2012. okt 23.

Októberi étel: a birssajt.

írta: Iszka
Októberi étel: a birssajt.

Birsalmából készülő sajt.

Messze van a sajttól, de nagyon finom édes csemege. Cydonia oblonga növény termése a birsalma, fanyar és bizarr megjelenésű némileg szőrös sárgás-barna almaféle. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami esetenként megelőzi, vagy segíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.

birs.jpg

.

1-3 kg főtt birsalma, 50-100 dkg cukor, ½-1-2 citrom szükséges, de nagyban módosítható, ha gyorsan készül odafigyeléssel, akkor halványabb színe lesz, ha lassan, akkor pedig barnásabb. Ha túl melegen, akkor meg talán a legsötétebb.

.

 

Hozzávalók:

Birsalma, ingyen a szomszédból, mert senki nem tart manapság, vagy a piacról, cukor, dió, mogyoró. Nagyon egyszerű elkészíteni, az almákat leszőrtelenítjük, 4 felé vágjuk, erős kézzel! kivesszük a magházát, kukacokat, stb. mert ez tuti bió! ha van kedvünk meg is pucolhatjuk, de ha megfőtt, akkor könnyen kivehetjük. Átpároljuk, ha habzik és puha akkor kész.

Majd át kell turmixolni.

Majd újra feltesszük főni, max 1 dl vízzel felönthetjük, ha már rotyog, akkor mehet hozzá a cukor, de inkább kevesebb, pici fahéj, citromlé, narancslé, szegfűszeg, finoman. Ha lehet akkor dió és mogyoró darabok is kerüljenek bele! Világos héjú dió jó, a fekete csúnyává teszi.

birssajt.jpg

Ha összefőtt, akkor már készen is van, valamilyen formába öntjük, lehetőleg széles és lapos legyen, hogy jobban száradjon, legyen alatta sütő papír, pár nap múlva pedig átfordítjuk egy sütőpapírra, hogy jól ki tudjon száradni. Ha keveset főztük, akkor 1-2 alkalommal a nyitott sütőben kis lángon száríthatjuk.

.

Nagyon finom csemege, könnyen elkészül és nagyon gyorsan el is fogy! Ajánlom bátran mindenkinek!

Szólj hozzá

édesség birsalma Cydonia oblonga birsalma sajt birssajt