2013. ápr 24.

Paradicsom ültetés.

írta: Iszka
Paradicsom ültetés.

Tippek a jó erős paradicsom tövekhez.

 

paradicsom_cdb.jpg

Ha van kiskertünk, akkor érdemes venni egy tasak paradicsom magot, majd azt tavasszal még bent a lakásban elvetni.

De mibe?

Hogyan?

 

Sokakban felmerül ez a kérdés. Pedig nem bonyolult dolog ez, főleg ha van valami segítségünk hozzá.

 

A paradicsom az a növény ami a lehető legkönyebben termeszthető és tuti sikert fog adni!

Érdemes egy olyan edénybe kezdeni, aminek az alján lyukak vannak, plusz van hozzá alátét, így ezen keresztül tudjuk öntözni. A mikor álljunk neki az már nehezebb. Ha az idő engedi akkor minél korábban, március 15 körül, ha olyan az idő, mint 2013-ban akkor még most sem vagyunk nagyon elkésve, bár inkább kényesebb palántákat illene most már készíteni. Sebaj! Jó lesz ez az infó máshoz is és jövőre is! Én általában kerti föld, valami olcsóbb palántaföld és 04-es kavics 1:1 arányú keverékébe ültetem, a kavics elhanyagolható, de megszoktam más növényeknél és szerintem jó a gyökérképződéshez, mivel lazítja a talajt. Vagy egy mély tejfölös pohárban is kezdhetünk, de alul tegyünk rá lyukat, töltsük meg talajjal, max 10 szem paradicsom mag mehet is bele, alulról szívassuk meg vízzel, felülről pedig takarjuk áttetsző folpakkal. Tegyük fel a konyhaszekrény tetejére és 1 hét múlva nézzünk rá, ekkor már látni kell a mocorgást. Ha kezdenek beindulni, akkor vegyük le a takarást és a lehető legvilágosabb helyen tartsuk úgy, hogy közben 20 fok legyen, majd később elég lesz a 15 is. Szét és átültetést javasolt 10 cm magas korukban, ha nem nyúltak meg, ha megnyúltak akkor több fény kell nekik! A gyökér szakadására nem érzékeny, szóval ezzel sem lesz gond, mindig ültessük kicsit mélyebbre és egyre nagyobb edénybe, így mikor kiültetjük már szép nagy gyökérzete lesz. Kiültetéskor azonnal karózzuk és kössük is ki!

https://www.kardinalis.hu/paradicsom

napon aszalt paradicsom

Aszalt paradicsom.

A cserepet megtöltjük majdnem tele talajkeverékkel, rászórjuk a magokat kb. 1 cm legyen közöttük, majd egy csipet föld keveréket kapjanak majd. A cserepet érdemes letakarni egy üveglappal, celofánnal. Sokáig nem kell a takarás úgysem. Tegyük a legvilágosabb helyre, ahol nincs útban, nincs hideg és túl meleg sem. Alul a tálcát töltsük fel vízzel és várjuk, hogy beszívja a talaj, ha 1 óra múlva is áll bent a víz, akkor öntsük ki belőle. 1-2 nap és 7-10 nap múlva legkésőbb hajtani fognak a kis paradicsomok. Ha nem akkor vagy meg főztük őket, beteg magok voltak, esetleg túl hideg vízzel öntöztünk. Minden nap érdemes megforgatni a cserepet, hogy ne 45-fokban dőlt palántát kapjunk. Amint a takaró üveg vagy fólia útban van vegyük le, semmi gond nem lesz ebből. Ha megvan a sziklevél utáni 1 levélpár, akkor érdemes óvatosan átültetni hasonló keverékbe szépen egyesével, néhány cm-el mélyebbre. Amint pedig kint hajnalban is 10 fok van, akkor érdemes 1-1 napra és éjjelre is kitenni őket. Majd 1 hét szoktatás után 1 kilógó levélpárig azaz jó mélyen leültetni őket ki a kertbe vagy esetleg egy nagy dézsába.

. Ültetéskor a kicsi paradicsom palánták alatti talajt érdemes mélyen átkapálni, fellazítani, egy kis természetes trágyával is lehet segíteni nekik, de ha az nincs akkor lassan bomló műtrágya is jó lehet. Erre egy kevés föld, majd a palánta és óvatosan be lehet temetni és kaphat némi locsolást is.

Mit kell csinálni a paradicsom növénnyel? Ez lesz a folytatásban.

Szólj hozzá

tavasz virágok kert paradicsom chili vetőmag paradicsom mag zöldség-gyümölcs paradicsom ültetés