2014. aug 21.

Ketchup

írta: Iszka
Ketchup

Ketchup otthon.

Ha már végképpen nincs mit tenni annyi a paradicsomunk, akkor neki kell állni paradicsom levet készíteni belőle. Én viszont a paradicsom levet nem iszom meg. Főzzünk Ketchup-ot!

paradicsom_befozes.jpg

Recept:

3-4 nagyobb fej hagymát olajon üvegesre pirítunk, közben a rengeteg paradicsomot azaz 4-6 kg, csak fel kell kockázni és hozzáadni. Fél-1 evőkanál só is mehet bele. A fazekat nyugodtan csurig tehetjük, mert össze fog esni. Míg leve van addig nyugodtan közepes lángon fűthetjük, de ésszel! Fél evőkanál só is mehet bele, pici bors, zöldség zöldje sok (2-3 evőkanálnyi). 2-5 paprika is jó bele, de el ne felejtsük a piros paprikát sem! Ebből 1 teáskanálnyi elég. Esetleg egy leveskocka, vegeta, szerintem érdemes pici babérlevelet is tenni bele, azaz 4-6 nagyobbat. Szerintem a paradicsom kilójaként 2 órát kell főzni, de ez tűzhelytől is függ. Amikor a leve úgy érezzük, hogy elég jól eltűnt akkor vegyük ki a babérleveleket, dobjunk bele extra fűszereket. Majd turmixoljuk össze! Most tehetünk bele cukrot is, 1-1,5-2 kg paradicsomhoz 1 evőkanálnyit. Ez függ attól, hogy milyen végeredményt akarunk. Képzeletünkre bízva. Vagy esetleg külön edényben más irányba mehetünk az ízesítéssel.

Egy kis Jalapeno vagy Habanero is mehet bele, de jó magyar erős paprika is. A lényeg, hogy inkább egy paprikával kevesebb legyen, mint 1-el több, különben nem pikáns, hanem erős lesz a végeredmény. Fedő nélkül kell főzni, hogy el tudjon párologni a víz belőle.

Innét már csak főzni kell és főzni és kevergetni. Itt lehet a türelmet gyakorolni, de megéri! Hígabban jó tésztákra is, ketchupnak főzve pedig tunkolhatjuk bele a sült kolbászt és a krumplit!

Tartósítani érdemes, mert fél évet el kell állnia! De nem kell túlzásokba esni.

Az üvegeket forró vízben pár percig főzzük ki, a kupakokat se felejtsük el!

Van aki magok és paradicsomot héj nélkül főzi, én biztosan nem szedném szét!

2018.09.23 Már kimagoznám és ki is magoznám! Változtam kicsit!

A végeredmény a kitartásunkon múlik. Minél tovább főzzük, annál erősebb ízű lesz, ráadásul sűrűbb is. Viszont ebben az esetben nagyon ott kell lennünk a tűzhely mellett, hogy folyamatosan kevergessük.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

recept paradicsom chili csili ketchup vetőmag kiskert