2016. dec 06.

Chili paprika 2017 terv

írta: Iszka
Chili paprika 2017 terv

Last Update 2017.02.03. Folytatása külön oldalon lesz már csak. ITT.

A 2016-os kőkemény év (időjárás) után rengeteg új tapasztalattal felvértezve indulunk neki a következő (7.) 2017-es évnek.

dried_chili_hungarien_pepper_seeds.jpg

Kicsit ki kell tolnunk a magvetést, jobban szelektáljuk is az időpontokat, hogy ne egyszerre virágozzon mind, így könnyebb elkülöníteni őket a keresztbe porzás elkerülése miatt. 2016-ban a csepegtetéses öntözést nem igazán sikerült tesztelni, mert sajnos nem kellett öntözni, csak pár alkalommal. Jövőre is maradok a konténeres tartásnál, annyi különbséggel, hogy 8 literes edényben nem, csak 10 literesben fogom őket tartani plusz a talajkeverék tőzegtartalmát megpróbálom 15% alá tenni, 20% komposzt és a maradék agyagos vasi talaj lesz. A konténerek alatt pedig alátétek, idén is ez volt a legnagyobb kiadásom, jövőre is ez lesz. Olcsóbban meg tudom venni a konténereket, mint a hozzá passzoló alátétetek pedig jóval kevesebb anyag van bennük... Néhány pollenháló is túlélte a szezont, de újakat is kell vennem, 6-7 zsák 70 literes talajkeverék, palántaföld, 1-2 zsák mész talán jut a gyümölcsfákra is, vennem kell még 4-es fém rudakat is karónak.

Nálam jövőre is a magfogás a fő csapásirány, így nem kell kapkodnunk. 2016-os évről van néhány áttelelő főleg a kemény magból.

2017 magvetés változatok, gyengétől a szuper erősig. Saját véleményem az erejükről.

Édes fajták:

Csokoládé édes paprika, kaliforniai típus.

Zöld névtelen, Anaheim jellegű.

Pasilla bajio, Jalapeno karamell.

Gyengén csípősek:

Jalapeno M, Jalapeno early, Jalapeno sötét változat,

Serrano red,Tabasco, Thai,

Hungarian Black, Pequin,

Pepperoni, Macedon pepper, Mesilla,

De Cayenne, Joe's Long Cayenne, Cascabel,

Bohóc/tulipán, Bolivian Bumpy, Bulgarian Carrot.

Határozottan csípősek:

Orange Habanero, Csokoládé Habanero ez a kettő a legnagyobb tőszámban, közel 250-300 tő a terv.

 Aji Habanero, Peruvian Aji Amarello, Naga Jolokia purple,

Orange Craig's Double-Hot Habanero,

Jamaican Hot red és orange, Aji White Fantasy.

Szuper csípősek:

7Pot SR Strain, 7Pot Primo, Red Savina, Bhut Jolokia Strain 2, Bhut Jolokia yellow, valamelyik Moruga,

Carolina Reaper tavaly ismét megpróbáltuk, de szabadtéri tartásban az időjárás megviselte, alig tudtak teremni most termesztési technológia módosítással jobb termésre bírjuk. Ha bele is döglök :)

Néhány fejből nem megy azokat is lassan pótlom.

Plusz biztosan lesz 8-10 kipróbálásra váró ami még véletlenszerűen beszerzésre kerül.

2017-ben 2200-2400 magot szeretnék elültetni, ebből 1800-2000 növény biztosan lesz. 1-1 változatból legalább 8-10 tő kell minimum a magfogáshoz, néhányból termés is kell Orange Habanero, Csokoládé Habanero, Joe's Long Cayenne, Pepeproni és Jalapeno early ezek mennek eladásra a zöldségesnél és pár üveg savanyúság is készül belőlük.

Jó móka lesz, most december 16.-a van még ásni is kellene egy pihentetett részt.

Amíg nincs itt a lista addig nyugodtan nézz körbe itt, a 2016-os év eredménye, néhány extra erős már elfogyott! :)

k.jpg

A www.kardinalis.hu chili, paradicsom és néhány különleges növény, érdemes havonta benézni, mert mindig csak az aktuális ajánlatok látszódnak.

A folytatás egy hosszú bejegyzés lesz, leírom, hogy mit és miért így csinálom, néhány fajta bemutatása, chili magvetés, növények át és szétültetése, növényválogatás, szeparálás, kézi beporzás, magfogás, termés válogatás, tápanyag utánpótlás, tartási és gondozási ötletekkel, chili szósz, termény szárítás, őrlemény készítés, évértékelés.

Folytatáshoz kattints a fényképre.

kezd.jpg

Szólj hozzá

paradicsom chili vetőmag chili mag chili mag eladó www.kardinalis.hu carolina reaper eladó szellem csili chili mag csíráztatása