2012. jan 10.

Laminált padló lerakása

írta: Iszka
Laminált padló lerakása

Laminált padló rengeteg létezik, egyre több és szebb mintázattal, erősebb kivitelben, hosszabb élettartamban és nem utolsósorban verhetetlen árával egyre népszerűbb. Viszont rengeteg buktató is rejlik bent! Amennyiben a részletekre és a lefektetés kivitelezésére nem figyelünk, úgy az élettartamát és egyben a szépségét is veszélyeztetjük!

Számtalan dologra kell és muszáj figyelni, ha nincsen építőipari gyakorlatunk kiegészítve némi asztalosi ismeretekkel és tudással, megspékelve némi burkolói és használathoz szükséges anyagok ismeretével akkor csak akkor vágjunk bele, ha nagy elhivatottságot vagy kényszert jelent a lerakás, esetleg csak fél-egy évre tervezzük a laminált padló élettartamát! Eldöntöttük, hogy kell! Mi is kell pontosan hozzá???

Számoljunk egyet olcsó klikkes megoldást választva: Egy átlagos kisebb szobában 5-8 csomag szükséges, tételezzük fel, hogy sima a padozat, 5000 Ft-ért raknák le a 9 m2-es szobát, 4500-ért vásárolunk egy csomagot ez 2250 Ft/m2. Ha hulladék nélkül rakjuk, akkor ez pont 4 doboznyi, azaz 18000Ft. (sajna mindig van 1-1 hibás lap ezért (is) többet kell venni!!!)

Ami még biztosan kell:

Alátétfólia 150 Ft/m2 (csak az tudja megvenni ennyiért aki megvesz 100 méternyit) 10 % ráhagyással 10 x 150 Ft. Ez a legkisebb tétel! ;)

Szegélyléc, takaróléc 2,5-2,7 méter egy szál, egy szál 1500-tól... a szoba kerülete mínusz az ajtók 3x3 méteres szoba esetén 4x3 méter a kerület, azaz legalább 5 szál kell, minimum 7500 Ft.

Valamilyen rögzítő megoldás a szegőléchez!!! A padlóhoz nem rögzíthető!!!! Csak a falhoz!!!

Szerszámok: kézi fűrész 2500Ft, finom fogú, de jobb egy dekopirfűrész 5000Ft+, kalapács 1500Ft, beütővas-beütőfa-ékek-távtartók hada (4000Ft+), legalább 1 méteres vízmérték 3000Ft+, szögmérő 2000Ft+, padló impregnáló 1500 1 liter, de csak 2 dl kell, festőhenger 1000Ft, rögzítőszalag 500Ft, ragasztó és kinyomópisztoly kb. 3000 és ceruza 100Ft... minimum. Talán nem maradt ki semmi: kb.18000Ft és 3-4 óra.

 

 

Összegezve anyagilag mindenképpen megéri szakemberrel lerakatni még az olcsót is. Kivétel, ha meg van minden szerszámunk és készségünk hozzá. A tényleg drága és 15-20 év garanciát adókat pedig vétek magunknak lerakni!

Lerakáshoz segítség:

-soha ne a régi padlószőnyegre!

-konyhába esetleg a fürdőszobait, mindenképpen vízzáróval kezelve.

-inkább vékonyabb alátétre, mint vastagra, egy porszem sem lehet a padló és a habfólia és a habfólia és a lap között!

- 7 mm vastagság alatt csak ingyen vegyük meg!

-soha ne ragasszuk a padozathoz! Lebegnie kell! 0,5-1 cm hézag kell neki a fal szélétől.

-minden egyes él szépen csatlakozzon a mellette lévőhöz, a szélét ne kalapáccsal üssük, hanem egy fadarabot tegyünk hozzá és több kisebb kalapácsütéssel koccintsuk össze, hosszában elemenként 3 helyen a szűk részénél középen elég.

-mindig inkább gondoljuk át többször, hogy mit fogunk csinálni és hogyan! Nem kell kapkodni!

-ha hulladék nélkül akarunk dolgozni (minimális kieső rész), akkor is fél lappal kezdjünk, mérjük ki, hogy mekkora marad a sor végére az is legyen kb. fél lapnyi, ezt kicsit össze kell matekozni! Az első sort hosszában is illesszük a falhoz, hogy egyenlő hézag legyen a falnál mindenhol. Hullámos a fal mi? Tuti! 2 éket összefordítva kapunk egy kis téglalapot ezt mozgatva tudunk távtartókat csinálni. A második sor teljes lappal kezdődjön vagy közel teljes lappal, így meglesz a téglakötés, stabil az egész padló, 3. sor mint az első, 4. sor, mint a második. Innét már nincs gond!

-Csinálhatjuk a lerakást nagyon szabályosra is, akár a hajópadló ebben az esetben 8-10% hulladék lesz, de szerintem így sokkal szebb!

2 helyiséget ne egyben rakjuk le, tudjanak a szoba padlói külön életet élni! Közéjük tegyünk fém T profilt küszöbb helyett! Megéri! Főleg ha a kettő helyiség azonos szintben van, ha nem, akkor c profil kell! Ez ad némi lejtést.

A szegőlécezés meg kemény meló! Ajánlom a szűk és magas fát! Ragasztva a falhoz! Az olcsó szarokat felejtsük el!

Sok sikert mindenkinek!

Az én 3. lerakásom eddig a legjobb már 7 éve lent van és odafigyelésemnek hála sehol sem mozog, törik, nyikorog! Az előző 5 év után kezdett széthullani!

Szólj hozzá

padlóburkolás szegélyléc felrakás laminált padló lerakás szombathelyen www.kardinalis.hu