2017. jan 28.

Ami megváltoztatta az életemet, elektromos cigaretta

írta: Iszka
Ami megváltoztatta az életemet, elektromos cigaretta

 

A dohányzás egy mocskos dolog, mondom úgy, hogy huszonhét évig napi dobozzal biztosan elszívtam. Az utolsó 5 évben nagyon próbáltam letenni, de kisebb-nagyobb megszakításokkal borzalmas kínlódások árán csak úgy nem ment. Inkább minden hátránya ellenére is szívtam tovább. Míg egy véletlen folytán kapcsolatba kerültem az új generációs elektromos cigarettával. Hatalmas dolognak tartom! De tudom, hogy ez sem a leg egészségesebb! Számtalan előnye van a hagyományos cigarettához mérten! Főleg az egészségünkre nézve.

cigi2.jpg

Áttérni nem könnyű rá, mert nem tudjuk kipróbálni, nincs tapasztalatunk vele, nem tudjuk, hogy mit is lehet vele kezdeni, ráadásul a kezdetek anyagilag is megviselnek, egy jó választással is legalább 2-3 hetes cigaretta árat kell egyszerre belepumpálni, ha pedig rosszul választunk, akkor a dupláját. Ezért írtam ezt a kis segítséget, így kicsivel könnyebb lesz a választásod!

ecig0.jpg

ecig12.jpg

Én is és most már tudom, hogy szinte mindenki próbál leszokni a cigiről, ez tény. A makacsság ami még nehezebbé teszi az átállást, meg az ismeretek hiánya. Megpróbálok segíteni, hogy mindenkinek könnyen menjen! Most szívtam bele az enyémbe, hatalmas élményt nyújt! Eszméletlen módon önmagunk igényeire tudjuk szabni. Elképzelhetetlen mi? Mit lehet a cigizésen személyre szabni? Leírom! Mondjuk ez már egyáltalán nem cigarettázás!

Sokan azért nem tudnak áttérni, mert a cigarettát keresik bent. De ez nem cigi! Ez inkább egy kikapcsolódási forma.

google

 

Minden készülék így működik: van egy akkumulátor ami egy egyszerűbb vagy bonyolultabb kapcsolón, áramkörön keresztül egy ellenállás tekercselést melegít fel. Ez a tekercs valamilyen folyadékot felszívó üvegszálas, természetes pamut, kerámia vagy ezek kombinációjával szállít egy folyadékot a tekercshez. Ezt a részt az akkumulátorra helyezett tanknak nevezzük, a benne lévő porlasztó és likvidnek nevezett folyadék itt lép kölcsönhatásba a tekerccsel és lesz belőle finom gőz. Nincs égés. A készülékek be és kikapcsolása a tűzgomb gyors 5 nyomásával érhető el, szíváskor nyomni kell. A likvid (ízesített folyadék) 3 fő alkotóelemből áll propilén glikolból, természetes növényi olajból, természetes aromából. Lehet bent még nikotin, de lassan mindenki leszokik róla vagy keveset használ, alkoholt is tartalmazhat, de szinte senki nem tesz már bele, esetleg lehet vízzel is hígítani, keverni. Az alkotók arányaitól változik a felhasználása: lehet ízbajnok, semleges vagy gőzbajnok. Az íz intenzitása is állítható, személyre szabható. Itt már látszódik, hogy ez valami nagyon egyéni is lehet!

Nézzük a készülékeket! Minden típusnak számtalan kialakítása van, gyártóktól függően, működésük hasonló.

A régi a fenti leírásnál jóval egyszerűbb elektromos cigaretta, ma szerencsére már nem nagyon kapható. Ne is beszéljünk róla, anno szívtam ezt a szart, de visszaszoktam a hagyományos cigire. Szörnyű. Egy előnye volt, hogy nem kellett ki-be kapcsolni szívásra bekapcsolt. Kb. 5000 Ft, likvid nem kell bele csak a porlasztóját kell cserélni, nem megbízható készülék.

eciga.jpg

Különböző EGO alap készülékek:

Itt már lehetnek jók, vannak un. patronos és felújítható tankkal rendelkezők. Műanyag patront ha lehet NE vegyünk, egy jobb likvid feloldja! Én nem szeretnék műanyagot szívni! Egy tűzgombbal lehet ki-be kapcsolni és szívás közben is nyomni kell, Ízre nagyon jók általában, hideg gőzük van és iszonyat nehéz őket szívni! Ezért is teszik le az emberek és térnek vissza a hagyományos cigihez. Az elektromos töltése is macerás, néha folyatják a likvidet, állandóan szét és össze kell csavarni, hamar lemerülnek. Az újabbak már szétszedés nélkül tölthetőek elektromosan. A likvidet általában nagy őszpontosítás árán lehet beletölteni. Én végszükségből kb. 10 órát használtam, de inkább nem szívtam még 1 napig semmit sem és elajándékoztam olyannak akinek jól jött az akku része. 5-8eFt, plusz a likvid hozzá, patron 1500-4000Ft, ha cserélhető a porlasztó bent akkor az 600-1500Ft / 4 hétre.

ecigb.jpg

Én ezzel kezdtem: Joyetech eGo AIO.

Ez egy minden egyben EU szabványos készülék, nagy kedvencem volt! Hasonló mint a fenti, de már nagyobb akkumulátor van beépítve, üveg tankja van ami fix, a porlasztó könnyen cserélhető, könnyen bele lehet tölteni a likvidet, 1 töltéssel áram és likviddel is 1 napot kibír. Jó íz hatalmas gőz, viszont ami nem tetszett bent az a nagyon meleg gőze! lehetett állítani a levegő áramlást, de úgy is meleg volt nekem. Teljesítmény és hőfok, nem állítható autómata. Ízre kicsit vattás-égett íze volt. Sajnos a kompakt kialakítása a nagy hátránya is, nekem kb. a 6. leesése után kitört egy darab az üvegpalástból, ezért is kellett a fenti ego-t használnom. Majd a vastagabb verzióját D22 kezdtem használni, az viszont nem jött be annyira. Okok: sokkal több likvidet használt, töltésnél mindig kifolyt belőle, egy nagy előnye, hogy a porlasztókat tovább lehetett bent használni, mint a vékonyabb verziójával. A képen a vékony szerepel. Ára kb. 9-13eFt, porlasztó 2 hetente 900Ft, plusz napi 2ml likvid. A likvid trafikos ára ha jól tudom 1650Ft lesz 10 ml-nek, hála kormányunknak. Otthon elkészítve ezen az áron 100 ml is elkészíthető. 3 perc az egész!

ego.jpg

google

 

Cserélhető tankos kezdő készülékek.

Itt már nagyon jókat lehet találni, az akkumulátoron egy szabvány menetes csatlakozó van, gyorsan rá lehet hajtani a tankot. Nagy előnye, hogy az üvegpalást ha el is törik, akkor vagy csak palástot vagy egy másik készülék tankját rá lehet tenni. Kapható külön ugyanilyen tank is hozzá. A képen található Smok Brit One  szerintem a csúcs a kezdőkészletek között. Nagyon jó íz és gőzképzése van, hátránya, viszonylag drága, porlasztója 950-1200 Ft, de  3 hétig használható, nálunk nem kapható sajnos. :( Beszerzése 10-13eFt ) A tankon felül van a levegő nyílás, egyszerűen csak el kell forgatni, ezzel több -kevesebb levegőt tudunk be juttatni így erősebb íz, melegebb gőz vagy gyengébb íz és hidegebb gőzt lehet előállítani. Plusz hidegben érdemes kisebbre, melegben nagyobbra állítani. Kezdőknek talán  a leg ideálisabb választás. Full automata, nem kell hozzá külön akkut, drága töltőt venni. Mindig használatra kész! Sokan akik nagyobb készülékeket használnak valami hasonló kicsivel mozdulnak ki otthonról, mert azért ez jóval zseb barátabb! A tankot ha akarjuk, mert tényleg jó az íze átrakhatjuk a másik készülékünkre...

brit.jpg

 

Kis mértékben állítható készülék, ajánlott termék. Justfog Q16 kit:

Sem a mérete sem a paraméterei miatt nem hittem, hogy használható készülék! Ismét bizonyított tény számomra, hogy a vékony és hosszú tankok nagyon jó ízűek! 1,2 Ohm-os porlasztóval kellemes ízű és elégséges gőzt tud adni, hogy hagyományos cigaretta helyett nem csak kezdőknek, hanem mérete miatt akár könnyen zsebre rakható, ezért mindennapos használatra is jó. Tökéletesen tudja pótolni a cigarettát! 1,6 Ohm-os porlasztóval szerintem (mivel nem próbáltam) kicsit nehezebb szívni és gőze is kevesebb, viszont általában 2 db 1,6-os porlasztót adnak hozzá kezdetnek. Egyszerű tank, 2 porlasztóval használható. 3.4 – 4.4V (6W – 12W)  lépésben szabályozható a teljesítménye. Beépített akku, tűzgomb, ki-be kapcsolás, tankon állítható levegőnyílás. A tank töltése alulról lehetséges, letekerjük a tankot az akkuról, a levegőző alapot lecsavarjuk és mehet bele a lé, nem középre, hanem oldalra. Ritkaságszámba megy, hogy a tankhoz külön is vásárolható palást üveg, ami ebben a kategóriában egyáltalán nem jellemző. Néha kapható 9-12eFt. Nagy előnye lehet még, hogy nem tudunk elszállni vele a napi liqvid fogyasztással. 1,8 ml-es tankja van, szerintem 1 liqvid és 1 elektromos töltéssel 1 napi teljes használatra elég. Porlasztót 5-ös kiszerelésben tudunk venni hozzá, kb. 3500Ft/5db. 1 porlasztó 1-3 hétre elég.

q16.jpg

 

Mod készülékek.

A kezdő készletekhez képest kiegészül annyival, hogy az akkumulátor cserélhető bent, így élettartama sokkal hosszabb, ráadásul rengeteg plusz funkció is járhat hozzá, különböző ellenállású tekercseket is képes meghajtani, teljesítmény szabályozás, teljesítmény lefutás állítás, hőmérséklet szabályozás, különböző ellenállások ti-ni-ss teljesítményének optimális kihasználásához, bypass, meg még ki tudja mit hoz a jövő. Szerencsére viszonylag szabványos a csatlakozó mérete így a tankokat, akkukat könnyedén cserélhetjük. Ugyanazon készülékek, tankok, porlasztok és likvid használatával is teljesen más végeredmény érhető el. Itt már a személyre szabás a domináns. Sőt az évszakokhoz, pillanatnyi lelki állapotunkhoz is állíthatjuk. Innét jön a Vaper kategória. Én jelenleg ezt a fehér Vaporesso Attitude 80 W készüléket használom a hozzá adott Estoc 4ml-es tankkal, kerámia porlasztóval, mert meguntam a vatta ízét. Pár óra gyakorlás kellett, hogy normális ízvilágot tudjak kihozni belőle, de jelenleg nagyon élvezem! Azért is erre esett a választásom, mert megtetszett a formája, plusz a 22mm-nél nagyobb átmérőjű tankot nem lehet rátenni, így egyenlőre nem csábulok el, hogy elinduljak a saját tekerések felé, marad a kerámia porlasztó és a max. 40 watt, később majd veszek egy nagyobb tankot talán. (Már találtam 22-es saját tekeréshez készült tankokat.) A hozzá adott tank 2 illetve átalakítható 4 ml-re is. Azaz van hozzá 2 üvegpalást és egy távtartó elem. Itthon nagy ritkán kapható, a készülék olyan 22-24 eFt, plusz egy jó akksi is kell hozzá 3000-4000, akkutöltő 3-4eFt, porlasztó 10 darab 5000Ft, így kb. 1 évre meg is van minden. Már csak likvid kell, de azt magam keverem saját számízére! :) Amúgy bárki meg tudja tanulni, kb. fél perc alatt el lehet készíteni 10ml likvidet, minden macera nélkül. Pár cikkel előbb le is írtam ezt is.

Egy kis video is lenne róla.

ecigd.jpg

 

Extrém MOD készülékek.

Itt már a teljesítmény bőven 80 Watt felett van jelenleg 300W talán a sorozatban gyártott készülékek maximális teljesítménye. Hatalmas készülékek 3-4 18650 akkuval, vagy speciális akkuval szerelve. Nagy méretű speciális tankokhoz. Itt már inkább a saját készítés a lényeg.

mod.jpg

Kezdőknek akartam segíteni, így szakszavakat, speciális dumákat, rengeteg kategóriát kihagytam, átugrottam, összevontam. Remélem, hogy segítettem leszokni a mocskos bagóról és megtalálni mindenkinek a helyes utat!

Még egy fontos dolog, a porlasztó csere. Ez egy cserélendő része az eciginknek, akár a kocsiban a fékbetét. Ha többet használjuk hamarabb, ha kevesebbet akkor hosszabb időnként, de mindenképpen cserélni kell. Sajnos nincs pontos mértékegysége a cserének, ha kiszárad megég, ha túl sok áramot kap megég, ha használod idővel meg ég. Utálatos egy dolog ha bele ég a szádba, íze akár az égett műanyag és az izzó faszén füstje. Néha azért előre jelzi, hogy már elhasználódik kezd némi égett, nem túl finom íze lenni. 2 max. 3 hetente érdemes cserélni, a nagyon nagyok, 1 Ohm felettiek 1 hónapot is kibírnak. Porlasztó cserekor érdemes a tankot jól átmosni, letörölgetni, az új porlasztót pedig behelyezés előtt likviddel becsepegteti, majd a tank feltöltése után 5-10 percet várni vele használat előtt.

Az e-cigi egy idő után már csak egy kellemes szórakozássá válik, de az utat mindenkinek végig kell járnia. Ha nincs jó segítsége a dohányzásról leszokáshoz ebben az irányban akkor nagyon mellé lehet fogni, de a saját tapasztalat mutatja meg mindenkinek az utat. Jó gőzölést mindenkinek!

 

Most 2017.09.06. van, pár nappal több, mint 1 hónapja nem szívtam egyiket sem, teljesen leszoktam, nem is hiányzik.

 

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok.

 

ecig0.jpg

Szólj hozzá

dohányzásról leszokás elektromos cigaretta vaper Joyetech eGo AIO cigarettárol leszokás elektromos cigaretta választás ne cigizz! vaporesso attitude leírás ajánlott elektromos cigaretta kardinalis