Tűzből tüzet.

Chili terv 2017-es szezonja.

2017/02/13. - írta: Iszka

Kezdeni kell az ültetést!

Talán megérkeznek az utolsó magok is.

Talaj, edények, lámpák, fóliák, magok 95%-a OK.

Ültetés első felvonás: 2017.02.16-17-18. Miért? Holdnaptár alapján érdemes ültetni, ráadásul a Skorpió jegye is közrejátszik kicsit. A magok indítása nem három napos munka, csak pár óra, nem egyesével ültetek.

Valaki már biztosan észrevette, hogy a www.kardinalis.hu minden évben, novemberben szülinapi kedvezményt nyújt, Skorpió vagyok, lehet, hogy ezért. :)

Az ültetés 40 cm-es balkonládákba fog történni, mint az utolsó 3 évben, majd tűzdelek, de az már rengeteg időmet el fogja venni.

Start ideje:

Növények:

 

komment

Szilveszterre ételek

2016/12/26. - írta: Iszka

5 bevált szilveszteri sós finomság!

buek2.jpg

Pogácsa, töpörtyűs pogácsa.

Sós rudak, omlós, köményes, szezámmagos, sajtos.

Túrós sajtos rúd, a klasszikus, talán a legegyszerűbb!

Grissini, időigényes, de frissen nagyon finom!

Pirított magok, mogyoró, dió, pisztácia.

buek2.jpg

Szilveszteri és újévi ételek.

Klasszikus lencse, sült malac, virsli. Édességnek pedig a fánk.

Vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.

Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.

buek_6.jpg

 

komment

Karácsonyi mézeskalács ház tervek

2016/12/15. - írta: Iszka

Mindenkinek a fantáziája szab határt, semmi gond ha nem lesznek ilyenek! Az alkotás és az öröm a lényeg!

Négyszögletű házakat könnyebb készíteni. A lényeg, hogy az oldalak legalább a 2-2 párhuzamos egyenlő hosszú és magas és formájú (padlástér háromszöge) legyen, a tetők is egyformák legyenek hosszabbak az épület hosszabb falánál és kicsit szélesebb, mint a háztetőt tartó háromszögletű élnél.  Érdemes mézeskalácsból alapot is készíteni, sokkal könnyebb erre rögzíteni a házikót plusz a további dekorációk is elférnek rajta. Papíron rajzoljuk elő az elemeket és tegyük rá a kinyújtott tésztára majd késsel vágjuk körbe. A cukormáz épít és eltakar! Ha az élek nem is passzolnak tökéletesen, akkor sincs semmi gond! Kezdőknek az ajtó, ablak különböző formák legyenek inkább csak cukormázból.

Jöjjenek a képek így sokkal egyszerűbb!

mkh2.jpg

http://mivagyunk.lapunk.hu/

Mézeskalács ház tervek.

Laposabb tetőt könnyebb rögzíteni, mint a hegyesebbet.

mkh3.jpg

https://hedihobbi.blogspot.hu

 

Akár készíthetünk egy aranyos házikót is, kivágjuk a ház formát, a havas alapot, a tető havát, stb... kisütjük majd egymásra ragasztjuk, akaszthatjuk a falra is.mkh4.jpg

Mézeskalács házikók képekben.

mkh1.jpg

www.sutikbirodalma.hu

mkh5.jpg

http://ekesedes.blogspot.hu/

Mézeskalács Betlehem.

mkh6.jpg

www.retikulesfuszerdoboz.hu

komment

E-cigaretta vélemény, tapasztalat. 3.

2016/11/17. - írta: Iszka

Joyetech eGo AIO.

 2 hónap párásítás után már több tapasztalatom van, így is bátran ajánlom ezt a készüléket! Teszi a dolgát, finom ízeket és akár elég nagy gőzt is ki lehet hozni belőle! Trafikos lekvárokat nem érdemes beletenni! Iszonyatosan rosszak! Így utólag visszaemlékezve semmi jót nem tudok elmondani a trafikos likvidekről! Ezt az utat felejtsük is el!

ego.jpg

Google

Kezdjük a negatívumokkal!

Naponta kell tölteni elektromosan és liquid-del is. Nekem napi 2,2 ml fogy körülbelül, max. 4 ml de erről később!

A töltöttséget azaz inkább a lemerülést csak nagyon későn jelzi. De addig nagyon jól bírja.

Ha lemerül, akkor az első 10-15 perc töltéskor nem engedi használni magát még kábelen sem, később igen.

Néha van 1-1 kontakt hiba, főleg a 7-8% feletti aromatartalmú lekvároknál. Szétcsavarjuk a felső rész és a porlasztóalját elég lehúzni a készülék felső peremén. 4-5 naponta érdemes kitörölni a tankot az alsó érintkezőt és a használt porlasztó alját is. A szipkát pedig forró vízben elöblíteni.

A liquid szint ne süllyedjen a porlasztó barázdált felső része alá, mert megég és lehet cserélni.

6mg nikotintartalom felett égett íz, hamar szétégő porlasztó. Érdemes 3 porlasztóval felszerelkeznünk!

Nem használatkor érdemes fektetve tartani, így a porlasztó "tisztul".

Ennyi a hátránya.

Google

Most jöjjön az előnye:

Kicsi, kis helyen elfér. Jó az íze. Nem folyik. Használható.Nem kell kínlódni vele, nem kell állítgatni, elég csak használni! Nem kell hozzá tűs felöntő, akár egy nagyobb szájú üvegcséből is fel tudjuk tölteni.

Van még egy fontos dolog, a gyári dobozában 2 darab 0,6 Ohm-os porlasztóval adják, esetleg javasolják az 1 ohm ellenállásút is, viszont a trafikokban nem ritkán csak 0,5 Ohm ellenállású van.

Kinézetre ilyenek SS316 0,6 Ohm és 1 Ohm: 061.jpg

Joyetech eGo AIO  SS316 0,6 Ohm porlasztó: szájból tüdőre szíváshoz, Jó íze van, kicsit meleg gőze, enyhén szörcsög, mindennapi cigipótlónak jó. Átlagos fogyasztása van lekvárban és áramban is. 0-6mg nikotinhoz.

Joyetech eGo AIO SS316 1 Ohm porlasztó: szintén szájból tüdőre szíváshoz, annak ajánlom aki hidegebb és kevesebb gőzt kedveli. Szinte hangtalan, hideg és kevés gőz, kis áram fogyasztás. Mivel alig enged át levegőt mindenképpen maximum légréssel lehet csak szívni. Nagyon hamar elég, így tartalék mindig legyen velünk. 0-3 mg nikotinhoz.

Kinézetre ilyen SS316  0,5 Ohm:05.jpg

Joyetech eGo AIO SS316 0,5 Ohm porlasztó: közvetlenül tüdőre szíváshoz, hatalmas gőzt lehet vele csinálni a másik kettő porlasztóhoz képest. Nagyon könnyű szívni, hangosan szörcsög, meleg a gőze. Mocskosul szokni kell, de ha bejön akkor nagyon kerülik az embert a fő téren! Nekem ez a porlasztó 3 hétig is elment! Sokat fogyaszt lekvárból és áramból is! Íze kicsit gyengébb. Itt a teteje kialakítása más teljes lyuk a tekercs és a pamut felett, csak egy kis fém háló van a tetején. 0-3mg nikotinhoz.

Utána a 0,6-os porlasztó eleinte egy kínlódás. Árban ugyanazon a helyen mindhárom megegyező, 750-1200Ft/db.

Az e-cigaretta használatot nagyon meghatározza, hogy találunk-e olyan ízt, illatot készüléket ami minden napra jó. Nagyban befolyásolja még a lekvár is. A trafikokban kaphatóak közül talán mindre igaz, hogy azt sem tudjuk mi van bent!

A liquidek tartalmaznak / tartalmazhatnak:

- legnagyobb részben propilén glikolt E1520 és vagy növényi glicerint E422, az arány nagyon nem mindegy, a propilén glikoltól ízesebb a növényi glicerintől gőzösebb lesz, a propilén glikoltól allergia is lehet,

- nikotint ez nem kötelező, pár hét után úgysem nagyon kell :)

- aromák, természetes aromák, természet azonos aromák?, mesterséges aromák, ettől lesz íze a lekvárnak.

- víz, alkohol, de ezek rendszerint kimaradnak.

 elk.jpg

Gyógyszertárból, különböző e cigarettás webshopokból beszerezhető termékek. Nekünk talán legegyszerűbb még ha kissé drágább is, mint a gyógyszertári beszerzés a webshopos megrendelés. Főleg az aromák miatt, mert ez nekünk lett készítve.

Folytatásban az e-liqiud keverésről.

Előzmények itt.

komment

Carolina reaper és társai 2016 7-12 hónap

2016/06/26. - írta: Iszka

Előzmények itt elérhetőek.

Összegezve az első fél évet a január végi magvetések a katasztrofális tavasz és a szörnyű nyár eleje azt hiszem, hogy nagyon jókor tértem át az edényes tartásra. Eddig én szabad földben szoktam tartani a chiliket, ettől az évtől biztosan csak edényben fogom. Fő célom a vetőmag előállítás, sok különböző fajtával, de idén szószokat is szerettem volna készíteni, ez szerintem ki fog maradni, mert kb. az ötöde jött csak össze a palántáknak, mint amit szerettem volna. Így idén szárítani fogok csak a vetőmag előállításon kívül.

A halál lista, a magok elérhetőek lesznek a www.kardinalis.hu webshopban.

7 Pot Primo, Aji Amarillo, Aji Habanero,

Bhut Jolokia Peach, Bhut Jolokia yellow, Black Hungarian, Bolivian Bumpy,

Carolina reaper, Cascabel,

Habanero Csoki, Habanero yellow, Habanero Jamaican Rosso,

Jalapeno M, Jalapeno, Jalapeno sötét vastagabb változat, Joe Long Cayenne, Jumbo óriás fekete-piros,

Naga Jolokia Purple,

Orange Habanero, Pepperoni, Rocoto,

Samu Zöld (édes), Serrano, Sigaretta de Bergamo,

Bulgarian carrot, Birds eye, Tabasco,
Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion Giallo, Macedon pepper, Thai chili.

Talán ennyi.

2016.07.12 Szombathely, Szupercella jégesővel. Hát nem kímélt minket a jégeső. Észak-nyugat felől csapott le. Idén nem könnyű szezonunk van, hosszú fényszegény tavasz, május 20 havazás, június elején gyenge jég, most meg totális. A környéken tarolt, teljes búza, kukoricatáblák, számtalan redőny, házfal, ablak, 20-25 cm vastag fák derékba törtek, kocsik lettek golfladba mintázatúak.

Szerencsénkre sok növényen fenn voltak a pollenhálók, néhányról azért a vihar lekapta. A paradicsomokat 80%-ban leszecskázta...

Csak néhány képet mutatok.

A legdurvább a déli fal előtt napozók:

wp_20160713_13_20_35_pro.jpg

A pollenhálót is letépte itt, de kicsit védett.

wp_20160713_13_21_04_pro.jpg

Paradicsom volt, jelenleg 30-50 cm magas szárak.

wp_20160713_13_22_32_pro.jpg

Ezt én nyitottam ki, semmi gond.

wp_20160713_13_23_15_pro.jpg

Az agavé kemény növény, szegény idén már 3x jár pórul.

wp_20160713_15_00_11_pro.jpg

Szintén napozott...

wp_20160713_15_32_10_pro.jpg

Lyukak minden felé.

wp_20160713_15_34_54_pro.jpg

Itt volt háló, de a cserép tört.

wp_20160713_15_36_57_pro.jpg

2016. 08. 10. Majdnem 1 hónap telt el a nagy jégverés óta, az időjárás eléggé gyenge, de talán minden növény virágozni és teremni is fog. Néhányból már megvan a magnak való termések, az új virágok már nem kellenek így levágtam őket. Így nem zavarnak be véletlenül sem. A maradék termésekből készítem a saját célra a szárítmányt és a kevéske kis szószt, a többi pedig ismerőseim torkát fogják égetni. Van pár rövid tenyészidejű növény ami csak 8 hetes és kezdenek virágozni. Néhány növényt, hogy biztosan beérjenek a termésekben a magok be fogom vinni, hogy állandóan melegben legyenek. A szabad földbe ültetett növények csak most kezdenek beindulni.

Az idei év nagy kedvence nálam, sokat terem és marha erős. Naga Jolokia purple, elég határozott ereje van. Eleinte ilyen sötét lila, majd átvált zöldesbe, éretten pedig vörös. Szinte gondozásmentes, csak néha fel kell kötni, mert nagyon laza, gyenge egy növény.

wp_20160813_18_30_57_pro.jpg

2016. szept. 1. Ezen a napon 16 chili a gyengébbektől a középerősig és 6 paradicsom magjai kerültek a papír zacskókba száradni. A kemény magnak és a többségnek még érniük kell. Közben néhány termés az aszalóba is került. Jalapeno-Cayenne a többség, ez jó lesz ételízesítőnek.

 

Folytatása következik.

Előzmények itt elérhetőek.

komment

Chili projekt 2016

2015/11/21. - írta: Iszka

2016 chili fronton minden idők legdurvább éve lesz!

 

 

Készülnek az új inkubátorok, saját magjaim mellé (be kell látnom, hogy kell a legerősebből is) vásároltam és fogok is még venni pár nagyon ütőset! Van pár ami már augusztusi vetésű palánta, van ami már termett is (tavaszi vetésből) de a mostani lehűlés már látszik rajtuk, sajna.

2016-ban is dominálni fog az Orange Habanero és a saját Vegyes Habanero állományom. A vegyesből elkezdem kiszelektálni a sárga és piros vérvonalat, na ez kb. 4 évbe fog kerülni. Ez van. Az Orange Habanero pedig mindenkinek bejön, megszokta a klímát, szabadföldben is képes teremni.

Lesznek palánták május körül eladásra annak akinek nem tetszik a január végi magvetés, vagy nem megy neki. Palánták Orange Habanero, Jalapeno, Vegyes Habanero és talán Bhut Jolokia azaz a szellem csili lesz. Ez majd a kelési aránytól is függ.

7Pot Primo, Bhut Jolokia peach, sárga és piros, Orange habanero, Jalapeno, Pequin, Csoki Habaenro, Macedon pepper, néhány Aji, Sorki erős paprika, Thai, Tabasco, Sunset Scorpion, Magyar fekete cmeg a durvák, de ebből magok csak jövő ősszel lesznek. Elmondhatom néhány év tapasztalatából, hogy a legerősebbek a legkényesebbek! Kikelni is alig akarnak még stabil 26 fokban sem, palántaként is kényesek, ha nagy a hőingás nyáron akkor sem akarnak teremni... és ráadásul magjuk is alig van!

Januárban ismét lesz egy költséghatékony kezdőcsomagom, Orange Habanero, Vegyes Habanero, Jalapeno, Thai csili 15-15 mag, külön csomagolva, összesen 60 mag!

 

carolina reaper eladó

chili mag rendelés          chili mag vásárlás

chili mag webshop          chili mag bolt

chili mag csíráztatás          chili mag vetése

chili paprika          chili mag eladó

www.kardinalis.hu

 

Addig is látogasd meg a webshopom ami 2016-januárjától indul. Köszi!

wwwkardinalishu.jpg

A paradicsom fronton is lesznek változások, saját és családi igényeimnek megfelelően bővítem. Ökörszív paradicsom, Barna édes paradicsom, Orosz paradicsom, SanMarzano paradicsom, Tigriscsíkos paradicsom, meg egy meglepetés zöld és állítólag eszméletlen terméshozamú Brazil lesz. Aztán majd kiderül, hogy CherolaF1-et kapok e valahol.

Dögvirág fronton is szeretnék stabil 10 különbözőt folyamatosan elérhetővé tenni a gyűjteményemből ami közel 40 különbözőt foglal magába.

nevtelen_1.jpg

A www.kardinalis.hu webshop chili, paradicsom, különleges virágok.

komment

Chili paprika linkek www.kardinalis.hu

2015/10/27. - írta: Iszka

Kicsit érdekes egy oldal lesz, több év tapasztalatom van ebben a témában, sok talán 80% tapasztalatom meg is írtam, de sajnos több helyen, most ezt próbálom egy helyről elérhetővé tenni. Létrehoztam a www.kardinalis.hu chili mag webshop-ot is. SAJÁT magam állítom elő a vetőmagot, sokan már őrültnek tartanak, kb. 300 palántával él együtt tavasszal a családom, kb. 35 különböző chili, fajtánként elszeparálva, kézzel porozva, termések jelölve... ez napi 2-3 óra melót ad munka mellett és a család rovására, de ez az én szórakozásom. Bár gondolkodom, hogy inkább visszaszokok a kocsmázásra. 2016-ban már 50 feletti volt a választék, közel 2000 tővel. 2017-ben 3000 tő körüli indulást tervezek, itt már sokkal könnyebb lesz válogatni.

chili mag rendelés          chili mag vásárlás

chili mag webshop          chili mag bolt

chili mag csíráztatás          chili mag vetése

chili paprika          chili mag eladó

Elérhető vagyok itt: https://www.facebook.com

 

 Macedon pepper, Elephant pfefferoni:elefant_pfefferoni.jpg

 wwwkardinalishu.jpg

komment

Habanero szósz, chili.

2015/09/16. - írta: Iszka

Kezdem nagyon hanyagolni ezt a blogot, kicsit változott az életem, 2 gyerek, sokkal több chili, paradicsom, ráadásul januártól szeretném elindítani a www.kardinalis.hu saját webshopom, ahol chili magok, chili palánták, dögvirágaim és néhány extra növényem vagy extra növény magom kínálom.

Na de térjünk vissza a Habanero szószhoz! Idén minden idők legjobbját sikerült elkészítenem! A képen látni a hozzávalókat. Ezen kívül némi olaj, cukor, citromlé és ecet került bele, na meg kb. 2-3 dl víz, amit el is főtt.

szosz.jpg

A tálban látni: Orange Habanero, Csoki habanero, ezek erősek, a csoki a leg erősebb, Paradicsom 2 db barna (édes) és 1 SanMarzano ez meg száraz. 1 macedonian peper ami nem csíp, de nagyon száraz. Fokhagyma 1 gerezd. A paprikákat felvágtam és olajon megpírítottam, majd víz és a többi adalék. Amikor már jó sűrű volt, akkor kis lángon kapott némi vizet újra és rotyogott még, majd jött az ecet és a legvégén a cukor, só és citromlé minimális mennyiségben. Majd egy nagyon alapos turmixolás, a paprikák még mindig kemények voltak, a paradicsom héját sem akarom az ideiben látni, mert a tavalyi szerintem ott lett elcseszve, hogy túl darabos lett.

A végeredmény egy igen krémes, jellegzetesen Habanero-s íz. Hatása: nem is csíp, DEEE! Aztán jön a gyümölcsös íz és az enyhe csípés ami pár perc alatt elmúlik.

img_8837.jpg

A Habanerokat főleg az orange változatot Mexikóban nagyon szeretik, az én magjaim is onnét pár piacról kerültek hozzám. Januárban lesz eladó magom több chiliből is, májusban pedig néhány palánta is lesz az érdeklődőknek.

WWW.KARDINALIS.HU

Egy igazi ritkaság: Macedonian pepper a németeknél: Elephant pfefferoni.

elefant_pfefferoni.jpg

 

Sok sikert mindenkinek! Tudjátok, hogy csilis kézzel szembe nem nyúlunk! (máshova sem)

Magok: legalább 1 év meló van minden magban, de inkább 2-3.

Chilik: Vegyes Habanero, Orange Habanero, Csoki Habanero, Bhut Jolokia Peach, Pequin, Thai chili, Dark purple chili, Sorki erőspaprika, Macedonian pepper, mindenki kedvence: Jalapeno, Tabasco, Serrano, meg még 1-2, plusz sok olyan amin kísérletezem.

Paradicsomok: Klasszikus Orosz, Ökörszív, SanMarzano, Barna és a Bordás. 3 amin pedig még kísérletezgetek.

komment

Paradicsom, chili, zöldségek 2015 június

2015/06/05. - írta: Iszka

Mint minden évben magam készítem a palántákat ráadásul saját magfogásból. Paradicsomokat keresztezgetek is, chiliket próbálom saját vérvonalukban megtartani, bár van egy általam vegyes nagyon erős viszonylag nagy Habanero elfajulásom ami nagyon jól megszokta a helyét, piszok erős is. Zukkini, Patiszon több féle is volt, de 1-1 ami jól bevált nekem csak azt tartottam meg. Idén próbálkozom egy sütőtökkel is Provanszi származású, erre azért gondoltam, mert a tökféléknek egyre rosszabb a nagy meleg és kevés eső, de ez déli származású, bírnia kell a megváltozott klímát.

http://www.kardinalis.hu/ saját magjaim tárháza, 2015 szeptemberétől.

Google.

paradicsom.jpg

san_marzano.jpg

Paradicsomok köszönik szépen erősödnek, néhány már kezd virágozni.

Újdonság tavaly lett egy bordás szép piros és nagyon ízletes az ökörszívek között. 2 termésből fogtam magot, 12 legnagyobb palántát ültettem ki, még nem virágoznak. Nagyon kíváncsi leszek rájuk, remélem, hogy rátaláltam egy jó félére!

Ökörszív , klasszikus Erdélyből, 3 évfolyam, legszebb termésformájúak amik tényleg szívet formálnak, 3x5 tő.

Tavaly próbáltam a SanMarzano-t, ebből idén sok lesz, finom és nagyon ízletes, kis növény, gond nincs vele, jól terem! 4x5 tő. 1 sort azaz 5 tövet teljesen öntözés nélkül próbálok meg.

A klasszis nagyon bőtermő, savas és eszméletlen finom, mindennek ellenáll, lugasparadicsom fajta én csak Orosznak nevezem, mert onnét jött hozzám évekkel ezelőtt. A tavalyi nagyon gombás, hideg, esős 3 hónap is utolsónak vitte el. Piros, kerek, vastag héja van, savas, imádom! 3x5 tő.

A végére hagytam a legjobbat, édes és barna, nagy és kerek. Én csak barnának nevezem, 6 éve formálom, tavaly egy vérvonala igen durva lett, remélem idén is hozza ezt a formáját. Az addigi méretéhez képest duplája lett, nyaka is alig repedt, több kálciumot kapott és több vizet is, lehet ez is közrejátszik, de majd idén kiderül. Ültetek 3 vérvonalat. Ezt a barnaságot szerettem volna egy batyu, vagy körte alakú paradicsomba átvinni, de az kis mértékben barnult csak és elvesztette a formáját, így az kudarc lett.

Google.

Chilik. Itt nagy a gebó, a palánták kiültetése utáni estén jégeső volt, a paradicsomok már 3-4 hete kint voltak erősödött a száruk, de a chilik sajna gyengék voltak, 100-120 tő odalett. Azért így is lesz mag rengeteg, de szószoknak szerintem ismét csak magamnak jut.

chili_sauce_extreme.jpg

A legtöbb a Mexikói piacos narancs sárga Habanero lesz, alig van magja, termésenként 5-10. Jalapeno is lesz, mert a legjobb szendvicsbe, Thai azért, hogy tudjak szárítani a levesbe télire, a vegyes Habanero a haverok bőgéséhez és a fél ország életének megkeserítésére. Lesz madárszem is, akik a kicsikben bíznak és csak azt merik megenni, pedig kicsi a madárszem chili, de nagyon erős!

Újdonság a Black Hungarian, tavaly már volt, de későn ültettem, idén sok lesz!

Lesz még elefánt szarv pepperoni ettől sokat várok, de állítólag nagyon kényes, a termése alakja és mintázata elefánt bőrére hasonlít de szerintem nem, hülye németek nevezték el így szegényt.

Pluszban próbálkozom még de azokra csak azért van szükségem, hogy tényleg legyen erő, nincs helyem, hogy jól le tudjam szaporítani, pedig van bent Bhut Jolokia, Scorpion, különböző 7Pot variációk. De én azt mondom, hogy a paprikák 25-50 méterről is összeporozzák magukat, csak néhány tövet tudok inkubátorban porozni, jelölni a terméseiket és ezeket a magokat begyűjteni. Én ezért vagyok más, mint sokan akik magoznak.

elefant_pfefferoni_chili_seeds.jpg

Google.

Leírni sem volt rossz, de minden magban több év melóm van, még ha magonként csak pár perc is, de sok a mag.

Ígérem, hogy bővítem ezt az írást, sok képet is hozok majd.

2015 szeptemberétől saját magjaim elérhetőek számodra is!

 

komment

Chili és paradicsom 2015

2015/05/31. - írta: Iszka

Át kell néznem az itt lévő oldalakat, mert az utóbbi hónapokban sok minden megváltozott.

Az olx megszűnt a jófogás alaphangon is egy kalap szar.

Az idei chilik kiültetése utáni napon kaptak egy jókora jégesőt, így szépen megtizedelődtek, tavaly a paradicsomot szabta így meg a szél. A paradicsomok már 2 héttel előtte kint voltak, így jóval erősebb voltak a chiliknél, itt csak minimális a gond. Magfogásra jók lesznek.

Kattints a képre a jelenhez!

chili2014elso.jpg

A paradicsomok 4 évjáratból 7 különböző összesen 80 tő. Ebből 4 különböző lesz eladó.

A chilik 3 évjárat 8 különböző kb. 110 tő maradt meg a 250-ből. Ebből 5 különböző lesz eladó.

Tavaly novemberi ültetésű mexikói sárga (orange) Habanero viszont kezd teremni.

Lesz még mángold, remélhetőleg 3 tökféle, 1-2 fűszernövény.

Elég szépen gyarapodik a ferocactus állományom is, a dögvirágok viszont megcsappantak nagyon, idén kevés kerül hozzátok.

google

.

Az ingyenes tárhelyek is dőlnek be sorba, így lépnem kell egy saját domain felé és keresek hozzá egy tárhelyet is. Már folyamatban is van, néhány napon belül kiderülnek  a részletek. Jelenleg már 50 különböző paprika és chili, 10 felett a bevált paradicsomok száma, több különleges növény vagy a magjaik is kaphatóak.

www.kardinalis.hu Webshop, több, mint hobbi vetőmagok.

google

.

komment

Nincs lehetetlen

2015/02/27. - írta: Iszka

Google

.

lehetetlen.jpg

 

Google

2015 szeptemberétől http://www.kardinalis.hu/ néhány saját vető magom is elérheted. Chili, paradicsom, különleges növények.

.

.

komment

Golgotavirág, Floarea pasiunii – Passiflora caerulea - Kék golgotavirág

2015/01/07. - írta: Iszka

Golgotavirág.

Régi kedvencem ez a növény, néhány trópusi változata meg is fordult nálam. Ez viszont a mi klímánkon is télálló. Sikerült magot szereznem régi barátomtól, ebben az évben szeretnék 10-15 tövet őszre, ehhez én 40 magot fogok ültetni.

golgotaviragcs.jpg golgotaviragcs2.jpg

 

Google

.

.

Leírás a növényről.

floarea_pasiunii.jpg

http://chiliandtomato.hostingdeutschland.com

Google

.

golgotavirag.jpg

 

Szöveg

k

 

Google

.

 

Magvetéstől a virágzásig. Magvetés 2015. májusban.

komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu