2017. sze 03.

Chilis ételek

írta: Iszka
Chilis ételek

Csilis ételek a nagyvilágból.

Mit is lehet kezdeni a rengeteg és különféle csilivel? Szerencsére rengeteg fajta csili létezik, színben, erőben és ízben is eltérőek. Ráadásul a felhasználás módja is meghatározhatja, hogy mire is lehet használni a csili paprikát.

nevte.jpg

Google ajánlás.

1. Házi csilikrém. Bármilyen édes vagy csípős paprikából készülhet, esetleg vegyesen is. A paprikákat lecsumázzuk, esetleg ki is magozhatjuk, de nem szükséges, majd le kell darálni húsdarálón, kilogrammonként 5 dkg sót adunk hozzá, várunk vele, hogy levet engedjen, a levet leöntjük róla. Adhatunk hozzá még hagymát, fokhagymát, különböző eceteket, fűszereket, minimális olajat. Szerintem itt a lényeg az legyen, hogy egy krém egy fajta paprikából készüljön. Itt a só fog tartósítani, semmi mást nem kell vele csinálni.

nevte_1.jpg

2. Nem tudom, hogy miért nem ezzel kezdtem, de legegyszerűbb fűszert készíteni, csak szárítsuk meg a már beérett terméseket, elég ha vékonyan egy lapos kosárba vagy tálba tesszük a paprikákat, mindenképpen vékonyan és naponta lehetőleg többször is forgassuk át őket. A vastag húsú paprikákat érdemes hosszában félbevágni, így nem rothadnak be! Ha kiszáradtak, akkor egy üvegbe tehetjük, lezárható tetejűbe lehetőleg, így 1-2 évig is eláll, az ételbe pedig törhetünk belőle, vagy akár le is lehet darálni a száraz terményeket. A daráló valószínű főleg ha csípős paprikát daráltunk vele, akkor másra nem igen lesz már használható.

Különböző csili paprika vetőmagok beszerezhetőek: www.kardinalis.hu chili shop-ból.

3. Csili szószok, itt már a képzeletünk és a hozzávalók íze nagyban meghatározza a végeredményt. Talán a legjobbak azok a szószok amik eleinte valami jellegzetes ízüket majd az erejüket mutatják meg. Önmagában az erő nem biztos, hogy nyerővé teszi. Hozzávalók: általában valamilyen hordozó anyag, pl. édes kápia paprika, paradicsom, 40-70% a csípős paprika, ami lehet főt, sült, füstölt, szárított. Majd a képzeletünk által kitalált gyümölcsök, fűszerek, zöldségek, esetleg valamilyen étel sűrítmény, hagyma, fokhagyma, stb. Itt általában főzéssel készülnek a szószok, forró steril üvegbe kerülnek és duntsz-ban van nagyon lassan lehűtve. Pl. újságpapírral bélelt hűtőtáskában. Lehetnek színük alapján is elég változatosak, ehhez már kicsit jobban kell tervezni a hozzávalókat. Saját csili szósz alapom itt elérheted.

4. Talán a legismertebb: Chili con carne, azaz csilis bab. Recepteket nem írok, rengeteg recept található itt.

5. Mára több ezer változata létezik a paprikának, csilinek.

Paprika, tesója a csiliknek, a Capsicum annuum fajtából került nemesítésre. A Tabasco szósz alapjául szolgáló paprika is ebbe a családba tartozik, csak ebben az esetben a paprikát ecettel és sóval elegyítik, az így kapott szósz világhírűvé lett.

Ancho, az egyik legismertebb és legtöbbet használ chili, főleg Mexicóban és az Egyesült Államokban. Nagyjából 3-4 centi hosszú és 3 centi széles. Ha érett, akkor mély, szinte fekete színűvé válik. Enyhe csípőssége miatt salsákhoz remek választás. Szárítva grillhúsokhoz, zöldségekhez adják. Érdemes kipróbálni sajtokhoz, zöldségekhez, joghurtos mártásokhoz.

Cascabel chili,  a mexikói cascabel chili elsősorban szószokhoz és levesekhez passzol. A nevét arról kapta - a cascabel spanyolul csörgőt jelent -, hogy a kiszáradt  kerek kis termésben csörögnek a magok.

Mulato, az anchohoz hasonló méretű, barna csili könnyen megismerhető ráncos külsejéről. Jó is, ha tudjuk, hogy ez nem ancho, mert jóval erősebb.

Jalapeno, Amerika kedvence, a mexikói konyha legismertebb csilije apró, sötétzöld, vége felé elvékonyodó fajta. Igen erős tud lenni. Leggyakrabban frissen fogyasztják, épp ezért sok helyen kapható konzerv formájában tartósítva. A tízes skálán nagyjából kettest-hármast érdemlő csilit édes ételekhez, mártásokhoz, levesekhez is szívesen használják. Sokszor felfüstölik, ezt jelöli a chipotle jelző.

Cayenne,  tévesen borsként aposztrofáljuk. A tízes skálán négyes erősséggel bíró termést termő növény a francia guyanai Cayenne-ből származik, s hírnevét a portugál hajósoknak köszönheti, akik Európa, Ázsia és Indiai asztalaira juttatták. Általában szárított és porított formában használják. A Cayenne jó fűszere a mártásoknak, szószoknak, salsáknak, leveseknek, illetve a különféle raguknak.

Habanero,  a tízes skálán, 5-8 pontot érő csili a habanero. A habanero Brazíliából és Jamaicáról származik, nevét Havannának köszönheti. A habanero csili a legintenzívebb fűszer a chilik nemzetségében. Éretlenül zöld színű, ami a későbbiekben megváltozik. Éretten lehet narancs, piros, barna vagy akár rózsaszínes is. Az érett habanero 2-8 centi hosszú, a benne rejlő lehengerlő erősség ellenére gyümölcsös, citrusos aromát rejt a húsa. Épp ezért ajánlott gyümölcsök ízesítéséhez. Jól illik a különféle salsákba, chutney-kba, illetve kifejezetten jól áll a tenger gyümölcseinek.

Bhut Jolokia, az indiai fajta hegyes, piros-narancssárga színű és a Scoville-skálán több mint 1.000.000-s értékkel bír. A szellem csilinek is nevezett fajta emberi fogyasztásra igazán már nem alkalmas. Ízre sem a legfinomabb, de ebben a kategóriában már szinte csak versenyekre alkalmazzák.

Bhut Jolokia, Ghost chili, Szellem csili:

nevte_3.jpg

Jelenleg legerősebb chili a Carolina Reaper. A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU. Forrás: http://www.foodandwine.hu

Extra erős és baráti erős és édes paprika magok vásárolhatóak itt: www.kardinalis.hu . Októbertől május elejéig.

 

Google ajánlás

Sokan mondják, hogy a csili ereje tönkreteszi a gyomrunkat, beleinket viszont sokan az ellenkezőjét állítják. Én nem állok senkinek a pártjára, eszem amikor jól esik. Főleg jó meleg levesekben szeretem, vagy esetleg szendvicsekben frissen vékonyan vágva.

A csili segíti a belassult emésztést, épp ezért jó a mexikóiak és dél-amerikaiak számára, mert a chili segít feldolgozni a nehéz, fűszeres ételeiket. A csili segít a vér koleszterin-szintjének szinten tartásában is. A paprikában lévő kapszaicin serkenti az étvágyat, javítja a vérkeringést. Azonban, ha túl nagy mennyiségű csilit eszünk, az gyomor- és bélproblémákat, valamint vese irritációt okozhat. A csilikben található A-, C- és E-vitamin. B6- és C-vitamin, valamint A-vitaminná alakuló karotin tartalmuk kiemelkedően magas, egészen addig, amíg nem főzzük őket. forrás: www.mindmegette.hu

 

nevte_2.jpg

Google ajánlás

Szólj hozzá

ételek chili carolina reaper www.kardinalis.hu carolina reaper eladó csilis ételek csili vetőmag