2015. sze 16.

Habanero szósz, chili.

írta: Iszka
Habanero szósz, chili.

Kezdem nagyon hanyagolni ezt a blogot, kicsit változott az életem, 2 gyerek, sokkal több chili, paradicsom, ráadásul januártól szeretném elindítani a https://www.kardinalis.hu saját webshopom (2015), ahol chili magok, chili palánták, dögvirágaim és néhány extra növényem vagy extra növény magom kínálom.

Na de térjünk vissza a Habanero szószhoz! Idén minden idők legjobbját sikerült elkészítenem! A képen látni a hozzávalókat. Ezen kívül némi olaj, cukor, citromlé és ecet került bele, na meg kb. 2-3 dl víz, amit el is főtt.

szosz.jpg

A tálban látni: Orange Habanero, Csoki habanero, ezek erősek, a csoki a leg erősebb, Paradicsom 2 db barna (édes) és 1 SanMarzano ez meg száraz. 1 macedonian peper ami nem csíp, de nagyon száraz. Fokhagyma 1 gerezd. A paprikákat felvágtam és olajon megpirítottam, majd pici víz és a többi adalék. Amikor már jó sűrű volt, akkor kis lángon kapott némi vizet újra és rotyogott még (ezt a műveletet lehet, hogy már kihagynám), majd jött az ecet és a legvégén a cukor, só és citromlé minimális mennyiségben. Majd egy nagyon alapos turmixolás, a paprikák még mindig kemények voltak, a paradicsom héját sem akarom az ideiben látni, mert a tavalyi szerintem ott lett elcseszve, hogy túl darabos lett.

A végeredmény egy igen krémes, jellegzetesen Habanero-s íz. Hatása: nem is csíp, DEEE! Aztán jön a gyümölcsös íz és az enyhe csípés ami pár perc alatt elmúlik. Hasonlóan lehet elkészíteni szinte bármelyik habanero vagy ezeknél erősebb szószokat. A cayenne és a gyengébb fajtákat illik kicsit máshogyan fűszerezni, mert az ízük teljesen más, jóval karcosabb.

 

img_8837.jpg

A Habanerokat főleg az orange változatot Mexikóban nagyon szeretik, az én magjaim is onnét pár piacról kerültek hozzám. Általában év végén a szezon végén októberben ha a magok beértek elkezdem árulni a chili magokat, paradicsom magokat, novemberben szoktam tartani kisebb-nagyobb szülinapi akciót. A mag szezon általában március végéig tart. Általában a különlegesebbek és a nagyon erősek karácsony környékén kifogynak!

https://www.kardinalis.hu

Egy igazi ritkaság: Macedonian pepper a németeknél: Elephant pfefferoni.

elefant_pfefferoni.jpg

Sok sikert mindenkinek! Tudjátok, hogy csilis kézzel szembe nem nyúlunk! (máshova sem)

Magok: legalább 1 év meló van minden magban, de inkább 2-3.

Chilik: Carolina reaper, 7pot Primo, 7Pot Srain II, Bhut Jolokia red, Bhut Jolokia SR Strain, Moruga Scorpion, Orange Habanero, Csoki Habanero, JalapenoM, Pfefferoni, Bhut Jolokia Peach, Pequin, Thai chili, Dark purple chili, Sorki erőspaprika, Macedonian pepper, mindenki kedvence: Jalapeno, Tabasco, Serrano, meg még 1-2, plusz sok olyan amin kísérletezem.

Paradicsomok: Klasszikus Orosz, Ökörszív, SanMarzano, Barna és a Bordás. +3 amin pedig még kísérletezgetek.

Ha szereted a növényeket akkor néz be hozzám! https://www.kardinalis.hu chilik, banánok, virágok.

06_400_100.jpg

Szólj hozzá

paradicsom chili csili vetőmag csili szósz vetőmagok chili mag eladó chili sause chili magok eladók