2016. jan 03.

Carolina reaper és társai 2016 1-6 hónap

írta: Iszka
Carolina reaper és társai 2016 1-6 hónap

Mindenkinek valamiért a legerősebb és legkényesebb chilik kellenek. 2016-ban újra nekifogok én is a hírhedt Carolina reaper-nek. Gondolkodtam külföldi rendelésen, de a tavalyi Indiából hatalmas kudarc lett, Kínából még véletlenül sem rendelnék. Így maradt egy régi ismerősöm beszerzési forrása. 10 mag 2200 Ft. Sok vagy kevés? Ha az, akkor megérte, ha nem akkor kiderül, hogy csak magamban bízhatok ebben az országban, akik chili vetőmagot állítanak elő. Mi is ez különben? Jelenleg a világ legerősebb chilije!

The hottest chilli is Smokin Ed's 'Carolina Reaper', grown by The PuckerButt Pepper Company (USA), which rates at an average of 1,569,300 Scoville Heat Units (SHU), according to tests conducted by Winthrop University in South Carolina, USA, throughout 2012. The Scoville Unit (SHU) scale is a method of quantifying a substance's 'spiciness', through determining the concentration of the chemical compounds responsible for the sensation, which are named capsaicinoids.

carolina_reaper.jpg

A terv: 10 magból legalább 5 palánta, 2 marad a lépcsőházban vésztartaléknak, a többi megy a szeparátorba. De legalább 2 kell a szeparátorba. Itt a külvilágtól el lesz zárva virágzáskor, így kézzel kell majd porozni őket. A szeparátor váltja le az inkubátorokat, hatalmas költséggel és napi munkával jártak.

Folytatás következik, de addig is nézz be a www.kardinalis.hu chili mag webáruházamba.

wwwkardinalishu.jpg

 

Fogynak a magok. Köszi! Sok sikert!

Térjünk vissza a Carolina reaper-keltetéséhez. Én február közepére próbálom majd tenni a vetést. Miért akkora? Akkor még biztosan fűtök, így éjjel-nappal a radiátor környékén tudom majd a 25-27 fokot tartani, kb. 2 hét kell majd a csírázáshoz. Utána meg mennek fel a konyhaszekrény tetejére, lámpával, ott szintén meleg lesz, csak nehéz lesz naponta 3-4 alkalommal forgatnom őket. Ezt a sorsot én választottam magamnak.

2016. 01.31. Az ültetés első lépéseiben 10 chili és 1 paradicsom került sorra. Összesen kb. 400 mag, ebből reményeim szerint 300 chili főleg Habanero-k és 5 paradicsom palántám lesz. A paradicsom a De Berao, ez hosszú tenyészidejű, tövenként állítólag 200-250 termés is lehet rajta, na majd meglátjuk. Néhány nap múlva a Jalapeno és a Jalapeno M már nagyon jól kelt, Aji félék is, de a Habanero-k és a kemény mag még kivár.

2016. 02. 13. További 9 különböző összesen170 mag fogott talajt. Köztük 10 Carolina Reaper is. Átültetésre került néhány tavaly augusztusban ültetett 7Pot Primo, Bhut Jolokia Peach, Sunrise Scorpion, már nehezen bírták a hideg 10-12 fokos helyüket, sajna a fele ki is dőlt, bent jobb esélyeket kaptak. Az eddig ültetett (már 15-ből) javarészben mind megmutatta magát 14 napon belül.

s1.jpg

s2.jpg

s3.jpg

2016. 02. 26. Elég jól állunk! Bár van egy tapasztalatom ami nem jó! a fatalii-tól rendelt magok kb. 5%-ban csíráztak, tőle soha többet nem vásárolok! Jó hírek, hogy a többi magok már kicsi kis palánták, néhányan már ki vannak poharazva, de sajna csak kevesen. Viszont nem halogathatom tovább, neki kell állnom kicserepezni, hogy tudjanak nőni különben nem lesz termés. Még van kb. 300 magom amit szeretnék elvetni, ezek rövidebb tenyészidejűek, amint felszabadul hely már vetem is őket! Ui: Carolina reaper 8 növényke van már. Így brutális haveri kóstoló ígérkezik ősszel!

2016.04.26. A szezon elég döcögősen indul, arra emlékeztet amikor először próbáltam. A növények lassan fejlődnek. Az ok? Több is lehet, néhányat túl hamar átültettem, a chilik nem szeretik, ha piszkáljuk a gyökereiket. A másik ok, hogy sötét és hideg tavasz volt, a kis palánták vegetáltak, szerencsémre volt már tapasztalatom, hogy a pici növények ne nyúljanak meg. Ezt úgy értem el, hogy naponta 8-10 órát kiegészítő fényt kaptak, sima nem napfény égőkből. Plusz az öntözést is visszafogtam. Ha hagyom megnyúlni a palántákat, akkor azok nagyon fogékonyak lettek volna sokféle betegséggel és kártevővel szemben. Mindegy, most már az első 3 vetésből minden növény külön 2 dl-es pohárban éldegélnek. Növekedési erénytől függően vannak 5 cm magasak és vannak szépek, 15 cm magasak is. A legkisebbek az Orange Habanero-k, legnagyobbak a Jalapeno-k, Naga Jolokia purple és a Joe Long Cayenne növények. Érdemleges hír még, hogy a tavalyról átteleltetett növények közül a jalapeno-k terméseiből már tudtam fogyasztani, a csoki Habanero pedig már nagyon virágzik, 1-2 termés is van, de még zöldek. Van némi károm is, azt hiszem, hogy tudom is ki a bűnös... eltűnt néhány palántám, sajna nem vegyesen, hanem komplett fajták... ez a lépcsőház hátránya.

Tavaly 12 literes habarcsos vödrökben is neveltem, sajna idén mindenfelé csak gagyibb anyagból gyártott van, így a 10 literes műanyag cserepek felé hajlok idén. 127 Ft/db. Még nem tudom, hogy tegyem majd gazdaságosabbá az öntözést, alátétet vegyek alájuk vagy elég a gyomfogó...

Mai napon vettem perlitet, ezt keverem majd a pálma földhöz, általános virágföldhöz, kerti földhöz. Ebben a keverékben lesznek 10 literes edényekben. De ez még arrébb van! Tudom, hogy sok termésem lesz annak ellenére, hogy le vagyok maradva és fólia sátram sincs. A kertben viszont behozzák a lemaradásukat.

Ígérem, hogy most már tényleg hozok néhány saját fényképet a chilikről.

Május 2.-a, a chilik köszönik szépen, de tudják, hogy hideg van így inkább bent vegetálnak. Szerintem tényleg érezték, hogy hosszú és hideg tavasz lesz, így nem kapkodtak. Végül is a szőlőm, az egyetlen tő Nero elfagyott, a diófák is elfagytak, rengeteg pozsgásom is elfagyott, a füge is eldobta minden levelét, a termései még megvannak. Ez egy kemény év lesz! Jelenleg 12 fok van és az utolsó 24 órában esett 40mm eső. A paradicsom töveket már nem tudom bent lassan kordába tartani!

amarilisz2016_kicsi.jpg

chili1_kicsi.jpg

chili2_kicsi.jpg

A képeken látszik azért, hogy más habitusú növények. A jalapeno, pepperoni félék magasabbak a Habanero család pedig zömökebb. Az egyik Joe Long Cayenne már virágozni akar, na ezt nem engedem neki! 2dl-es pohárban vannak, a gyökerük még nem szőtte át a talajt. Sebaj, lesz azért sok termés és mag.

Innét gyors leszek (2016 június 26), eljött az idő, hogy végre neki tudjak állni a chili magfogás kemény és hosszú folyamatához. Idén azt hiszem nagyon leegyszerűsítem az elkülönítést, cserépben nevelve ezt sokkal könnyebben meg is tudtam valósítani.

A szabadföldi növények jóval kisebbek, mint a cserépben nevelt társaik. Nagyszerűen lehet a talaj nedvességtartalmát megtartani, talán a tápanyagokat is jobban lehet szabályozni, bár van egy növény csoport ami a többihez képest nagyon hiánybetegnek tűnik, pedig minden ugyanaz, sőt kapott kiegészítő pluszt is. :)

Folytatása a 2016-os év magfogásának itt olvasható.

0210.jpg

Fent: Joe's Long Cayenne, 10 literes cserepestől kb. 1 méter magasak.

Lent: Magfogáshoz bezárt növények. Lassan sokkal több szellem lesz a kertben.

0205.jpg

0207.jpg

0209.jpg

Ez az oldal már nem fog frissülni.

Folytatása a 2016-os év magfogásának itt olvasható.

Szólj hozzá

vetőmag paradicsom mag chili mag chili mag eladó carolina reaper www.kardinalis.hu a világ legerősebb chilije