!

 

carolina reaper eladó

chili mag rendelés          chili mag vásárlás

chili mag webshop          chili mag bolt

chili mag csíráztatás          chili mag vetése

chili paprika          chili mag eladó

www.kardinalis.hu

 

Addig is látogasd meg a webshopom ami 2016-januárjától indul. Köszi!

wwwkardinalishu.jpg

A paradicsom fronton is lesznek változások, saját és családi igényeimnek megfelelően bővítem. Ökörszív paradicsom, Barna édes paradicsom, Orosz paradicsom, SanMarzano paradicsom, Tigriscsíkos paradicsom, meg egy meglepetés zöld és állítólag eszméletlen terméshozamú Brazil lesz. Aztán majd kiderül, hogy CherolaF1-et kapok e valahol.

Dögvirág fronton is szeretnék stabil 10 különbözőt folyamatosan elérhetővé tenni a gyűjteményemből ami közel 40 különbözőt foglal magába.

nevtelen_1.jpg

A www.kardinalis.hu webshop chili, paradicsom, különleges virágok.

komment

Chili paprika linkek www.kardinalis.hu

2015/10/27. - írta: Iszka

Kicsit érdekes egy oldal lesz, több év tapasztalatom van ebben a témában, sok talán 80% tapasztalatom meg is írtam, de sajnos több helyen, most ezt próbálom egy helyről elérhetővé tenni. Létrehoztam a www.kardinalis.hu chili mag webshop-ot is. SAJÁT magam állítom elő a vetőmagot, sokan már őrültnek tartanak, kb. 500 palántával él együtt tavasszal a családom, kb. 35 különböző chili, fajtánként elszeparálva, kézzel porozva, termések jelölve... ez napi 2-3 óra melót ad munka mellett és a család rovására, de ez az én szórakozásom. Bár gondolkodom, hogy inkább visszaszokok a kocsmázásra. 2016-ban már 50 feletti volt a választék, közel 2000 tővel. 2017-ben 3000 tő körüli indulást tervezek, itt már sokkal könnyebb lesz válogatni.

chili mag rendelés          chili mag vásárlás

chili mag webshop          chili mag bolt

chili mag csíráztatás          chili mag vetése

chili paprika          chili mag eladó

Elérhető vagyok itt: https://www.facebook.com

 

 Macedon pepper, Elephant pfefferoni:elefant_pfefferoni.jpg

 wwwkardinalishu.jpg

komment

Indiai Lótusz 2015-2017

2015/06/06. - írta: Iszka

Gondoltam egy nagyot, a távoli mesés keletről, Indiából rendeltem ott élő Lótusz növény magját. A postai része volt a nagyobb, lassan de ideértek. Bevállaltam, hogy nem ér ide, elbukom az előre fizetett lóvém, valami marhaságot kapok, mert a chili-kel szerintem befürödtem... de most már tudom, hogy lótuszom van.

nelumbo_nucifera.jpg

Most már van tapasztalatom vele, semmi nehézség nincs a magok csiráztatásában, csak egy trükköt kell alkalmazni, a megfelelő helyen fel kell vágni a magot. Remélem, hogy hosszú lesz ez a bejegyzés, mert 1 évet szeretnék itt dokumentálni, inkább képekben, mint szövegben.

lot1.jpg

lot3.jpg

lot9_1.jpg

2015. 06. 06.

Az a tő ami nem csak vízben hanem talajban is az erősebb és több levélkezdeménye, gyökérkezdeménye van. Fel kell töltenem az edény alját.

lot11.jpg

 

Tavaly 2015-ben eljutottam a Lótusszal, hogy sikerült 4-6 leveles növényeket nevelnem belőlük. Lehetséges, hogy több is lett volna, de egy nagy probléma állt fenn. Amikor a levelek kinyíltak, akkor reggelre valami mindig leette azokat, csak annyit hagyott, hogy a szártól 4-5 mm kis torzsa maradt. Először rovarokra gyanakodtam, de szerintem csigák voltak. Biztosat csak annyit tudok mondani, hogy mind feladta. Idén újra kezdem, már úton vannak a friss magok felém. Ráadásul 2 színben, egy a klasszikus rózsaszín és egy majdnem fehér virágú változatban. Kutakodtam sok felé, rengeteg helyről be lehet szerezni, sok helyen árulnak is mindenféle színekben, de a lényeg, hogy csak a rózsaszín árnyalatai az élő valós növények.

 

Indiai Lótusz rózsaszín magok eladóak.

Sok sikert mindenkinek!

Sajnos nincs helyem ahol tudnám teleltetni őket, csak olyan helyre tudom betenni őket ahol vagy meleg van és nincs fény vagy világos, de csak 2-3 fok van. Nagyon sok magot csíráztattam, tényleg 10-ből 7-8 megered, ezekből a fele szépen megmarad télig. A tél az egy külön mesét érne.

komment